ΝΔ: Ο Τσίπρας απέφυγε να πει ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά»

ΝΔ: Ο Τσίπρας απέφυγε να πει ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά»

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και ανέβαλε την πρόταση Εξεταστικής για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΝΔ: Ο Τσίπρας απέφυγε να πει ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά»
Με έντονη ανησυχία αντιμετωπίζουν στα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας
και καλούν την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέτρα που θα μειώνουν την ένταση χωρίς να πλήττονται τα εθνικά μας συμφέροντα.

Επιστρέφοντας το απόγευμα της Τρίτης από τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στην Εύβοια, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κλείσιμο
συγκάλεσε σύσκεψη με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματός του Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι λίγο νωρίτερα είχαν ζητήσει εγγράφως την έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας προκειμένου να γίνει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο αλλά στην περιοχή της Κύπρου έπειτα από τις νέες προκλητικές ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων της.       

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν γαλάζιες πηγές στη σύσκεψη υπό τον κ. Μητοστάκη υπογραμμίστηκε ότι, «όπως αντιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, είναι δεδομένες οι ευθύνες της κυβέρνησης για τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και αμύνης», πλην όμως, όπως τονίστηκε, «δεν είναι σήμερα η κατάλληλη ώρα να αναδειχθούν από τη ΝΔ».

Σε αυτό το πλαίσιο λήφθηκε η απόφαση να μετατεθεί χρονικά για μερικές ημέρες η υποβολή της πρότασης για εξεταστική επιτροπή που είχε προαναγγελθεί από τη ΝΔ για την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, στην οποία, με βάση τη δικογραφία που πήγε στη Βουλή τις προηγούμενες ημέρες, εμπλέκεται ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. «Η ΝΔ ως υπεύθυνο κόμμα προτάσσει αυτή τη στιγμή τη διαχείριση της έντασης στο Αιγαίο», σημείωναν στελέχη της Πειραιώς.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν "γκρίζες ζώνες"». Προς την ίδια κατεύθυνση σχεδιάζει να κινηθεί ο κ. Μητσοτάκης κατά το επικείμενο ταξίδι στο Μόναχο, όπου θα μιλήσει στο «Munich Security Conference» (θεωρείται το ετήσιο Νταβός στα γεωπολιτικά θέματα). Όπως λένε συνεργάτες του, θα έχει σειρά επαφών με σκοπό να αναδείξει την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα παρουσιάζοντας πλήρη καταγραφή των τελευταίων περιστατικών στο Αιγαίο και αναδεικνύοντας τις πάγιες εθνικές θέσεις.

Γαλάζιες πηγές σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτήριζαν θετική εξέλιξη τις ενέργειες για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, αλλά εξέφραζαν τη διαφωνία τους για τη στάση του κ. Τσίπρα

«Η ΝΔ θα περίμενε από τον κ. Τσίπρα να δηλώσει στον Τούρκο ομόλογό του, κάτι αυτονόητο: Ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και ότι τα Ίμια είναι ελληνικά, κάτι που όπως διαφαίνεται από τις κυβερνητικές διαρροές απέφυγε να τονίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική του συνομιλία με τον κ. Γιλντιρίμ», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης