Πρόωρες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία στις 24 Ιουνίου ανακοίνωσε ο Ερντογάν

erdogan_arthro

Οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, στις 24 Ιουνίου, αντί για τον Νοέμβριο του 2019, όπως ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Φαίνεται πως όλα συμφωνήθηκαν μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και ο πρώτος ανακοίνωσε πρόωρες προεδρικές εκλογές

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) της Τουρκίας Ντεβλέτ Μπαχτσελί, και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, πρότεινε χτες να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους, έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.

Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.

Σήμερα, μετά τη συνάντηση των δύο αντρών, ο Μπαχτσελί αποχώρησε χωρίς δηλώσεις και πριν από λίγη ώρα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αντί για τον Νοέμβριο του 2019, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου φέτος.

Ο 70χρονος βετεράνος πολιτικός, που παλαιότερα επέκρινε δριμύτατα τον Ερντογάν, είναι πλέον ένας από τους κυριότερους συμμάχους του. Το MHP και το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου έχουν συνάψει συμφωνία εκλογικής συνεργασίας ενόψει των επόμενων εκλογών.

Ο Ερντογάν πάντως χθες απέρριψε εμμέσως την πρόταση του Μπαχτσελί.

Οι προσεχείς διπλές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές είναι κρίσιμες για την Τουρκία καθώς θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της ισχύος των περισσότερων μέτρων που ενισχύουν τις εξουσίες του προέδρου της χώρας, τα οποία εγκρίθηκαν με το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του συντάγματος, τον Απρίλιο του 2017.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως το κόμμα του, παρά το ότι μετά το περσινό δημοψήφισμα, το νέο προεδρικό σύστημα δεν μπορούσε να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τις εκλογές του 2019, με αποτέλεσμα η παρούσα διοίκηση να δυσλειτουργεί, ήταν πεπεισμένο ότι πρέπει να εξαντληθεί η εντολή του λαού.

Η πρόταση όμως του κ. Μπαχτσελί, όπως τόνισε ο κ. Ερντογάν, τους βρήκε σύμφωνους, καθώς οι εξελίξεις στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή πιέζουν και η οικονομία απαιτεί σημαντικές αποφάσεις, φαίνεται λογική και προς όφελος της χώρας. Έτσι υιοθετήθηκε η επίσπευση των εκλογών στη συντομότερη δυνατή ημερομηνία που επιτρέπει η νομοθεσία.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουν από την Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι του νέου προεδρικού συστήματος, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Νομικοί τονίζουν ότι ίσως κάποιοι νόμοι να μην προλάβουν να ψηφιστούν από τη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου.

Κοτζιάς: Οι πρόωρες εκλογές θα ενισχύσουν την ένταση

Το πρωί της Τετάρτης, δηλαδή πριν την επίσημη ανακοίνωση ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ρωτήθηκε αν η στρατηγική έντασης της Τουρκίας έχει «ημερομηνία λήξης» τις τουρκικές προεδρικές εκλογές.

«Νομίζω ότι στην Τουρκία μεγάλο ρόλο έπαιξε η προσπάθεια πραξικοπήματος που ενίσχυσε αυτό το αίσθημα και της αλαζονείας, ότι «νικήσαμε». Και της ανασφάλειας και ανησυχίας ότι μπορούμε να βγούμε στη γωνιά και κάποιος να μας πυροβολήσει. Επίσης, παίζει κάποιο ρόλο το ότι πάνε και στις εκλογές. Και φαίνεται ότι θα κάνουν εκλογές νωρίτερα από ό,τι είναι προγραμματισμένο και προβλεπόμενο. Αυτά τα δυο στοιχεία ενισχύουν την περαιτέρω ένταση, αλλά είναι ο αναθεωρητισμός και ο προσανατολισμός αυτός ενισχύεται από την ανάγκη να συμμετάσχουν και αυτοί στο ενεργειακό – σε εισαγωγικά – παιχνίδι» επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 247.
ΣΧΟΛΙΑ (65)

Παραιτηθείτε ΤΩΡΑ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΑΡΕΣ

Ο πόλεμος έρχεται το καλοκαίρι . Είναι εθνικό έγκλημα και συνταγματική εκτροπή να πάμε σε πόλεμο με το τσίρκο που δεν εκπροσωπεί ούτε 10%

?

Ακροδεξιοί και συριζαίοι εκνευρίζονται με τον Ερντογαν ενώ αυτός και ο Ορμπαν ανήκουν και στο μεγάλο Ε.Λ.Κ. Για διαφορετικούς λόγους. Αλλά ακροδεξιοί και Συριζαίοι εκνευρίζονται εξίσου και με το πνεύμα της Αμερικής και με την ευρωπαική πραγματικότητα. Ξυδι για τους συριζαίους. Η στάση στα 4 μηπως και σωθούν δε θα τους λυτρώσει. Είναι από το dna τους εκτός πολιτισμού, εκτός εκσυγχρονισμού, εκ-συγχρονισμού με τον πολιτισμό. Κι όσο κάθονται στα 4 ενώ δεν πιστεύουν στη Δυτική πραγματικότητα, τόσο θα κερδιζουν ποντους οι ακροδεξιοί. Στα 4ρααααα. Και ο Ερντογαν δεν θα αλλαξει μετά τις εκλογές. Δεν είναι καιροσκόπος κολοτούμπας.

Έρχεται η κατάρρευση και πάει να προλάβει

Τελικά, όλα είναι η οικονομία. Τάισε και έκανε πολλούς Τούρκους πλούσιους με τεράστια οικονομική βοήθεια από την ΕΕ που τον άφησε να εξάγει στην ΕΕ χωρίς δασμούς (σαν να είναι χώρα της ΕΕ, αλλά χωρίς να έχει απαγορευμένες τις επιχορηγήσεις κτλ) εκτός από την άνοδο της βιομηχανίας και τις εξαγωγές, προκάλεσε και πλημύρα επενδύσεων καθώς πολλοί διεθνής επενδυτές είδαν ότι αντί να επενδύσουν στην ΕΕ (για να πουλάν στην ΕΕ) μπορούσαν να επενδύσουν εκεί, πιο φτηνά και με το ίδιο αποτέλεσμα (και πιο κερδοφόρο). Όμως μετά από τόσα χρόνια ανόδου, πριν 2-3 ότι θετικό ήταν να γίνει έγινε. Από τότε για να μην έρθει η κατάρρευση, άρχισαν να τυπώνουν λεφτά αβέρτα και με αυτά να κάνουν εσωτερικά επενδύσεις όπου ξόδευε το κράτος σε γέφυρες, αεροδρόμια φράγματα, όπλα, ότι μπορεί να γίνει να κρατά το χρήμα πηγαίνει στο κόσμο (αλλά επιβαρύνοντας το κράτος και τις εταιρείες με δάνεια και λόγω τυπώματος χρήματος να πέφτει η ισοτιμία). Τώρα τελείωσε και αυτό το παραμύθι, τα μαύρα από το Ιράν και από το Κατάρ, δεν φτάνουν πια και πλέον έχουν έρθει στο σημείο χωρίς επιστροφή, έρχεται η κατάρρευση. Άρα θέλει εκλογές πριν την κατάρρευση, και μετά θα σκεφτεί πως θα χειριστεί αυτό που έρχεται. Ως απόλυτος άρχοντας πλέον, μπορεί να σκεφτεί να κλέψει λεφτά για να τα μοιράσει στους ιθαγενείς (κλέβοντας πετρελαιοπιθανά οικόπεδα και νησιά). Άρα θα έχουμε 2 περιόδους έντασης. Μία πριν τις εκλογές για να ανέβει εκλογικά, όπου ίσως γίνει και καμιά κίνηση του στυλ να βάλουν σημαία στα Ίμια, όπου η Ελλάδα θα απαντήσει διπλωματικά και αυτοί θα πανηγυρίζουν, και μετά τις εκλογές θα σκεφτεί να κάνει κίνηση υφαρπαγής σε πιο χοντρό βαθμό (ΑΟΖ Κύπρου, Καστελόριζο κτλ) για να αρχίσει τις γεωτρήσεις. Εκεί δεν θέλει πόλεμο, αλλά να κλείσει η αγορά της ΕΕ στην Τουρκία και να την αφήσουν να αυτοκαταστραφεί σε περίπου 2 εβδομάδες.

Adekastos mparas

Τα είπες όλα μεγάλε

Αρρωστημένος λαός

Μαζέψτε λίγο τα παλαβά μυαλά σας , ιδίως εσείς οι ακραίοι , που είστε πολεμοχαρείς - τυχαίο ; Χτυπούν τα τύμπανα του πολέμου κι αντί να συναισθανθείτε έστω και αργά την κατάσταση που φέρατε τη χώρα ,εσείς και οι πολιτικές επιλογές σας , τρώγεστε σαν τα σκυλιά !

Κατι ειπες τωρα

λες και τους νοιαζει το μονο που σκεφτοντουσαν τοτε ειναι μια θεση στο δημοσιο να ξυνονται να πληρωνονται απο εκει αλλα να παιρνουν και επιδοματα και οι περισσοτεροι απο αυτους θελουν το ιδιο και για τα παιδια τους! Δεν ειναι λιγες οι φορες που ακουσα ατομα που βρησκαν δουλεια σε δημοσιο φορεα λογω συγγενη η φιλου

HL

Τα Ιμία είναι τουρκικά λένε, αφού είναι προεδράρα ο τρελός γιατί δεν στέλνει να ανέβει κανένας μογγόλος πάνω,ξέρει ότι το επόμενο δευτερόλεπτο θα έχει γίνει στάχτη. Εδώ δεν μπορεί να στείλει στα ιμία θα έστελνε στους φούρνους?μου φαίνεται οι τούρκοι τρώνε πιο πολύ σανό από τους Έλληνες.

εκλογεσ εκ του συνεγγυσ

2010 Μερκελ: "οι Ελληνες να κάνουν τα μαθήματα τους". Και τα έκαναν! Ο λαός έθυε στις αριστερές δυναμεις σε ποσοστο 56% (εκλογ 2009) και σημερα κάτω από 35%!!!!!! 2018 Ερντογαν: ευκαιρία ώστε οι Ελληνες να πάρουν είδηση τα επιτεύγματα (και τα τρωτά) της Τουρκίας τα τελευταία σαραντα χρόνια. Να γνωρίσουν τα καλά και τα κακά του Ερντογαν. Η Αριστερά είχε εξαφανίσει τις έννοιες ΚΡΑΤΟΣ- ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΚΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ- ΕΘΝΟΣ- ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΑ- ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚ ΤΩΝ ΑΝΩ- ΑΝΤΙΛΑΙΚΙΣΜΟΣ μετά τη μεταπολίτευση. Δασκαλάκος ο Ερντογαν, με τα καλά του και τα κακά του.

@εκλογεσ εκ του συνεγγυσ

Καταστρεφετε κόσμο με αρχαία και θρησκεία και δημιουργήσατε πολίτες που μόνο στα κοινωφελή τον δήμων μπορούν να δουλέψουν και θα ζούνε με τα επιδόματα δια βίου λόγο επειδή ήταν φτωχοί δεν είχαν λεφτά για εξειδικευμένα αγγλικά και υπολογιστές Στην Ολλανδια δεύτερη επίσημη γλωσσά του κράτους είναι τα αγγλικά και στα καλά σχολεία το μάθημα διδάσκετε στα αγγλικά Η γλώσσα ναυτιλιακών εταιριών εμπορίου πολυεθνικών είναι τα αγγλικά τα σκανδιναβικά κράτη έχουνε δεύτερη γλώσσα τα αγγλικά .Στην Ελλάδα όσοι μακροχρόνια τρώνε στα συσσίτια δεν μιλάνε άπταιστα αγγλικά και δεν ξέρουν υπολογιστές τυχαίο ? αλλα οι εθνικόφρονες θα πούνε ότι πρέπει να πάνε να μαζεύουν φρούτα στης Μανολάδες γιατί αυτή είναι η κοινωνικοί τάξη τι τα τα θέλουνε τα αγγλικα? *****θΑ ΣΟΥ ΠΑΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ 350 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΩΡΟΥΝ ΝΑ ΖΉΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ *****ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ ΟΠΌΣ ΣΤΑ ΠΡΌΤΥΠΑ ΒΌΡΙΑ ΚΡΑΤΟΙ

Καλιγούλας

Ο Ερντογάν αναβαθμίστηκε γεωπολιτικά από τη διακίνηση μεταναστών σε συνεργασία με τον Τσίπρα. Όταν η Ευρώπη με πρωτοβουλία Τουσκ αποφάσισε να περιορίσει τη μετανάστευση λόγω των εκλογικών αποτελεσμάτων σε Ολλανδία, Γερμανία και Ιταλία από αντιδραστικές ψήφους σε ξενοφοβικά κόμματα που υποστηρίζουν συμμαχία με τη Ρωσία, ο Ερντογάν παγιδεύτηκε και άρχισε να απειλεί την Ελλάδα όπου βασιζόταν για τις Ευρωπαϊκές του σχέσεις. Η Τουρκία εκδίωξε την Ιταλική εταιρεία και σύντομα τη Γαλλική και την Αμερικανική από την Κυπριακή ΑΟΖ, προτού εξοντωθεί από τον Πούτιν, αφού πλέον η μόνη χώρα που θα μπορούσε να διεκδικήσει τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η Ρωσία με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα τόσο στις γεωτρήσεις όσο και στην προστασία της από την Τουρκία απέναντι στην οποία θα αποδειχθεί ανήμπορη. Έτσι η Ελλάδα από ευγνωμοσύνη προς τη Ρωσία που θα την έχει σώσει θα της ξεπουλήσει τα πετρέλαια με αντάλλαγμα την αποκατάσταση τόσο της ζημιάς του Μνημονίου όσο και της εξίσου μεγάλης ζημιάς από την Τουρκική επίθεση που θα αφήσει την Ελλάδα ανάπηρη. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκβιάζει την Ευρώπη στα ενεργειακά όσο στο μεταναστευτικό όπου απέφευγε την σίγουρη πτώχευση για την οποία ήξερε ο Ερντογάν ότι θα έβρισκε ευκαιρία να επιτεθεί σε Ελλάδα της δραχμής. Ο πόλεμος που θα έχει κηρύξει η Τουρκία στην Ελλάδα θα συνεχιστεί από τους ισλαμιστές που εισέβαλαν ως πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη, που λόγω του εμπορικού πολέμου που της κήρυξε ο Τραμπ θα έχει ανάγκη τους Ρωσικούς αγωγούς. Άρα η Ελλάδα είναι ο καταλύτης για τη συμμαχία της Ευρώπης με Ρωσία, αφού με την παρουσία της ως οικονομικό πρόβλημα υποβάθμισε τη διαχρονική στενά συνεργασία της με ΗΠΑ λόγω της αναξιοπιστίας που ανέδειξαν οι αποσχιστικές της τάσεις που μεταφέρθηκαν σε Αγγλία, Καταλονία και Ιταλία, και έπειτα από την καταστροφή της που μοιράστηκε με την Ευρώπη, η αποκατάστασή της ως ενεργειακός δορυφόρος της Ρωσίας θα προτρέψει την Ευρώπη να μετατραπεί σε Ρωσική αποικία. Ο Ερντογάν αποτέλεσε κορόιδο του Πούτιν, αφού η αδυναμία του Άσαντ που ο Πούτιν άφησε να εκδηλωθεί και η άρνηση του Ομπάμα να παρέμβει στη Συρία εγκλώβισαν την Τουρκία σε ένα επεκτατισμό που λόγω της αποτυχίας του Ομπάμα να σταθεροποιήσει την Ευρώπη ανάγκασε την Τουρκία να συμμαχήσει με τη Ρωσία που παρενέβη στη Μέση Ανατολή αντί για την Ευρώπη που θα υποστήριζε την Τουρκία. Ο Τραμπ απομονώθηκε αφού οι ΗΠΑ έμειναν πίσω και τότε η Τουρκία θα επιχειρήσει πόλεμο με Ελλάδα για να κρύψει την αποτυχία στη Συρία.

Kk

Μεγάλη σας ή χάρη πάτερ...

Μ. Κοράλης

Τι ωραίες εκλογές με στρατιωτικό νόμο ! Ρε κατι μουθυμίζει το πράγμα στην Ελλάδα του Παπαδόπουλου το 1968 και 1973 .

ka

Κουράγιο συμπατριώτες φραπεδέλληνες! Δύο μηνάκια ακόμη αν τη βγάλουμε χωρίς πόλεμο, καθαρίσαμε μέχρι τις επόμενες Τουρκικές εκλογές. Μέχρι τότε δεν κωλοβαράμε. Κάνουμε ασκήσεις ετοιμότητας στον καναπέ: δοκιμάζουμε να δούμε μέχρι πόσες ώρες μπορούμε να αντέξουμε χωρίς Survivor. Μετά το πέρας της άσκησης επιστρέφουμε στην πολυθρόνα, ανοίγουμε το τάμπλετ και κάνουμε κυβερνοπόλεμο στην Τουρκία, κράζοντας την κυβέρνηση (την Ελληνική, για αντιπερισπασμό).

...

Τρομερή ομοιότητα καταστάσεων με του Χίτλερ για να πάρει πάνω του όλη την εξουσία και να αιματοκυλήσει τα πάντα. Τα βλέπουν αυτά ή παίζουνε κορώνα γράμματα το μέλλον?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Kais_Saint

Σύμφωνα με τα exit poll – Τον ψήφισαν τόσο ισλαμιστές όσο και αριστεροί, παρότι ο ριζοσπαστικός αλλά κοινωνικά συντηρητικός λόγος του δεν μοιάζει συμβατός με τις θέσεις κανενός από αυτούς τους δύο πολιτικούς χώρους

Victor_Orban

Η κατάκτηση της Βουδαπέστης ήταν ο πλέον φιλόδοξος στόχος των πολιτικών του αντιπάλων του Βίκτορ Ορμπάν, του εθνικιστή πρωθυπουργού που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της Ουγγαρίας τα τελευταία δέκα χρόνια

21752188

«Δημιουργεί κινδύνους για μια μη αντιμετωπίσιμη ανθρωπιστική κρίση και επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις που έκανε με την Γερμανίδα Καγκελάριο

1
kobani-0

Θα αναπτυχθούν τις επόμενες 48 ώρες στις βορειοανατολικές συριακές πόλεις Kομπάνι και Mανμπίτζ σύμφωνα με δηλώσεις Κούρδων αξιωματούχων και πληροφοριών που μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης στον Λίβανο - Στόχος τους να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ανταρτών που μάχονται στο πλευρό της Τουρκίας

79