Συμφωνία των Πρεσπών: Αγωνία και στα Σκόπια για την τελευταία μάχη της συνταγματικής αναθεώρησης

zav_ar

Σήμερα ξεκινά στη Βουλή της πΓΔΜ η συζήτηση των τεσσάρων τελικών τροπολογιών

Σήμερα δίνει ο Ζόραν Ζάεφ την τελευταία μάχη, η οποία θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια. Πρόκειται ουσιαστικά για το πολυπόθητο τέλος της διαδρομής όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπίων. Αν και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που άλλαξαν στάση για να συμπληρωθεί ο αναγκαίος αριθμός των 80 ψήφων στο Κοινοβούλιο ήταν δεδομένο πως δεν είχαν περιθώρια να υπαναχωρήσουν στην πορεία, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανησυχούσε στο μεσοδιάστημα για τον κίνδυνο «ατυχήματος».


Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως έφτασε μέχρι εδώ. Για να εξασφαλίσει την στήριξη των οκτώ βουλευτών του VMRO, πέρα από τη θρυλούμενη δωροδοκία, τους έδωσε αμνηστία για τις κατηγορίες περί εμπλοκής τους στη βίαιη εισβολή στο Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2017. Τα βήματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ είναι σε συντονισμό με τους ρυθμούς που επιθυμεί και το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του κ. Στόλτενμπεργκ πίεζε η Συμφωνία να κυρωθεί το ταχύτερο δυνατόν κι αυτό τελικά θα συμβεί.

Η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ γίνεται επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών σε άρθρα του Συντάγματος, τα οποία αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων. Οι τέσσερις τροπολογίες θα εισαχθούν για συζήτηση και έγκριση ξεχωριστά. Θα διεξαχθούν δηλαδή ισάριθμες ψηφοφορίες, ώστε να θεωρηθεί έγκυρη η συνταγματική τροποποίηση.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από τις συνεδριάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, που αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Η ηγεσία του VMRO είχε ανακοινώσει από τα Χριστούγεννα ακόμα ότι δεν θα λάβει μέρος στις ψηφοφορίες, καθώς δεν επιθυμεί να νομιμοποιήσει με την παρουσία των βουλευτών του τη διαδικασία, την οποία και χαρακτήρισε «φάρσα». Σε περίπτωση που εξαντληθούν όλα τα διαδικαστικά όρια, η ψηφοφορία μπορεί να πραγματοποιηθεί – το αργότερο - στις 15 Ιανουαρίου. Το σενάριο, όμως, αυτό δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό.

Σε συνέντευξή του ο Ζόραν Ζάεφ έχει εκφράσει τη βεβαιότητα του πως οι σχετικές τροπολογίες θα ψηφιστούν από τουλάχιστον 80 βουλευτές, ίσως και περισσότερους. Η διαδικασία από πλευράς Σκοπίων, όμως, δεν τελειώνει στη Βουλή. Θα ολοκληρωθεί μόνο όταν η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο νόμος για τις γλώσσες, δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο πρόεδρος της FYROM Γκιόργκε Ιβάνοφ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει το σχετικό διάταγμα. Τη υπογραφή αναμένεται να την βάλει ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα. Όταν ολοκληρωθεί κι αυτή η διαδικασία η σκυτάλη θα περάσει στην Αθήνα. Όλα δείχνουν πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να επισπεύσει την κύρωση.

Τόσο το ενδιαφέρον, όσο και οι πιέσεις που ασκεί η Δύση είναι εμφανείς αυτές τις ημέρες. Στην Αθήνα, η Άνγκελα Μέρκελ θα υπογραμμίσει την πλήρη υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης στη Συμφωνία. Πιέσεις είχαν ασκηθεί και στους Αλβανούς των Σκοπίων, οι οποίοι συνέπλευσαν απολύτως με τον Ζάεφ. Ο ηγέτης της Συμμαχίας για τους Αλβανούς Ζιγιαντίν Σέλα συναντήθηκε χθες μαζί του και αμέσως μετά δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για  αλλαγές στο προοίμιο του Συντάγματος κατόπιν αιτήματος του.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός, όμως, ακόμα και μετά το πέρας της συμφωνίας δεν θα ξεκουραστεί. Η γειτονική χώρα θα μπει εκ νέου σε προεκλογική περίοδο, αφού τον Μάιο θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές. Ο προερχόμενος από το VMRO Γκεόργκι Ιβάνοφ δεν έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει νέα θητεία, καθότι το Μάιο θα ολοκληρώσει τη δεύτερη τετραετία του στον προεδρικό θώκο.

Όσον αφορά τις διαδικασίες στην Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό υπάρχει συμφωνία για αποσύνδεση χρονικά της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή από την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης πλέον της “Βόρειας Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ. Κι αυτό, επειδή το πρωτόκολλο αυτό απαιτεί μία ειδική διαδικασία που απαιτεί μερικές ημέρες. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ανησυχεί για την έκβαση των σχετικών ψηφοφοριών. Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών και κατά πάσα πιθανότητα αυτό ισχύει.

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Cynthia

Άρθρο 28, παράγραφος 2 του Συντάγματος. Χρειάζονται 180 βουλευτές όχι 151. Είναι δοσίλογοι που δεχονται ΟΛΟΙ τους και οι 300 τους 151 και πρώτος ο πρόεδρος της δημοκρατίας Παύλος Παυλόπουλος. Εάν ψηφιστεί είναι άκυρη η συμφωνία. Επίσης παράνομη είναι οι 50 έδρες που δίνονται δώρο στο πρώτο κόμμα και τους μετράνε στους 151. Άρα 101. Αυτό δεν είναι δημοκρατία με συγχωρείτε πολύ. Είναι δοσίλογοι που ξεπουλάνε την χώρα. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ 300 ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Ξεπουλάνε την Ελλάδα και την ιστορία μπροστά στα μάτια σας.

ΣΥΝΤΑΓΜΑ 'Αρθρο 108: (Απόδημος ελληνισμός)

1. Tο Kράτος μεριμνά για τη ζωή του απόδημου ελληνισμού και τη διατήρηση των δεσμών του με τη μητέρα Πατρίδα. Eπίσης μεριμνά για την παιδεία και την κοινωνική και επαγγελματική προαγωγή των Eλλήνων που εργάζονται έξω από την επικράτεια. **2. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που έχει ως αποστολή του την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού ελληνισμού.

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΡΗΤΑ

δημοψήφισμα για σοβαρά Εθνικά θέματα (βέβαια κάνουν δημοψηφίσματα μαιμού -που δεν προβλέπονται απο το Σύνταγμα της χώρας βλ.2015). Γιατί το καταπατούν και ΕΜΕΙΣ τους κοιτάμε?

Ο αείμνηστος πρώην υπουργός Αμυνας της Κύπρου Τάσος Μητσόπουλος αποκάλυψε στις 17/7/2008

στη «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» της Λευκωσίας τα εξής: «Την περίοδο 1989-1993, όταν υπηρετούσα ως ειδικός σύμβουλος στο ελληνικό ΥΠΕΞ, είχα λάβει ρητές οδηγίες από την προϊσταμένη μου υφυπουργό Βιργινία Τσουδερού να ασχοληθώ με το θέμα της ελληνικής μειονότητας στα Σκόπια. Εχοντας πολύτιμους συμπαραστάτες στην αποστολή μου αυτή επιφανείς καθηγητές και επιστήμονες, αλλά και θερμούς και συνετούς πατριώτες, ταξίδεψα αρκετές φορές στην ΠΓΔΜ και κυρίως στην περιοχή του Μοναστηρίου. Ηρθα σε επαφή, λαμβάνοντας πάντα τις σχετικές προφυλάξεις, με δεκάδες Ελληνες των Σκοπίων, οι οποίοι με δάκρυα στα μάτια και πόνο ψυχής μού εξιστορούσαν τις διώξεις που υπέστησαν, την αφόρητη πνευματική τρομοκρατία που γνώρισαν προκειμένου να απαρνηθούν τις ρίζες, την ταυτότητα, την πίστη τους και να γίνουν δηλωσίες· να αποδεχθούν δηλαδή ότι δεν υπήρξαν ποτέ Ελληνες αλλά Σλαβομακεδόνες. Συγκέντρωσα υλικό που κατέγραφε τη συστηματική προσπάθεια αλλοίωσης των φυλετικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών των Ελλήνων μειονοτικών... Πίσω από κάθε μικρή ή μεγάλη ιστορία κρύβονταν απίστευτες προσωπικές περιπέτειες και ανείπωτες δοκιμασίες, που γράφτηκαν με πολύ πόνο, αίμα και δάκρυ. Οικογένειες που ξεκληρίστηκαν, άνδρες που βιαίως εκτοπίστηκαν, ονόματα που εκσλαβίστηκαν, ακόμη και κοιμητήρια ολόκληρα που ισοπεδώθηκαν... Και όλα τούτα, σε μια προσπάθεια να εμπεδωθεί παντί τρόπω η θέση ότι οι Μακεδόνες είναι Σλάβοι και όχι Ελληνες»! Η Ελλάς οφείλει να ενδιαφερθεί για τους ομοεθνείς μας στο γειτονικό κράτος.

ο πρώτος πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ είχε παραδεχθεί σε τσεχική εφημερίδα

ότι στο κράτος του κατοικούν 100.000 Ελληνες.

όταν εμφανίστηκε στον χάρτη ως ανεξάρτητο το κράτος των ψευδομακεδόνων,

1991, η Βουλγαρία είχε καταθέσει υπόμνημα στον ΟΑΣΕ λέγοντας ότι στο νέο αυτό κράτος κατοικούν 2.000.000 Βούλγαροι και 200.000 Ελληνες.

ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕ ΞΕΧΑΣΑΝ : ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στα Σκόπια υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ελληνική μειονότητα με πολλούς από αυτούς να έχουν ελληνική συνείδηση αλλά και κάποιους να έχουν και θυμό για την Μητέρα Ελλάδα γιατί τους εγκατέλειψε. Πρόκειται για έναν πληθυσμό που ξεπερνάει τους 250.000 και είναι βλαχόφωνοι Έλληνες.

Κοινή λογική

Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μια στα 50 εκατομμύρια (τυχαίο το νούμερο...) να μην ψηφιστούν στα Σκόπια οι αλλαγές!! Αλλά και σε εμάς δεν υπάρχει περίπτωση να μην δεν περάσει στην Βουλή..... Έχουν τους 151 αλλά και μην του είχαν θα κάνουν όπως με το δημοψήφισμα στα Σκόπια, δλδ ενώ λέγανε ότι θέλουμε συμμετοχή 50% +, μετά είπαν ότι δεν είναι δεσμευτικό. Έτσι και εδώ, αν ζοριστούν, θα πούνε 50% +1 ψήφος επί των παρόντων (αποχή ΚΚΕ) δηλ. φτάνουν οι 145 του Σύριζα. Και ο Καμμένος θα έχει ήσυχη την συνείδηση του....αλλά και την καρέκλα του....

Οι Αλβανοί

τον στήσανε στον τοίχο τον Ζάεφ. Τον χορεύουν στο ταψί, όπως αυτοί θέλουν.

ΕΣΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ...

Πάντως και τη ΝΔ τη βλέπω να ΜΗΝ αντιδρά... Το εμείς ΔΕΝ ψηφίζουμε ΑΥΤΗ τη συμφωνία (γιατί θέλουμε να κάνουμε εμείς "διαπραγματευση" και να κονομησουμε... δίνοντας ΚΑΙ εμείς το όνομα) ΔΕΝ φέρει κανένα ουσιαστιό αποτέλεσμα για την κύρωση της συμφωνίας την οποία επισήμως έχει πει η ΝΔ ότι: εφόσον έχει ψηφιστεί Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα παρά να την αποδεχτούν.... ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ έχει ΠΟΥΛΗΘΕΙ από όλους όσους ΤΡΩΝΕ από το ΔΗΜΟΣΙΟ "ΟΛΟΥΣ" λέμε. ΘΑ το φάμε ΚΑΙ αυτό όπως όλα όσα έχουμε ΦΑΕΙ μέχρι τώρα από τον προηγούμενο αιώνα...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4901547

Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, είπε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας "Μακεδονία" 

4928703

Έξι εμβληματικά έργα αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης επεσήμανε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης - Την πόλη επισκέπτεται αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ 

papaggelopoulos-0

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόσωπο-«κλειδί», του οποίου η κατάθεση θα προκαλέσει αίσθηση, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα κληθεί να καταθέσει άμεσα ή θα προσκληθεί σε επόμενες συνεδριάσεις - Τα ονόματα που θα προτείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

3
mits0

Η ταινία είναι προγραμματισμένη να βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 31 Οκτωβρίου και πραγματεύεται άγνωστες στιγμές από τη ζωή και την πολιτική πορεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

5