Δραγασάκης για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος

dragasakis_main01

Σπέρνουν ανησυχία οι νέες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια

Περίεργη επιμονή με τον κίνδυνο να απαιτηθεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών επιδεικνύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο απο 10 ημέρες επισημαίνει στη Βουλή το ενδεχόμενο να κληθούν οι φορολογούμενοι να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισε και πάλι το εκρηκτικό ζήτημα των κόκκινων δανείων και υποστήριξε ότι εάν δεν δοθεί στο πρόβλημα η σωστή λύση τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφαλαία που θα τα πληρώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Ειδικότερα, ο κ. Δραγασάκης επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική που προκάλεσε η πρώτη του δήλωση περί ανακεφαλαιοποίησης πριν από λίγες ημέρες είπε στην Ολομέλεια: «Ουδεμία ανησυχία προέκυψε από την προηγούμενη ομιλία μου στην επιτροπή. Κανείς δεν τρόμαξε ότι θέτω θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Κανείς δεν αισθάνθηκε ότι θέτω τέτοιο θέμα» για να προσθέσει ωστόσο στην συνέχεια «είχα πει για τέσσερις αυτονόητες αλήθειες:

-    δεν πρέπει υποτιμήσουμε το γεγονός ότι είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια την Ευρώπη. Διαφωνεί κανείς με αυτό; Ηταν 97 δισ. ευρώ το 2014 και από τότε αρχίζει η μείωση τους αλλά παραμένουν υψηλά και πρέπει να τα μειώσουμε
-    Δεν έχουμε λύσεις manual. Δεν είναι κάτι που με αυτόματο πιλότο ή μια απλή λύση λύνεται. Πρεπει να δούμε τι γίνεται στην Ευρώπη να δούμε διεθνείς πρακτικές. Για παράδειγμα έχουμε πρόταση απο την Τράπεζα της Ελλάδος και τον κ. Στουρνάρα και απο ΤΧΣ. Πρέπει κάθε λύση να τη συζητούμε και να βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά
-    Και σημειώνω εναν 3ο κίνδυνο, μια 3η αλήθεια πως αν δεν προσέξουμε μπορεί να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις που να οδηγήσουν  τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτο είναι μια νέα πραγματικότητα. Αυτο σημαίνει πως δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση; Όχι αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η λύση που προτείνει π.χ. το ΤΧΣ και επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα απαιτήσει εγγύηση δημοσίου
-   η 4η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Έλληνας φορολογούμενος. Αν υποθέσουμε πως μια τραπεζα έχει ανάγκη από κεφάλαια μπορεί να τα βρει εκ των ενόντων. Για παράδειγμα η Eurobank επεξεργάζεται σχεδιο ενσωματώνοντας μια θυγατρική της. Ειναι μια λύση. Άλλη λύση ειναι να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αν έχει. Αν δεν γίνεται μπορει να χρειαστεί ή να θελήσει το δημόσιο όπως παλιά να βάλει κεφάλαια».

Ο κ. Δραγασάκης συνέχισε λέγοντας πως «ειναι ένα πλαίσιο για να δούμε διάφορες ρυθμίσεις. Πρέπει η όποια λύση να βλέπει πρώτα τις κοινωνικές συνέπειες» και πρόσθεσε: «Επίσης πρέπει να δούμε τις δημοσιονομικής φύσης συνέπειες αν έχει επιβάρυνση για δημόσιο και η επιβάρυνση τραπεζών αν θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια και πώς θα τα βρούμε».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «ειναι θετικό ότι ο κ. Στουρνάρας επισήμως είπε κάτι που έπρεπε ίσως να έχει λεχθεί προ πολλού, οτι τα δύσκολα για τις τραπεζες ανήκουν στο παρελθόν. Συμφωνώ σε αυτό».

Νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα στον Φεβρουάριο

Την κατάθεση του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προανήγγειλε ο κ. Γιάννης Δραγασάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου είπε πως «Μέσα στον μήνα θα έρθει το νέο σχέδιο νόμου και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει πρόνοια και για όσους δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη με υπαιτιότητα των τραπεζών» για να προσθέσει «Δεν θέλουμε παράταση του νόμου Κατσέλη αλλά θέλουμε ένα νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες θα είναι δραστικά μικρότερη ώστε να διευκολυνθεί η εξυπηρέτηση των δανείων. Επίσης η προστασία θα επεκταθεί και σε κατηγορίες δανειοληπτών που σήμερα δεν περιλαμβάνονται σε ρύθμιση όπως είναι οι μικροέμποροι. Θα έχουμε ένα σύστημα με αρκετά θετικά στοιχεία που ια οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα».

Για την κατάσταση των τραπεζών ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως το 2018 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 15 δις ευρώ ενώ σημείωσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η απεξάρτηση των τραπεζών από τον ELA και η επιστροφή τους στις αγορές με ρεαλιστικά επιτόκια.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπάρχει  λόγω κόκκινων δανείων και άλλων προβλημάτων που προκλήθηκαν στην οικονομία, ένα χρηματοδοτικό κενό που δεν μπορεί να καλυφθεί σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» για να υπενθυμίσει ότι στο παρελθόν είχε επισημάνει την ανάγκη ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Είχα μιλήσει για παράλληλο σήμερα θα το πω εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που τώρα υλοποιείται με συμπληρωματικά μέσα πέραν των τραπεζών. Αναφέρομαι σε μια σειρά προγραμμάτων που γίνεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που παρέχουν χρηματοδοτικά εργαλεία.  Μια δέσμη από επενδυτικά ταμεία τα οποία ήδη λειτουργούν. Χθες το ΤΑΝΕΟ έκανε ανοικτή πρόσκληση που εξαγγέλλει σειρά από τέτοια εργαλεία.

Ενεργοποιούμε και ιδιωτικούς πόρους». Μεταξύ άλλων ο υπουργός είπε ότι θα «δοθεί δυνατότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να εκδώσουν ομόλογα που θα αγοράσουν αυτά τα ταμεία  τα οποία θα έχουν δημόσιους πόρους αλλά για να λειτουργήσουν θα πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχοι ιδιωτικοί».

Τέλος, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά την κατάθεση νομοσχεδίου για την αναπτυξιακή τράπεζα.

video placeholder

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (158)

Αριστερές μάσες

Λεφτά για τους συντρόφους πάντα υπάρχουν, ας είναι καλά ...το πλορεταριάτο. Η κοπέλα πού θα ξαναβρεί την ευκαιρία που γυρεύει κάθε αριστερός που σέβεται (λέμε τώρα) τον εαυτό του και τον Στάλιν για να πιάσει την κουτάλα από την καλή; Γιατί όπως έλεγε κάποτε και κάποια Μαλβίνα, "τελικά τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ: πέντε – έξι ...ώλοι που ψάχνουν για καρέκλα"! Και φυσικά αυτό ισχύει και για το τιμημ€νο ΚΚ€, για τον ΑΝΤΑΡC.I.A και για όλα τα αποκόμματα των σταλινικώς καθυστερημένων Ελληνοφώνων.

Άνεργος

Οι τράπεζες θα σωθούν όταν οι υπάλληλοί τους ενταχθούν στο μισθολόγιο των συμπολιτών τους των 650 ευρώ ή στο μισθολόγιο υπουργείων περιφερειών-δήμων και όταν σταματήσουν να δίνουν δανεικά αγύριστα σε λ α μ ο γ ι α επιχειρηματίες-ελεύθερους επαγγελματίες.

Ρε ΑΛΗΤΕΣ συριζαίοι

Άντε και ξεκουμπιστείτε. ΤΕΣΣΕΡΑ (4) χρόνια κατοχής και ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ !!! Μόνο φόρους, φόρους, φόρους. Τι δεν καταλαβαίνετε ρε αιθεροβάμονες ψευτοκουλτουριάρηδες; ΚΑΝΕΝΑΣ επενδυτής δεν πρόκειται να θυσιάσει τους κόπους του, επενδύοντας σε μία χώρα που στρατηγικός σχεδιαστής της κυβέρνησης είναι ένας θαμώνας των Εξαρχείων... Ρε ούτε αυτό δεν μπορείτε να καταλάβετε;

kyriakos

Ούτε το σχοινί της κρεμάλας δεν αξίζει ο στραβοσαγονος ζουμπας που ήταν υποψήφιος για γραμματέας του ΚΚΕ. Μάλιστα!!! Είχε θέσει υποψηφιότητα για γραμματέας του ΚΚΕ και οι ελλαδιστανοι τον έκαναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης!!! Είμαστε στο 2019!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ελ

Κουμουνιστες που διαχειριζονται καπιταλιστικο συστημα φυσικο ειναι να το ξεφτιλιζουν για να αυτοεπιβεβαιοθουν

Μαρινος

Δηλαδη κυριε Δραγασακη ειτε θα ανακεφαλοποιηθουν οι τραπεζες με χρηματα των φορολογουμενων,ειτε θα βρεθει λυση για τα κοκκινα δανεια οπως ακουγεται με επιδοτηση δανειου απο το κρατος,με χρηματα παλι των φορολογουμενων δηλαδη. Περιπτωση να πληρωσουν μονοι οι εμπλεκομενοι ,δηλαδη οι τραπεζες και οι κακοπληρωτες δεν παιζει.Ολοι οι υπολοιποι θα πληρωσον το λογαριασμο για αυτους.Ειναι ''δικαιο'' και θα γινει πραξη,και αυτο οπως φαινεται.

Κομμουνιστικη θεωρια και πραξη

Take from the rich and give to the poor. Μονο που αν τα παρουν απ τον rich αυτος θα γινει poor και μετα παπαλα.Το κουρεμα θα ερθει και θα σακατεψει οσους εμπιστευτηκαν τα λεφτα τους στις τραπεζες που με τη σειρα τους εχουν σακατευτει απο την ελληνικη¨δικαιοσυνη"που χαριζει τα ξενα λεφτα σε μπαραχτζηδες που πηραν δανεια και βολευτηκαν και μετα δεν ειχαν να τα ξεπληρωσουν. Η ερωτηση δεν ειναι αν αλλα ποτε θα γινει και με πιο πλαφον. Ο νοών νοητω. Οι ωρες λειτουργιας των τραπεζων ειναι γνωστες...

Γελανε και οι πετρες

Να είναι καλά να πληρώνει όπως πάντα ο μακάκας τiς υπόθεσης!

George

Απλά χρειάζονται χρήματα για παροχές σε ημέτερους για τις εκλογές... ...και φυσικά θα τα μαζέψουν από τα συνήθη κορόιδα...

Κοσμοπολίτης

Μαθήματα - παθήματα κομμουνισμού: α. Ο κομμουνισμός δεν συμπαθεί της ιδιοκτησίες και ιδιαίτερα των "πλουσίων" β. γεννάται κύμα εκποίησης ακίνητης περιουσίας γ. η αγορά ακινήτων έχει μόνο πωλητές και όχι αγοραστές δ. οι τιμές ακινήτων μηδενίζονται, ο όγκος συναλλαγών ακινήτων μηδενίζεται ε. τα δάνεια γίνονται κόκκινα με το σκεπτικό ότι δεν πληρώνει κάποιος δόση δανείου για κάτι που κατέχει και δεν έχει πλέον αξία. Λύση: Εξόντωση δικαστική του Τσίπρα (ακόμη και άδικη) ώστε να μην υπάρξει προοπτική στο μέλλον να ανέβει ξανά κομμουνισμός και να αρχίσει πάλι ο φαύλος κύκλος του κράχ της ακίνητης περιουσίας, του χρηματιστηρίου και των κόκκινων δανείων. Θα εξοντώσεις έναν, θα σώσεις έναν λαό!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης