Ζάεφ: Δεν έχουν βρεθεί ακόμη οι 80 βουλευτές

zaev_main01

Αναταράξεις στην τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια - Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων - Τι ζητούν οι Αλβανοί βουλευτές

Αμφίβολη θεωρείται αυτή τη στιγμή η υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από 80 βουλευτές στα Σκόπια, παρά τις διαρροές της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο TV Sitel ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο των Σκοπίων (ΜΙΑ), ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία που αφορά στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και στη χώρα του και στην Ελλάδα.

Μπλόκαραν τη συνταγματική αναθεώρηση οι Αλβανοί βουλευτές;

Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι το κίνημα BESA αλλά και η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” που είχαν καταθέσει «τροπολογίες επί των τροπολογιών του Συντάγματος» μπλόκαραν τη συνέχιση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ.

Το BESA ζητά με τις συνταγματικές αλλαγές να ξεκαθαρίζεται ότι το κράτος δεν είναι μονοεθνικό, όπως αφήνει να εννοηθεί η πρόβλεψη για την υπηκοότητα («μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας») και η τροπολογία για την διασπορά.

Από την πλευρά της, η “Συμμαχία για τους Αλβανούς” ζητά τη συνταγματική κατοχύρωση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια, να προστεθεί στο προοίμιο του Συντάγματος δίπλα στις λέξεις “ανεξάρτητη και κυρίαρχη” η λέξη “πολυεθνική” και η αναφορά σε “μακεδονικό λαό” να αντικατασταθεί από αναφορά σε “πολίτες”, προκειμένου να τονιστεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του κράτους.

Πηγές του κινήματος BESA, που επικαλούνται τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, εκτιμούν ότι υπάρχουν δύο πιθανές εκδοχές: είτε η κυβέρνηση να αποδεχθεί τις «τροπολογίες επί των τροπολογιών» που έχει καταθέσει το κόμμα και να τις ενσωματώσει στη δική της πρόταση, εξασφαλίζοντας την στήριξη του BESA, είτε να μην τις δεχθεί, οπότε το κόμμα θα τις υποβάλει στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι στο τέλος θα επιτευχθεί «κάποιος λογικός συμβιβασμός» με το επιχείρημα ότι κανένα αλβανικό πολιτικό κόμμα δεν πρόκειται να επιτρέψει να αποτελέσει το ίδιο τον λόγο για την μη υπερψήφιση των συνταγματικών αλλαγών που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Διαβουλεύσεις Ζάεφ με βουλευτές της αντιπολίτευσης

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ επιδίδεται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν.

Λόγω των ζυμώσεων, η ώρα έναρξης της συνεδρίασης της Ολομέλειας μετατέθηκε για δύο ώρες.

Ο Ζάεφ επιβεβαίωσε δημόσια ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αλβανικό κόμμα «BESA» του Μπιλιάλ Κασάμι, που διαθέτει δύο βουλευτές, για να βρεθεί μια τεχνική διατύπωση για την υπηκοότητα, που θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το «BESA» και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας δύο τρίτων.

«Αυτό που ζητά το "BESA" είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μην δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μίας λύσης σε ότι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι "μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Ίσως και σήμερα η πρώτη ψηφοφορία

Πάντως, η ύπαρξη πλειοψηφίας των 80 βουλευτών θα φανεί στις ψηφοφορίες, χωρίς να αποκλείεται η πρώτη να διεξαχθεί σήμερα.

Εξέφρασε, επίσης, την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία δύο τρίτων για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών» είπε ο Ζάεφ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση».

Τέλος,ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

Οι ψηφοφορίες για τις συνταγματικές τροπολογίες

Η κάθε μία από τέσσερις τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα τεθεί σε ψηφοφορία ξεχωριστά, όταν ολοκληρωθεί η σχετική εξέτασή της και στη συνέχεια θα υπάρξει ακόμη μία ψηφοφορία για όλες μαζί, καθώς και μία ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος. Για την έγκρισή τους, σε όλες τις περιπτώσεις, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (41)

Ούτε το αυτονόητο δεν διαπραγματεύτηκε οι Κοτζιαλέξηδες

Αυτό που ζητούν οι Αβανοί, έπρεπε να ζητήσουν ο Κοτζιάς- Τσίπρας. Ό,τι ζητούσε ο Ζάεφ τα υπέγραψαν όλα, δεν διαπραγματεύτηκαν τίποτε υπέρ της Ελλάδας οι πουλημένοι.

Χχχχ

Και να μη βρεθουν ποτε οι 80 βουλευτες που ζητας Γυφτοσκοπιανε. Παρατατα.

Απλός πολίτης

Μπορεί στο τέλος να βρεθούν, μπορεί εκτός από την αξιοπρέπεια να χάσουμε και τη μισή μας χώρα, μπορεί και τα βιβλία Ιστορίας να ξαναγράψουν, η αλήθεια όμως (α+λήθη) είναι ότι ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΤΕΕΕ, ΣΚΟΠΙΑΝΕΕ, ΣΚΟΠΙΑΝΕ-Ε-Ε!

CALLIOPE

.... ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ!!!

Ριξτε κανενε φραγκο..

Δεν εχουν βρεθει οι βουλευτες.

ddd

η «ταρίφα» των Σκοπιανών βουλευτών έχει πάει πολύ ψηλά και ακούγονται απαιτήσεις μέχρι και για 5 εκατ. ευρώ ανά ψήφο, ειδικά από τους Αλβανούς βουλευτές

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΜΟΝΟ ΩΣ ΜΑΙΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ

ΣΑΣ ΘΥΜΙΖΕΙ ΚΑΤΙ;;

στερεολλαδιτης Μακεδονομαχος

Ηκαλυτερη αποδειξη-- ομολογια απο τους αλβανους, οτι τα Σκοπια ειναι "πολυεθνικα" δηλαδη ενας αχταρμας .

Midnight

Είπα κι εγώ δεν θα είχαμε "Είδηση βόμβα" και σήμερα επί του θέματος; Δεν θα είχε suspense αλλιώς

Εκει Βαρντασκα...Εκει Βαρντασκα...

Καμμία σχέση με Μεγα Αλέξανδρο. Μακάρι να μην βρεθούν!!!!...Βαρντασκα και Σλάβοι είπαμε όπως έλεγε και ο Γκλιγκοροφ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης