Τι κρύβει για Ελλάδα η απόφαση Ερντογάν για πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο

erdogan_mesa

Τρεις λόγοι οδήγησαν στην απόφαση - Σύμμαχος του Τούρκου προέδρου ο εθνικιστής Μπαχτσελί

Ήταν κοινό μυστικό ότι ο Ερντογάν δεν θα περίμενε το 2019 για να εκλεγεί Πρόεδρος Δημοκρατίας μετά την έστω και οριακή νίκη του πριν ένα χρόνο στο δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος που είναι κομμένο και ραμμένο στα δικά του μέτρα. Με την εκλογή του από τον λαό, άλλωστε, θα αποκτήσει και θεσμικά τις πρωτοφανείς εξουσίες που σήμερα ασκεί ατύπως. Στην πραγματικότητα, οι εξουσίες που θα έχει παραπέμπουν σε σουλτάνο.

Οι πληροφορίες ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα περίμενε πολύ για να στήσει κάλπες ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν όταν ο σύμμαχός του Μπαχτσελί, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, πρότεινε εκλογές το καλοκαίρι. Για όσους παρακολουθούν την τουρκική πολιτική ζωή ήταν δεδομένο πως δεν επρόκειτο για δική του πρωτοβουλία. Κατέθεσε την πρόταση σε συνεννόηση με τον μεγάλο εταίρο του, προκειμένου να του δώσει ένα πρόσχημα για την επίσπευση. Έτσι και έγινε.
Ο Ερντογάν έχει συνείδηση ότι από την εκλογή αυτή κρίνονται σχεδόν τα πάντα γι’ αυτόν. Χρειάζεται, λοιπόν απεγνωσμένα τη νίκη και θα κάνει τα πάντα για να την έχει. Η οριακή επικράτηση του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου του έδειξε ότι η εικόνα του έχει αρχίσει να φθείρεται ακόμα και στη «βαθιά Τουρκία», την οποία εκφράζει πολιτικά. Ο χρόνος, όμως, δεν εργάζεται εναντίον του μόνο γι’ αυτό. Υπάρχουν και τρεις πρόσθετοι σοβαροί λόγοι που ενδέχεται να κλονίσουν την πολιτική ηγεμονία του.

Ο πρώτος είναι η κατάσταση της οικονομίας. Είναι κοινός τόπος ότι η τουρκική οικονομία συνεχίζει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, λόγω της επεκτατικής πολιτικής που ακολουθείται με εντολές Ερντογάν και παρά την αντίθετη άποψη της Κεντρικής Τράπεζας. Είναι κοινός τόπος ότι στην Τουρκία έχει δημιουργηθεί μία τεράστια φούσκα, η οποία είναι στα όρια της. Εάν σκάσει θα προκαλέσει αναπόφευκτα ένα παλλοιριακό κύμα, το οποίο με τη σειρά του θα πλήξει καίρια κυρίως τα μεσαία και τα κατώτερα στρώματα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει απόλυτη συνείδηση ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που αποσχίσθηκε από το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Ερμπακάν, κατάφερε και βγήκε πρώτο στις εκλογές του 2002, επειδή ακριβώς η Τουρκία βρισκόταν στη δίνη μίας μείζονος οικονομικής κρίσης. Εάν ψάξουμε ένα ελληνικό αντίστοιχο είναι η εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ λόγω Μνημονίων.

Η αναπτυξιακή κούρσα της τουρκικής οικονομίας επί Ερντογάν δημιούργησε μία μεγάλη κοινωνική δυναμική, με αποτέλεσμα την ανάδυση νέων στρωμάτων, τα οποία μέχρι τότε ήταν περίπου στο περιθώριο. Είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά στρώματα που στήριξαν τους νεοοθωμανούς στον ακήρυχτο εσωτερικό πόλεμο με το μετακεμαλικό «βαθύ κράτος», προσφέροντάς τους τη μία μετά την άλλη εκλογική νίκη. Έτσι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εδραιώθηκε ως κυρίαρχος πολιτικός οργανισμός. Ο Ερντογάν, λοιπόν, δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει την εκδήλωση μίας οικονομικής κρίσης, η οποία αναπόφευκτα θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις και στο πολιτικό-εκλογικό επίπεδο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή την περίοδο εισπράττει πολιτικά-εκλογικά και τον εθνικιστικό πυρετό που έχει προκαλέσει η κατάληψη του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό. Το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει θέσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό της τη βορειοδυτική Συρία και δεν φαίνεται καθόλου διατεθειμένη να αποσυρθεί, παραπέμπει στον τρόπο που στη δεκαετία του 1930 η Τουρκία προσάρτησε τη συριακή επαρχία της Αλεξανδρέττας. Με άλλα λόγια, ο Ερντογάν κλείνει το μάτι στον μέσο Τούρκο ψηφοφόρο, λέγοντάς του χωρίς λόγια ότι τηρεί την υπόσχεσή του πως επί των ημερών του η Τουρκία όχι μόνο δεν θα χάσει, αλλά και θα κερδίσει εδάφη.

Το κλίμα εθνικιστικής ευφορίας δεν είναι σίγουρο πως θα συνεχισθεί για πολύ, δεδομένου ότι η Συρία αποδεικνύεται δύσκολο γήπεδο, ακόμα και για τους μεγάλους παίκτες. Σήμερα ο Ερντογάν μπορεί να ισχυρισθεί ότι όπως έδιωξε τους Κούρδους μαχητές από το Αφρίν, θα τους διώξει και από την Μανμπίτζ, αλλά και από τα εδάφη που σήμερα ελέγχουν ανατολικά του Ευφράτη. Είναι, ωστόσο, προφανές πως αυτή η ρητορική του δεν αντανακλά τη γεωπολιτική πραγματικότητα.

