ΥΠΟΙΚ: Δεν πωλούνται παραλίες, ναύσταθμοι και αρχαιολογικοί χώροι

ypoik_xwroi_arthro

Για γέλια και για κλάματα η  ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ  -  Τώρα ξύπνησαν και κάνουν τους ελέγχους - Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει  ποια ακίνητα θα «περάσουν» στην ΕΤΑΔ, ενώ «καθησυχάζει» τους πολίτες ότι παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, δημόσια στάδια και πανεπιστήμια δεν πωλούνται

Για γέλια και για κλάματα είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών όπου διευκρινίζεται ότι δεν πωλούνται παραλίες, παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, αρχαιολογικοί χώροι, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, και ναύσταθμοι.

Στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναθέτει  τελικώς  την ευθύνη ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, για να ελέγξουν ποια θα είναι τελικώς τα ακίνητα που δεν θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, από τα συνολικά 10.119 ακίνητα – "μυστήριο"  τα οποία εκχωρούσε το ελληνικό δημόσιο στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τετάρτη,  το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι ξεκίνησε ήδη «μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του η διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα» με τους 10.119 κωδικούς Ακινήτων που ζητούσε το Υπερταμείο και η θυγατρική του ΕΤΑΔ. Με τον έλεγχο αυτό, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να αποκλειστούν ακίνητα που απαγορεύεται να μεταβιβαστούν από το Δημόσιο, όπως λιμνοθάλασσες, δάση, μνημεία, μουσεία, εκκλησίες, κοινόχρηστοι χώροι ή εκτάσεις που χρειάζεται το δημόσιο κλπ.
H ανακοίνωση έρχεται μια ημέρα πριν από την απεργία των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού που καταγγέλλουν «την παράνομη μεταβίβαση χώρων, μνημείων, μουσείων και άλλων κτιρίων στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και μέσω αυτής στο υπερταμείο».
ypoik_xwroi_mesa4
Έτσι το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (9.9.2018) καθώς:

-Αποκαλύπτεται ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου τώρα θα ψάξουν και θα ταυτοποιήσουν τους 10.119 δωδεκαψήφιους ΚΑΕΚ –"μυστήριο". Όπως τόνιζε και το δημοσίευμα, ούτε οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου δεν γνώριζαν τι ακίνητα δίνουν για να πάνε στο Υπερταμείο, επειδή το έργο της έρευνας και επιλογής είχε αναλάβει να φέρει σε πέρας (με απόφαση Τσακαλώτου επίσης) ειδική Ομάδα , που έψαχνε από την Άνοιξη του 2017 για τέτοια ακίνητα και δεν έχει τελειώσει. Από την δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι στα ακίνητα αυτά ήταν ακόμα και ο Λευκός Πύργος στην Θεσσαλονίκη!

 
-Τώρα ξεκαθαρίζει ποιος έχει την τελική ευθύνη να ελέγξει ποια ακίνητα θα μεταβιβαστούν.  Όπως επεσήμαινε και το δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος, η απόφαση Τσακαλώτου στις 19.6.2018 έλεγε πως «πριν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης … ερευνάται αν υπάρχει προστατευόμενη διακατοχή». Ενώ δηλαδή από την δημοσιογραφική έρευνα και το ρεπορτάζ του ΘΕΜΑτος αποκαλύφθηκε από ότι στην κωδικοποιημένη λίστα κρύβονταν ακίνητα που δεν έπρεπε να μεταβιβαστούν, στην Απόφαση Τσακαλώτου δεν κατονομάζονταν αν την ευθύνη της «έρευνας» για να μην δοθούν τέτοια ακίνητα θα την είχαν πχ το Κτηματολόγιο, ή τα Υποθηκοφυλακεία (που απεργούν), ή οι συμβολαιογράφοι, ή ίσως και… η ίδια η ΕΤΑΔ και το Υπερταμείο!

 Τελικώς, μετά την αποκάλυψη, τονίζεται πως την ευθύνη θα έχουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες στο Υπουργείο Οικονομικών, και πάντως όχι η «ανεύθυνη» πολυπρόσωπη Επιτροπή Τσακαλώτου η οποία, αφού έψαξε επί 1-1,5 χρόνο -με άνωθεν εντολές- στα Αρχεία και στα Μητρώα Ακινήτων των Κτηματικών Υπηρεσιών και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, διάλεξε να δώσει τα ακίνητα αυτά στο Υπερταμείο.

Κρίσιμο είναι επίσης πότε δόθηκε εντολή και ξεκίνησαν να γίνονται οι έλεγχοι αυτοί.

Σήμερα η νέα Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να καλύψει το κενό: θεωρεί ότι η ίδια Απόφαση Τσακαλώτου με την οποία θα εκχωρούνταν τα ακίνητα (19.6.2018), ήταν ταυτόχρονα και … η εντολή προς τις υπηρεσίες να «τρέξουν» τους ελέγχους για «τυχόν» ακίνητα που δεν θα έπρεπε να μεταβιβαστούν. Με την διαφορά ότι εκτός από το να δημοσιευθούν σε ΦΕΚ, η απόφαση και η εντολή θα έπρεπε να είχαν σταλεί  σε Πίνακα Αποδεκτών που θα ενεργούσαν τους ελέγχους, όπως οι Κτηματικές Υπηρεσίες όλης της χώρας, οι οποίες πάντως δήλωναν πως έχουν άγνοια μέχρι και πριν έναν μήνα, όταν ήρθε στο φως τι είδους ακίνητα μεταβιβάζονται!

 Συγκεκριμένα,  ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που εκδόθηκε σήμερα (10.10.2018) έχει ως εξής:

«Σε συνέχεια του δελτίου Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2018, ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών του, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αντιπαραβολής και ταυτοποίησης των Κωδικών Αριθμών Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018.

Όπως έχει διευκρινιστεί επανειλημμένως και σαφώς αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018, η μεταβίβαση των ακινήτων προϋποθέτει τον έλεγχο των ΚΑΕΚ και τη μεταγραφή των ιδιοκτησιακών τίτλων τους σε υποθηκοφυλακείο ή κτηματολόγιο και δεν επέρχεται  δυνάμει της καταχώρησής τους στο ΦΕΚ.

Όπως επίσης αναφέρεται στην Υ.Α. από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όλα τα ακίνητα που εμπίπτουν στις διατάξεις του αρ. 196 παρ.4 του ν.4389/2016, καθώς και πιο συγκεκριμένα:

•Ακίνητα εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα όπως αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι, περιοχές Ramsar, περιοχές Natura, αμιγώς δασικές εκτάσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.

•Επίσης όλα όσα είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους.
ypoik_xwroi_mesa2

•Και όσα είναι υπό προστατευόμενη διακατοχή ή προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις.
Υπενθυμίζεται τέλος,  ότι  η Υ.Α. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 /19.6.2018 ορίζει την έναρξη της διαδικασίας ελέγχου από το Υπουργείο Οικονομικών (μέσα από την αναλυτική διαδικασία ταυτοποίησης των εξαιρούμενων ΚΑΕΚ) η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα καταλήξει στον τελικό καθορισμό των ακινήτων εκείνων που μόνο αυτά, σύμφωνα με τον νόμο, δύνανται να μεταβιβαστούν με μεταγραφή στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.).
ypoik_xwroi_mesa3

Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα. Στο βαθμό αυτό, οτιδήποτε άλλο διακινείται ή υπονοείται είναι τουλάχιστον αβάσιμο».

Στην Ανακοίνωση της 19.9.2018 πάντως, το υπουργείο Οικονομικών δεν έλεγε πως έχουν ξεκινήσει ακόμα οι έλεγχοι, ενώ ήταν γνωστή πλέον ήδη και η απόφαση Τσακαλώτου για την μεταβίβαση των 10.119 ακινήτων, που ορίζει τα εξής:

ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 (19.6.2018)

«Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.), σύμφωνα με την αριθμ. 86/18.06.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Έχοντας υπόψη (…):

αποφασίζουμε:

1. Μεταβιβάζονται, κατ' άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του ν. 4389/2016, στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) τα ακίνητα, τα οποία διαλαμβάνονται στην αριθμ. 86/18.06.2018 απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

2. Από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις.

3. Πριν από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης καθενός ακινήτου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας απόφασης, με την καταχώριση αυτής στο αρμόδιο κτηματολόγιο ή υποθηκοφυλακείο, κατά περίπτωση, ερευνάται αν υπάρχει προστατευόμενη, δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, διακατοχή. Σε καταφατική περίπτωση, της μεταβίβασης στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προηγείται η εξέταση και οριστική κρίση επί του εκκρεμούς αιτήματος μεταβίβασης στον διακάτοχο, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2018

Ο Υπουργός

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣΣΧΟΛΙΑ (26)

XD

Τα νοσοκομεία εξαιρούνται ή πωλούνται; ο στρατιωτικός εξοπλισμός εξαιρείται, ή μπορούν οι δανειστές να μας κατασχέσουν τους πυραύλους των F-16; ότι δεν εξαιρείται σαφώς πωλείται;

Ντόινγκ

Επίσης, η οικονομία μας είναι επιτυχημένη!

μας τρολλαρει το υπουργειο

ολα πηγαν στους ευρωπαιους και σε ξενους. και λιμανια, και νερα και η δεη σε λιγο καιρο. δεν μας ανηκει πλεον η ελλαδα. ανηκει σε γερμανια, αμερικη και νατο. η πατρις επωληθη παιδια.

Φυσικα και δεν πωληθηκαν.

Παραχωρηθηκαν προς εκμεταλλευση για 99 χρονια!

P.L.

Για να μην ανησυχώ, την μάνα τους, τον πατέρα τους και τα παιδιά τους τα πουλάνε, ή όχι;

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΕ ΤΙ ΤΙΜΗ ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ

ΜΕ ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΑ ΧΑΡΙΣΑΤΕ;

ΓΙΑΤΙ ;

Τα κρατικά ΑΕΙ σας κάνουν υπερήφανους ; Η ΕΡΤ ; Οι εφορίες; Τα πάρκα - hotspot ; ΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΑ ΧΤΕΣ .

nikolios

Τι εγινε ρε μαγκες, εσεις δεν λεγατε τοσα χρονια να ιδιωτικοποιηθουν τα παντα? Και τωρα σας πειραζει? Τελικα ο Τσιπρας ειναι κρατιστης η οχι?

Έλλην

Οσα εχει αναγκη το δημόσιο ; Δηλαδη ..το δημοσιο εχει χιλιαδες κτιρια τα οποία δεν εχει σε χρηση αλλα εγκαταλειψη και νοικιαζει κτιρια για υπουργεια κ.α. Αρα ξεπουλάνε δημοσια κτιρια και αναγκαστικα θα νοικιάζουν εφ'ορου ζωης κτιρια για τις υπηρεσίες ! Και οσοι δινουν τα σπίτια τους στο κρατος γιατι δεν εχουν να πληρώσουν ενφια ..και.. και.. και.. ..ολα αυτα ξεπουλημα ! Αα και μην ξεχναμε τα φιλετα των φιλετων ..τα περισσότερα σπιτια σε αγραφιωτικα, πλάκα κλπ ανηκουν στο υπουργείο Πολιτισμού .. Αλητες !

Χαχαχα

Εδώ πουλήσατε ολόκληρη την Μακεδονία ρε καραγκιοζηδες στο ΝΑΤΟ, για ποια σχολεία και πάρκα μας λέτε; Ακόμα να ξενερωσετε από το φεστιβάλ καναβις που κάνατε στην Θεσσαλονίκη;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

house

Αλλάζει το σχέδιο για έκπτωση φόρου με δαπάνες ανακαίνισης - Τελικώς, το 40% θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα - Η πληρωμή πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά και όχι με μετρητά - Μικρότερα εισοδήματα όμως δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο, για να ζητούν αποδείξεις

logo

Η Westnet, μέλος του ομίλου εταιρειών Olympia, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με την Check Point, τον κορυφαίο πάροχο λύσεων κυβερνοασφάλειας για κυβερνήσεις και επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η νέα αυτή συνεργασία περιλαμβάνει τη διάθεση των διακεκριμένων λύσεων ασφαλείας της Check Point από την Westnet, προς μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς, με σκοπό την προστασία από τους διαδικτυακούς κινδύνους.

f1-1

Μεγαλοεπενδυτές και ιδιώτες ρίχνουν στην αγορά βίλες εκατομμυρίων ευρώ σε Μεσσηνία, Πόρτο Χέλι, Μύκονο και Τζια με στόχο να προσελκύσουν «χοντρά πορτοφόλια», που θέλουν να επενδύσουν σε πολυτελή ακίνητα.

SYSTEMA-PLUS-1

Σημάδια ανάκαμψης καταγράφει ο κατασκευαστικός κλάδος, με επιμέρους τομείς, όπως αυτός του εξοπλισμού επαγγελματικών χώρων, να «συμπαρασύρονται» και να ακολουθούν με γοργά βήματα την τάση