Κρίση στα Ίμια: Το τραβάνε οι Τούρκοι, αμήχανη η Αθήνα

Κρίση στα Ίμια: Το τραβάνε οι Τούρκοι, αμήχανη η Αθήνα

Δυσφορία για τους χειρισμούς Καμμένου - Φόβοι ότι οι πιέσεις στο Αιγαίο, οδηγούν σε υποχωρήσεις στο Σκοπιανό - Στη μεσολάβηση των Αμερικάνων, που όμως κρατούν ίσες αποστάσεις, ελπίζει η Αθήνα

Αιφνιδιασμένη μοιάζει η ελληνική κυβέρνηση μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς η Άγκυρα δείχνει να επιδιώκει την αλλαγή του στάτους κβο στα Ίμια και ουσιαστικά από «γκρίζα ζώνη» που θεωρούσε τις βραχονησίδες, τις παρουσιάζει τώρα ως «τουρκικά νησιά»!

Πρόκειται για μία ποιοτική μεταβολή των επιδιώξεων της Τουρκίας, βασισμένη στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά το δραματικό επεισόδιο τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν
τουρκικό πολεμικό πλοίο επιχείρησε να βουλιάζει σκάφος του Λιμενικού μας σώματος στα Ίμια, κάτι που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και μόνο χάρη στους ελιγμούς του Έλληνα πλοιάρχου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική στρατιωτική ηγεσία εισηγήθηκε στην πολιτική ηγεσία να υπάρξει ευθεία ανταπόδοση στου χτυπήματος αυτού, ώστε να ανακτηθεί και διατηρηθεί η «ισορροπία ισχύος» στην περιοχή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την εισήγηση αυτή συμμερίστηκε κατ’ αρχήν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, αλλά την απέρριψε κατηγορηματικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προφανώς με βάση την εκτίμηση ότι θα προκαλούνταν μία απολύτως ανεξέλεγκτη κατάσταση.

Γενικά πάντως στο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την τακτική που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος τον τελευταίο καιρό, θεωρώντας ότι ορισμένες ενέργειές του, διαμόρφωσαν χωρίς λόγο, ένα σκηνικό στην περιοχή, που έδωσε την αφορμή στην Άγκυρα να καταφύγει στην ένταση.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα έχει επιλέξει μία ψύχραιμη στάση, πολύ ανεξάρτητα εάν σχετίζεται και με το στοιχείο της αμηχανίας ή του αιφνιδιασμού, θεωρείται αυτή την ώρα ως η απάντηση της λογικής, απέναντι σε έναν απρόβλεπτο παράγοντα, όπως έχει εξελιχθεί το καθεστώς Ερντογάν. Διαφαίνεται πάντως ότι τα επόμενα βήματα δεν είναι εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εκτιμούσε, λαθεμένα όπως φαίνεται, ότι η προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στο προβληματικό σκηνικό της γειτονικής χώρας και λιγότερο αποτύπωνε μία πραγματική προσπάθεια για θερμά επεισόδια στο Αιγαίο. Ειδικά οι πολεμικού τύπου απειλές που εκτόξευσε ο ίδιος ο Ερντογάν («μην κάνετε τη λάθος κίνηση σε Αιγαίο και Κύπρο»), διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό τοπίο και περιορίζουν τις προσδοκίες για αμιγώς εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι του τούρκου προέδρου.

 
Αλλαγή στάτους κβο θέλει η Άγκυρα
Η κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει τώρα τις ελπίδες της στην παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα στο μέτωπο των ελληνικών σχέσεων, αλλά και στην όποια επίδραση μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα είναι ότι στο μεταξύ οι Τούρκοι, με την πλήρη κάλυψη και κατεύθυνση, ως φαίνεται, του Ταγίπ Ερντογάν, δημιουργούν μία ντε φάκτο κατάσταση στα Ίμια στη λογική ότι οι βραχονησίδες είναι τουρκικές!

Η παρουσία ακόμα και έντεκα πολεμικών τουρκικών πλοίων γύρω από τα Ίμια είναι η απτή απόδειξη του πώς και πόσο εννοούν οι Τούρκοι τα όσα λέει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας. Στην ανακοίνωση αυτή τα «Καρντάκ», όπως λένε στη γείτονα τα Ίμια, «ανήκουν στην Τουρκία» και εκφράζεται η… διαμαρτυρία προς την Αθήνα ότι «υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα»! Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, δεν συμφέρει η ένταση τις δύο χώρες» και γνωστοποιεί ότι «ζήτησε να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη στάση»!

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε (δια του εκπροσώπου του Αλέξανδρου Γεννηματά) με μία μάλλον ήπια ανακοίνωση: «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία» σχολίασε ο κ. Γεννηματάς, φανερώνοντας περισσότερο την αμηχανία της ελληνικής διπλωματίας, παρά μία συγκρουσιακή διάθεση.

Η ανησυχία της ελληνικής πλευράς είναι έτσι κι αλλιώς έκδηλη, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να κάνει η Άγκυρα, της οποίας η στρατηγική στο Συριακό και γενικά στο ανατολικό μέτωπο με  τους Κούρδους, δοκιμάζεται άγρια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος θα εκφράσει αυτή την ανησυχία και τη διαμαρτυρία στην επικείμενη σύνοδο των υπουργών, στο ΝΑΤΟ, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία, που έχουν οδηγήσει στην κορύφωση της κρίσης.


Μήνυμα Τσίπρα σε Γκιλντιρίμ
Στη σκιά των γεγονότων αυτών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «ο κ. Τσίπρας επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

Υπογράμμισε, επίσης, «την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης».

Στη διάρκεια της συνομιλίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. 

Στην επικοινωνία αυτή, αναφέρουν πληροφορίες, ο κ. Γκιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως το χθεσινό περιστατικό στο Αιγαίο δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

 
Φόβοι για το Σκοπιανό
Η κατάσταση στα Ίμια και γενικά η ένταση στα ελληνοτουρκικά αρχίζει να προβληματίζει και για έναν ακόμη λόγο την ελληνική πλευρά. Ο λόγος σχετίζεται με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκτιμούν ότι μπορεί να μπουν όλα τα θέματα στο τραπέζι, με την Αθήνα να αναγκάζεται σε επώδυνες υποχωρήσεις σε κάποια μέτωπα, όπως το Μακεδονικό, προκειμένου να εξασφαλίσει ηρεμία σε άλλα, όπως το Αιγαίο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι ο αμερικανικός παράγοντας (αλλά και ο ευρωπαϊκός) ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση του Σκοπιανού, προκύπτει ότι τυχόν γενικότερη εμπλοκή θα οδηγήσει την Αθήνα στο να είναι περισσότερο υποχωρητική ή «εποικοδομητική» στο Μακεδονικό, ώστε να προσδοκά στήριξη της Ουάσιγκτον στα ελληνοτουρκικά.

ΣΧΟΛΙΑ (320)

ΣΠΥΡΟΣ

Με πιανει απελπισια με με το ΔΙΔΥΜΟ ΤΩΝ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΩΝ αυτες τις δυσκολες ωρες.....και να βλεπω αναλυσεις απο ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ και ΜΠΑΡΚΑ......ΕΛΕΟΣ ΘΑ ΠΗΔΗΧΤΩ ΑΠΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ΤΟΥΡΚΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

.....ΡΕ ΠΟΥ ΠΑΤΕ ΜΕ ΚΑΜΜΕΝΟ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ

Κότες

Ευτυχώς που φύγαμε. Εσείς οι Ελλαδίτες που μείνατε είσαστε Ραγιάδες. Φοβάστε και τον ίσκιο σας, μόνο το εφάπαξ σας ενδιαφέρει. Δεν έχετε πατρίδα, μόνο ασφαλιστικά δικαιώματα. Μείνατε τώρα μια χώρα μόνο με συνταξιούχους 45αρηδες, άγαμες θυγατέρες, τυφλούς ταξιτζήδες και δημόσιους Καρανίκες. Ότι έρχεται σας αξίζει και kalo kouragio

pol

ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ

Εκσυγχρονισμός

Χορτάσαμε από δημαγωγούς και καταστροφείς, δεν θελουμε άλλους. Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι θέμα για εσωτερική δημαγωγια.

ετσι ασουμε

Το πρώτο θεμα θα έπρεπε να ειναι μπας και γίνει κατι δυνατο με τους Τούρκοι και να πεσει η κυβερνηση. Οχι πολεμος βεβαια αλλα επιτέλους να ερθει ο Κυριάκος Εφχαριστώ

...

Θα έπρεπε να ντρέπεσαι. Μπροστά στο κομματικό σου συμφέρον θες να διακινδυνεύσεις την πατρίδα σου. Το κομματόσκυλο τελικά δεν έχει πατρίδα, μόνο κόμμα. Ντροπή σου και πάλι.

TIMIS

Ό,τι χειρότερο αυτό που έγραψες.Κανένας Κυριάκος,κανένας Αλέξης,κανένας Χ,(όπου χ = όλα τα ονόματα της γης).Πάνω από όλα είναι η ΕΛΛΑΔΑ. Όλοι αυτοι πρέπει να είναι υπηρέτες της και να δίνουν λόγο σαυτήν. Δυστυχώς για μας, οι σημερινοί αποδεικνύονται οι χειρότεροι προδότες.Ξεπουλάνε,παραχωρούν ,απεμπολούν,όσα με αίμα και θυσίες κάποιοι πολύ πριν απο αυτούς,κατάφεραν να εξασφαλίσουν, και κάποιοι αλλοι λίγο πριν, να ( έστω κουτσά-στραβά) διατηρήσουν. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ.-

Σε αντιθεση φυσικα

με τον αφθαρτο Τσιπρα που για να μην ξεκολλησει απο την Καρεκλα του πρωθυπουργου πουλαει οxι μονο τη Μακεδονια αλλα και ολοκληρη την Ελλαδα για να μη σου πω και τη μανα του. Κι αν το ΠΘ δινei λιγη εμφαση παραπανω στο θεμα με τα Ιμια ειναι επειδη με Συριζα υπαρxει κινδυνοs να xαθουν κι αλλα νησια. Και οxι δεν ειναι ο,τι καλυτερο μια και δε xαιρομαστε να βλεπουμε τα τουρκικα ΜΜΕ να κοκορευονται, απλα ο,τι εγινε εγινε. Σκοποs ειναι να μην ξαναγινει. Eιναι σα να λεs πωs ο Τσιπραs xαρηκε με τη λιτοτητα και τον ΕΝΦΙΑ και τιs οικονομικεs δυσκολιεs των Ελληνων μιαs και αυτο του εδωσε την ευκαιρια να πουλησει λαικισμο και σανο και να γινει πρωθυπουργοs. Επ, για μια στιγμη......

ετσι ασουμε

Ναι συνέλληνα, τα εξηγείς ωραία, το πθ κάνει καλά και σώζει τη χώρα. Αν όχι αυτό, ποιος; Το επ για μια στγμή δεν κατάλαβα μόνο, στου θέμου είμαι όχι στου αντόρνο. Κυριάκο μόνο, δούλευε και σε τράπεζα, νοικοκύρης..

Αλέξη ασε

Το γεεθα να χειριστεί την κρίση γιατι εσυ δεν έχεις να ευχαριστήσεις ούτε Αμερικανούς ούτε Ρώσους και ναι μεν επι Σημίτη φάγανε ύπουλα και γυναικούλιστικα το ελικόπτερο και σταμάτησαν εκεί τωρα θα φάνε και σενα και το μουστάκι του Πολακη τους άνοιξε η όρεξη κρίμα να λες αηδίες οταν ένας φασίστας σαν τον ερντογκαν που μιλάει για ένα έθνος πολλούς λαούς και σε λιγο θα γράψει το ο αγών μου,εξοπλίζεται και συ εισαι τζαμαικα και καρανικ,το τέλος θάναι κακό

Ίωνας

Η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις έχουν αποτέλεσμα όταν λαμβάνουν χώρα μεταξύ ισοδυνάμων ή σχεδόν ισοδυνάμων αντιπάλων. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο ισχυρός προχωράει όσο του επιτρέπει η ισχύς του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του.

TIMIS

Σωστά !!!

Ο καλός ο τούρκος

Να τους χτυπήσουμε τώρα και να τους ρημάξουμε όσο περνάει από το χέρι μας.Όσο περνάει ο καιρός όλα λειτουργούν εις βάρος μας.Άμα τους πονέσουμε καλά τώρα θα κάτσουν ήσυχοι πάλι για τα επόμενα 50-100 χρόνια.

ΨΕΚΑΜΜΕΝΟΣ

....ΕΡΧΟΜΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΩΣΩ,ΡΙΧΝΩ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΠΙΛΙΕΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ..........ΤΖΟΥΛΗ ΤΗΝ ΦΑΣΟΛΑΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΥΤΕΡΟ ΚΡΕΜΥΔΙ....

ΑΛΕΞΗΣ

ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΑ Σ ΣΤΟΙΧΕΙΑ......ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΛΟΝΗΣΑΚΙΑ ΤΩΡΑ,ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ NOVARTIS META ΒΛΕΠΟΥΜΕ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

004465144

«Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο} είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

0000kot21

«Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

2
0000ndr21

«Δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης για την επίθεση από ομάδα ατόμων στο ΣτΕ

3
syriza-grafeia

Απάντηση του κυβερνώνοντος κόμματος στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι υπεύθυνο για την επίθεση κατά Μπουτάρη είναι «ένα συμπαγές, σκοτεινό τμήμα  της ΝΔ»

4
0000lae21

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαιρέτισε την επιτυχία του προέδρου της Βενεζουέλας, «παρά τον απερίγραπτο και αδίστακτο πόλεμο που είχε εξαπολύσει η ιμπεριαλιστική Δύση στην Μπολιβαριανή Επανάσταση»

6
zoran_zaev_arthro

«Η Ελλάδα παίρνει ένα νέο όνομα, χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές» επιχειρηματολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας», τονίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

9
0000the21

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ' αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να 'σκύψουν' όλες οι πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

1