Ο τρίτος λόγος που ευνοεί τον Ερντογάν αυτή την περίοδο είναι ότι οι αντίπαλοί του είναι περισσότερο ή λιγότεροι αποδυναμωμένοι, λόγω του κύματος των διώξεων και εκκαθαρίσεων. Αυτό δεν αφορά μόνο το δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, το οποίο αποτελεί τον κεντρικό στόχο του καθεστώτος. Αφορά και το κουρδικό κόμμα, η ηγεσία και πολλά στελέχη του οποίου βρίσκονται στις φυλακές, κατηγορούμενα για σχέση με το ΡΚΚ, δηλαδή για τρομοκρατία. Αφορά ακόμα και δυτικότροπους φιλελεύθερους, οι οποίοι, επίσης, βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. Οι εκλογές, άλλωστε, θα διεξαχθούν με την Τουρκία σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παρά τις διαμαρτυρίες της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι αυτή την περίοδο ο Ερντογάν είναι πάνω στο κύμα επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις. Η πολιτική-εκλογική συμμαχία του με τους Γκρίζους Λύκους του Μπαχτσελί εξασφαλίζει πάνω από 50%. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως αυτό το ποσοστό είναι για πολύ διατηρήσιμο. Και εν πάση περιπτώσει, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει κανένα λόγο να το διακινδυνεύσει. Πολύ περισσότερο που σήμερα ελέγχει σχεδόν απολύτως τους κρατικούς μηχανισμούς με ό,τι αυτό σημαίνει και για το εκλογικό αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι στο δημοψήφισμα, ειδικά στις κουρδικές περιοχές έγινε εκτεταμένη νοθεία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί.

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Τι γυρεύει

το ζαβό δίπλα στην αλεπού;

βαζω στοιχημα

πως ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ κ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ , ΓΙΟΚ ΓΙΑ 3 ΜΗΝΕΣ....δεν ειναι βλαξ ο σουλτανος...μπορει κατα τυχη να χασει κ τουρκους στρατιωτες Ηη αεροπλανο κ μετα οι κεμαλιστες κ η λυκαινα ( που ειναι χειροτεροι για εμας στα εθνικα) θα του την πεσουν πως ειναι υποχωρητικος με ελληνες

Κωστας

Τι να κρύβει ??? ΣΟΥΝΤΖΟΥΚ ΛΟΥΚΟΥΜ!!! ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΤΑ ΠΑΤΑΝ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!! ΑΛΛΙΩΣ ΣΕ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ!!!

Spy

Μάλιστα. Ωραία έκθεση ιδεών (Το λέμε καί πολιτική ανάλυση) με Λυγερέ. Μόνο πού δέν διάβασα πουθενά, τήν όποια σχέση άρθρου καί τίτλου του. Μέ απλά λόγια.. Τί ΣΗΜΑΙΝΕΙ γιά τήν Ελλάδα??

Γ

Γλιτωσαμε το καλοκαιρι,ραντεβου τον σεπτεμβρη....ΔΕΝ ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΛΕΟΝ.....ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ

Γιατί;

Το Ιούλιο και τον Αύγουστο κάνουν οι Τούρκοι διακοπές; Η εισβολή στην Κύπρο τι μήνα έγινε;

@

γιατι εχει κ η τουρκια πλεον 40 εκ τουριστες

ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΑΣΤΕΙΕΥΟΝΤΑΙ

Και τα τρια κόμματα που πρωταγωνιστούν στην Τουρκία είναι εθνικιστικά. Οποία συγκριση με τον αριστερόστροφο ελληνικό λαό. Τον φοβικό στην παγκοσμιοποίηση. Το αποκομμενο ακρο της Βαλκανικής χερσονησου που εξέλεξε Τσιπρες, Καμμενους, Κουβέληδες, Μουζαλες, Τσακαλώτους και Κοτζιάδες δεν έχει μελλον απέναντι στη Τουρκία και την Βορεια Ευρώπη, που δεν αστειεύεται.

Που είναι οι ανόητοι

αριστεροί αναλυτές της φάπας να μας πουν για συννενόηση των λαών και φιλία στο Αιγαίο. Με τα ποσοστά που θα πάρει ο Ερντογάν θα φάνε νέα φάπα.

@

Να βγει ο Μητσοτάκης στο CNN να πάρει θέση αν τα ιμια ειναι Ελληνικά

Φαιδρά Πορτοκαλέα

Πάλι καλά που έχουμε και κάτι φρεντοτσίνους σαν εσένα δηλαδή να νιώθουμε ασφάλεια.

Μη βαυκαλιζόμαστε

Από χθες που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στην Τουρκία διακινείται έντονα η άποψη ότι όλη η ένταση του τελευταίου καιρού με τους τούρκους έχει προκύψει λόγω αυτής της προσφυγής στις κάλπες και ότι έχει ημερομηνία λήξης αυτή της 24ης Ιουνίου. Ας μην εξαπατόμαστε. Μπορεί η κλιμάκωση να έχει και μικροπολιτικά αίτια, ο τουρκικός σχεδιασμός ωστόσο υπάρχει παλαιόθεν και δεν αλλάζει. Μεσομακροπρόθεσμος στόχος είναι ο διαμοιρασμός του Αιγαίου, και η προσάρτηση της Θράκης. Και μετά τις εκλογές προς την ίδια κατεύθυνση θα κινούνται.

Τρέχουμε Τώρα...

Όποιος έχει ''χαρτιά'' σε τούρκικες τοποθετήσεις,να τα κρατήσει γιά να τά 'χει να τα βλέπει μαζί με τη ''Θεσσαλική''.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης