Υπουργός Πολιτισμού: «Κανείς δεν τα πουλάει. Είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν οι αρχαιολογικοί χώροι»

Υπουργός Πολιτισμού: «Κανείς δεν τα πουλάει. Είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν οι αρχαιολογικοί χώροι»

«Είμαστε μετά την εξαίρεση στην φάση που θα υπάρξει ο κατάλογος και θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Θα επαληθευτεί από όλες τις εφορίες και υπηρεσίες υπουργείου και θα λήξει το πανηγύρι» τόνισε η Μυρσίνη Ζορμπά

myrsini_zorba
Ως «πανηγύρι» χαρακτήρισε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των αρχαιολόγων και άλλων φορέων αναφορικά με την εκχώρηση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο μεταξύ των οποίων αρχαιολογικοί χώροι όπως η Κνωσός, νοσοκομεία, σχολεία κ.α.

Με παρέμβασή της στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείται νομοσχέδιο για την ίδρυση μητροπολιτικού οργανισμού Μουσείων Θεσσαλονίκης η κυρία Ζορμπά επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις περί απόλυτης προστασίας των αρχαιολογικών μνημείων από το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία απέφυγε ωστόσο να δώσει εξηγήσεις για την προχειρότητα των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού που επέτρεψαν να συμπεριληφθούν στα υπο παραχώρηση ακίνητα δεκάδες αρχαιολογικοί χώροι.

«Κανείς δεν τα πουλάει. Είναι νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν οι αρχαιολογικοί χώροι. Υπάρχει προστασία από νόμο που δίνει στο ΕΤΑΔ την δυνατότητα να έχει ακίνητα αλλα ρητά εξαιρεί αρχαιολογικούς χώρους και ακίνητα δημοσίου σκοπού. Όποιος ανησυχεί πρέπει να συμβουλευτεί νομικό» είπε η υπουργός Πολιτισμού για να προσθέσει: «Είμαστε μετά την εξαίρεση στην φάση που θα υπάρξει ο κατάλογος και θα δημοσιοποιηθεί σύντομα. Θα επαληθευτεί από όλες τις εφορίες και υπηρεσίες υπουργείου και θα λήξει το πανηγύρι».

Αναφορικά δε με την απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού μεταξύ των οποίων και οι αρχαιοφύλακες η κυρία Ζορμπά είπε πως «Ανέβηκα στην Ακρόπολη και μιλήσαμε με τους απεργούς. Υπήρχαν απ έξω άνθρωποι που είχαν βγάλει ηλεκτρονικό εισιτήριο και αυτά πληγώνουν την πολιτιστική κληρονομιά μας».

Νωρίτερα, κριτική για την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση κα το υπουργείο αντιμετωπίζει την αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας άσκησαν η κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη (ΝΔ) και η κυρία Χαρά Κεφαλίδου (ΔΗΣΥ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης