Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Συμπεριφορές όπως αυτή στο Αιγαίο , η σύλληψη των δύο αξιωματικών κ.λπ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ που θα ζητήσει τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Μητσοτάκης: Η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς
Το ερώτημα αν η Τουρκία
μπορεί να ανταποκριθεί πια στο να έχει ουσιασικές και παραγωγικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Ευρώπη έθεσε ο
Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του προσερχόμενος στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
«Δυστυχώς η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες καλής γειτονίας και με τη σχέση που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως τόνισε η Τουρκία «θα έπρεπε να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες».

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα ζητήσει την επίσημη τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη επιδιώκει να έχει μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια εάν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Και δυστυχώς η Τουρκία με τη συμπεριφορά της απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες καλής γειτονίας και με τη σχέση που θέλει να έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να έχει ελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας εδώ και 20 ημέρες. Βεβαίως και θα ζητήσω στη Σύνοδο του ΕΛΚ αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών να υπάρξει μια επίσημη τοποθέτηση επί του ζητήματος των κρατούμενων Ελλήνων. Διότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να υπάρξουν τα δείγματα γραφής ότι θα πρέπει να έχουμε μια ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με την Τουρκία. Υφίσταται η διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος, στο οποίο, υπενθυμίζω, η Τουρκία λαμβάνει σημαντικότατη βοήθεια, ανταποκρινόμενη βεβαίως και αυτή στο πρόβλημα. Αλλά, συμπεριφορές όπως αυτή στο Αιγαίο, η σύλληψη των δύο αξιωματικών κ.λπ, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο ότι θα πρέπει πρώτα να αλλάξει το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ ώστε να απαλειφθούν οι όποιες αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις. «Εάν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα αυτά τα ζητήματα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της διαπραγμάτευσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: «Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ πολλούς μήνες. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να σχηματίσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν σε αυτή τη διαπραγμάτευση -δεν μπορούσε καλά-καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του συντάγματος των Σκοπίων και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από την πλευρά τους. Είπαμε ξεκάθαρα ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν πρώτα αυτά τα ζητήματα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της διαπραγμάτευσης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω, ήταν και παραμένει σταθερή».

Για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ψηφιστεί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μέχρι τα μέσα του 2019 και να μην υπάρχει άλλο αυτή η εκκρεμότητα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρξει διαφύλαξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όσο και των πολιτικών συνοχής που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας. Ως προς την Κοινή Αγροτική Πολιτική θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την προστασία που πρέπει να δίνεται στα χαμηλά και πιο αδύναμα στρώματα των Ελλήνων αγροτών. Εκτός αυτού, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προφανώς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν νέες δράσεις με γνώμονα την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, καθώς και τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η Ελλάδα και φυσικά η Νέα Δημοκρατία στα πλαίσια του ΕΛΚ προσέρχεται πάντα με καλή και δημιουργική διάθεση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης