Στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη το επόμενο μίτινγκ για την ονομασία των Σκοπίων

Στις 19 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη το επόμενο μίτινγκ για την ονομασία των Σκοπίων

Δεν διευκρινίζεται αν ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς θα προτείνει συγκεκριμένο όνομα - Τζανακόπουλος: Η τοποθέτηση Καμμένου δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης

Για τις 19 Ιανουαρίου προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση των διαπραγματευτών της Ελλάδας, των Σκοπίων και του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Η συνάντηση, που θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, θα διεξαχθεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στη Νέα Υόρκη, την έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το θέμα βγήκε από τον τηλεοπτικό σταθμό «KANAL 5», ο οποίος επικαλέστηκε έγκυρες πηγές. Στην τριμερή συνάντηση με τον απεστελμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, θα λάβουν μέρος εκ μέρους της Ελλάδας ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Βάσκο Ναούμοφσκι. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των σκοπιανών ΜΜΕ, ο Νίμιτς θα επιχειρήσει «πιο συγκεκριμένες ενέργειες», προκειμένου να καταγραφούν σημαντικά βήματα προόδου. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, αν θα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, θα προτείνει κάποιο συγκεκριμένο όνομα για τα Σκόπια.
 
Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντηση της 12ης Δεκεμβρίου, είχε μιλήσει για βελτίωση του κλίματος και είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εντός του 2018, αρκεί, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, να υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές.
 
Πρώτη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ στα Σκόπια

Την ίδια στιγμή που ο διπλωματικός πυρετός σχετικά με το όνομα των Σκοπίων ανεβαίνει, η πιθανή επίσκεψη για πρώτη φορά στη γειτονική χώρα του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ αποκτά το δικό της συμβολισμό.

Σύμφωνα με τη «NEZAVISEN VESNIK», o γ.γ. του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί στις 17 και 18 Ιανουαρίου τα Σκόπια, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον πρόεδρο Γκιόργκε Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ, το νέο ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού DUI, Άλι Αχμέτι και τους επικεφαλής της Ειδικής Εισαγγελίας που ερευνά τις υποθέσεις των τηλεφωνικών υποκλοπών. 

Επισημαίνει ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη γ.γ. του ΝΑΤΟ στα Σκόπια από το 2014.

Τζανακόπουλος: Η τοποθέτηση Καμμένου δεν αποκλείει την εξεύρεση λύσης

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και τη γειτονική χώρα εδώ και περίπου 25 χρόνια. Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ απέναντι στο ζήτημα, τόνισε ότι «στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να οικοδομηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς ξέρετε πως στα εθνικά ζητήματα δεν υπάρχει λόγος να πορεύεται κανείς με όρους κυβερνητικής αυτάρκειας. Είναι εξαιρετικά σύνθετο, εξαιρετικά λεπτό, εξαιρετικά πολύπλοκο θέμα. Κατά τη γνώμη μου ο βασικότερος όρος για να μπορέσουμε να το επιλύσουμε είναι ακριβώς να οικοδομηθεί η ευρύτερη, δυνατή συναίνεση εντός του πολιτικού συστήματος».

Πάντως, ο υπουργός Επικράτειας κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πάρει σαφή θέση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να κάνω δύο σχόλια: Το πρώτο, η μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 προσήλθε στο τότε Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με δύο εισηγήσεις. Μία εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών, τότε, του κ. Σαμαρά, και μία εισήγηση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη. Έτσι λοιπόν, είναι μάλλον ειρωνικό να κατηγορεί τη σημερινή δικομματική κυβέρνηση, για διγλωσσία σε σχέση με το συγκεκριμένη ζήτημα. Και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτική ακριβώς γιατί το ζήτημα της ονομασίας ήταν ένα θέμα το οποίο τη δίχασε πάρα πολύ βαθιά. Και σήμερα δεν θα πρέπει να εκμεταλλεύεται ή να αξιοποιεί τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις -που εύλογα και θεμιτά, κατά τη γνώμη μου, εκφράζονται- έτσι ώστε να υπονομεύσει την πιθανότητα μιας λύσης. Υπεύθυνη, λοιπόν, στάση, όχι υπονόμευση, και σοβαρότητα για ένα εθνικό ζήτημα για το οποίο έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε τις πολιτικές προϋποθέσεις να το επιλύσουμε εντός του 2018».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το ερώτημα του προς τη ΝΔ, με ποια θέση προσέρχεται σε αυτή την προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. «Δεν έχει επιβεβαιώσει ο κ. Μητσοτάκης το αν και κατά πόσο αποδέχεται την κυβερνητική γραμμή, έτσι όπως εκείνη είχε διαμορφωθεί το 2007, επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Δηλαδή για τη λύση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία, η οποία θα ισχύει έναντι όλων. Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η εθνική θέση, και νομίζω ότι αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι η τοποθέτηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τη συμφωνία ή τη μη συμφωνία με αυτή την εθνική γραμμή- και από εκεί και πέρα τα τεχνικά και τυπικά βήματα για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτό ακριβώς στο πεδίο της συναίνεσης, θα τα αποφασίσουμε και θα τα ανακοινώσουμε εν ενθέτω χρόνω» υπογράμμισε.

Για τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε: «Είναι η γνωστή τοποθέτηση του 2007. Η ελληνική κυβέρνηση θα προσέλθει, όπως όλο αυτό το διάστημα, στη διαπραγμάτευση ακριβώς με αυτή την πολιτική θέση, δηλαδή σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση και ισχύς της ονομασίας έναντι όλων. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν». Προσέθεσε πάντως πως οι δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, αναφέρουν με σαφήνεια ότι μπορούν να δημιουργηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις και υπάρχει και η κοινή βούληση για να βρούμε μία κοινά αποδεκτή λύση.

ΣΧΟΛΙΑ (33)

Αυτό είναι η δημοκρατιλα

Η κυβέρνηση του 10% Καρανικων καταληψιών αχρήστων Χασικλιδων θα ξεπουλήσει τη Μακεδονία χωρίς δημοψήφισμα! Αποτυχημένο πολίτευμα και επισήμως failed state το Ελλαδιστάν

messalius

Ναι ενω αν κανουμε και αλλο δημοψηφισμα θα μας παρουν στα σοβαρα...

@

Προς Νηρέα.Ο στρατός του Μ.Αλεξάνδρου απαρτιζόταν από Ελληνικά φύλα,εκτός των Σπαρτιατών.Οι Σλάβοι έφτασαν στην περιοχή πολλούς αιώνες μετά.Π.Θ ας περάσει ο χάρτης του Πτολεμαίου.https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Ptolemy_Cosmographia_1467_-_Balkan_Peninsula.jpg

Νηρέας

Σωστά και το έγραψα τους Παιωνες Ιλλυριοι Ο. Μ Α τους Στατευσε για να μην δημιουργούν Προβλήματα στην Μακεδονία Με το ζόρι Όπως την Πυθία να του πει χρησμό .Σλαβοι τότε δεν υπήρχανΚαμιά ή σχέση ούτε έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην εξελίξεις στης εκστρατείες ή στην Ελλάδα

Αρχαϊκή Κόρη

Βάρβαροι λαοί Και τα έργα τούς

Παναγιωτίδης Α.

Γιατί θέλετε να λύσετε το πρόβλημα εδώ και τώρα; Αύτοί που βιάζονται και θέλουν να κλείσει αυτή η ιστορία είναι οι Σκοπιανοί. Αυτοί καίγονται να μπούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Και μόλις μποuν, θα αρχίσουν πάλι τά ίδια. Δεν διδαχτήκατε τίποτα κύριοι πολιτικοί από τις χώρες του Visengrad και την Αλβανία: Τα Σκόπια μόλις θα μπούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα κάνουν τα ιδια και χειρότερα απ ότι εκανε ο Gruefski διότι δεν θα μας έχουν πια αναγκη. Τα Σκόπια θα γίνουν ο καλύτερος δορυφόρος της Τουρκίας και της Γερμανίας και η πίεση από την Τουρκία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη. Υστερόγραφο; Η διπλωματία είναι πάρα πολύ σοβαρή και οι μόνοι άσχετοι για ν α το λύσουν είναι οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί. Ευτυχώς που το Γουδί υπάρχει ακόμη. Καλημέρα από την Ζυρίχη

Φίλε από τη Ζυρίχη....

σωστά τα λες με τη μόνη διαφορά ότι στο Γουδί τότε υπήρχαν άνδρες με α.....α και όχι α....α άνδρες που υπάρχουν σήμερα.

Νικος

Τωρα που ανελαβαν κομμουνιστες και αριστεροι την ευρεση λυσης στο Μακεδονικο, σωθηκαμε! Παντα οι κομμουνιστες και οι αριστεροι ηταν υπερ των συμφεροντων της Ελλαδας! Διαβαστε τι εγραφαν διαφορες αριστερες και κομμουνιστικες κιτρινες φυλλαδες περι Μακεδονιας και Μικρασιας και θα καταλαβετε τι "λυση" θα βρεθει στο θεμα της ονομασιας! Ηλθε η ωρα, τα ορφανα αυτα, να εξοφλησουν τα μεροκαματα που επαιρναν επι 10δες χρονια σε ρουβλια απο την πρωην Σοβιετικη Ενωση, μεσω "διπλωματικων σακων" και να αποδειξουν οτι η "εκπαιδευση" που πηραν απο διαφορους "πολιτιστικους εκπροσωπους" των Σοβιετ που κατα καιρους φιλοξενουσε ο Περισσος, δεν πηγε χαμενη! Μεγαλη βοηθεια εδωσε και ο απεσταλμενος της CIA Παπαντρεας, διοτι εδω τα συμφεροντα Αμερικης και πρωην Σοβιετικης Ενωσης, κατα περιεργο τροπο συμπιπτουν.

Αλέξανδρος

Δυστυχώς κ εμείς το έχουμε αποδεχτεί .. το Fyrom τι είναι που τους λεμε ; Έχει μέσα το Μακεδονία .. μας κοροϊδεύουν οι πολιτικοί μας κ δεν ασκούμε καμία αντίδραση όταν σε όλο τον κόσμο τους λένε Μακεδονία .

Αντρέας

Δεν έχει προδοσία, "Βόρεια Μακεδονία" κι αν σας αρέσει να την κάνουμε περιφέρεια του ελληνικού κράτους κάτι που θα έπρεπε να έχουμε κάνει προ πολλού!!!! Πόσο θα το 'θελαν πριν από 10 χρόνια!! Ακόμα έχουμε χρόνο! Σ' όλη τη διάρκεια της βυζαντινής ιστορίας αυτή ήταν η πολιτική. Αν δε σας αρέσει ανακυκλώστε τη μιζέρια σας! Πως γίνονται αλήθεια τα μεγάλα έθνη;;;; με θωράκιση στα στενά εθνικά όριά τους;;;

Σε πρώτη φάση

Τα έθνη καθαρίζουν το εσωτερικό τους από τους κοπρίτες

kyriakos

Αυτό που θέλουν είναι το brand name. Αυτό αξίζει δισεκατομμύρια. Θα μπορούν να λένε ότι είναι Μακεδόνες, να παραμυθιαζουν και να κερδίσουν σεβασμό και χρήμα. Με άλλα λόγια μια καλύτερη ζωή. Αν δεν πάρουν το brand name θα παραμείνουν Βούλγαροι, Αλβανοί και Σέρβοι μαζεμένοι σε έναν αχταρμα στη μέση των Βαλκανίων.

Καποιος

Μπορει να μου εξηγησει καποιος , τους λογους για τους οποιους εμεις καιγομαστε, τη δεδομενη χρονικη στιγμη, ωστε να δοθει λυση στο ζητημα της ονομασιας του κρατους των Σκοπιων.

Sm London

Να σου πω τα συμφέροντα εινε τεράστια δεν θέλουν οι ΗΠΑ να μπλέξουν οι Ρώσοι στα Βαλκάνια γιατι θέλουν να ελέγχουν την περιοχή Και επιςης υπαρχουν κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα που θέλουν να τα εκμεταλλευτούν οι αμερικανοί

Νικος

Διοτι το Τσυριζα τελειωνει και θα παρει πολλες δεκαετιες να ξαναπαρει κομμουνιστης η αριστερος κυβερνηση! Γι'αυτο ακριβως!

Gr

Μην κλαις αλλο.θα παρει συνταξη ο αλεξακος γιατι ο κουλης δεν πιανει ουτε βαλσαμομενο πουλι...

στη βράση κολάει το σίδερο

Γιατί: 1. έχουμε κουραστεί από τις βλακείες δεκαετιών του μητσοτακέικου και του τόνυ (απόρριψη του σλαβομακεδονία του Γκλιγκόροφ,δεν δεχόμαστε κανένα συστατικό, ευθιξία εγωισμού, δύο συστατικά, εμπάργκο) που είναι αναγκασμένος ο Τσίπρας να κάνει πράξη. 2. και αυτοί και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι έχουν κουραστεί από τις ίδιες βλακείες που επαναλαμβάνουμε για χρόνια. 3. έφυγε ο ανεκδιήγητος Γκρουέφσκι αλλά ίσως να ξανάρθει κάποιος χειρότερος. 4. όταν σου προσφέρουν κάτι μετά από χρόνια δες το σα χειρονομία καλής θέλησης και όχι σαν βλάχος αγροκτηνοτρόφος που νομίζει ότι θέλουν να τον τουμπάρουν 5. για να πάψουν να αρμέγουν ψηφαλάκια από αυτό το θέμα (Άδωνις, Καρατζαφέρης, Καμμένος κ ΣΙΑ) 6. είναι καλό να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες. 7. γιατί εμείς (Καραμανλής-εθνάρχης, κουμουνισταί) αφήσαμε τον Τίτο να βάλει αυτό το όνομα 8. δεν έχουμε να κερδίσουμε τόποτα αν συνεχίσουμε να περιμένουμε κολλημένοι. Και δεν καιγομαστε εμείς, μάλλον οι γείτονες καίγονται και είναι <> να τελειώνουμε με τις βλακείες Καραμαναλή. Δυστυχώς θα βγεί το νέα Μακεδονία πολύ χειρότερο από αυτό που πρότεινε τότε ο Γκλιγκόροφ.

Ανελίτης

Αν βγούν τα Σκόπια Μακεδονία του Βορρά τότε δεν ξαναψηφίζω τον Καμμένο , εκτός και μας δώσει επιτέλους πίσω τα αναδρομικά μας. Γιατί η πατρίδα είναι πάνω από όλα και όλους.

@Ανελίτη

Σκοπιαδονία

Μπεε

Κατω ομως απο τα αναδρομικα(η πατριδα)! 'Επιτελους' ας το καταλαβουν οτι στην τσεπη δεν χωραει πατρις σωστα?

Αντρέας

Κακώς το έκανες και την προηγούμενη φορά!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

akintzi_tsav

«Συνομοσπονδία ή δύο κράτη» η εισήγηση του Τούρκου ΥΠΕΞ - Εγώ δεν φέρνω τέτοια πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, φέρεται να απάντησε ο Μουσταφά Ακιντζί - Τι μεταδίδουν τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ για τη συνάντηση στο «προεδρικό» του ψευδοκράτους

8
4434405

Μιλώντας στο Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής ο πρωθυπουργός είπε ότι η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης και η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντείνουν τις διαδικασίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χώρας

8
syriza-grafeia-koumoundourou_0

«Καλλιεργείται υπέρμετρη αισιοδοξία - Είναι δρόμος με συνεχή εμπόδια» αναφέρουν σε νέο κείμενο και ζητούν ένα καθαρό σχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ -  Ευθείες βολές για τον υπουργό Άμυνας - Καταγγέλλουν ερασιτεχνισμούς, επιπολαιότητες, πρακτικές παλαιάς κοπής, πολεμική ορολογία και γραφικότητες!

3
0692ACA9

«Η τουρκική συμπεριφορά δημιουργεί μια ευρύτερη απειλή στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» επεσήμανε ο Κύπριος πρόεδρος στην παρέμβασή του