Δραγασάκης: Μέσα στον μήνα ο νέος νόμος για την πρώτη κατοικία

Δραγασάκης: Μέσα στον μήνα ο νέος νόμος για την πρώτη κατοικία

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα υπάρξει πρόνοια για όσους δεν εντάχθηκαν στον νόμο Κατσέλη - Προανήγγειλε επέκτασε σε κατηγορίες δανειοληπτών - Τι είπε για τον ELA και τις τράπεζες

4707139
Την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου είπε πως «Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών» για να προσθέσει:

«Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ ενώ σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» για να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Είχα μιλήσει για παράλληλο σήμερα θα το πω εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που τώρα υλοποιείται με συμπληρωματικά μέσα πέραν των τραπεζών. Αναφέρομαι σε μια σειρά προγραμμάτων που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία. Μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν. Χθες το ΤΑΝΕΟ έκανε ανοικτή πρόσκληση που εξαγγέλλει σειρά από τέτοια εργαλεία.

Κλείσιμο
Ενεργοποιούμε και ιδιωτικούς πόρους». Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι θα «δοθεί δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα που θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία τα οποία θα έχουν δημόσιους πόρους αλλά για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχοι ιδιωτικοί».

Τέλος, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης