«Financial Times»: Η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, με τις δημοσκοπήσεις να «ανεβάζουν» τη ΝΔ

«Financial Times»: Η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, με τις δημοσκοπήσεις να «ανεβάζουν» τη ΝΔ

«Το ΔΝΤ αμφισβητεί ότι ο στόχος της ΕΕ για την Ελλάδα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα μπορούσε να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα», σημειώνει - Reuters: Η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει τις συντάξεις και να αυξήσει τους φόρους 

«Financial Times»: Η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα, με τις δημοσκοπήσεις να «ανεβάζουν» τη ΝΔ
Στη συμφωνία Ελλάδας -δανειστών στρέφεται το ενδιαφέρον του ξένου Τύπου με τους
«Financial Times» να επισημαίνουν ότι, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην αντιπολιτευόμενη «Νέα Δημοκρατία» διψήφιο προβάδισμα, οι βουλευτές του συνασπισμού αναμένεται να υποστηρίξουν τα μέτρα ομόφωνα, παρά να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές, επαναστατώντας ενάντια στην περισσότερη λιτότητα.

«Η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τους τομείς εργασίας και ενέργειας, ως μέρος της συμφωνίας», αναφέρει από την πλευρά του το 
Κλείσιμο
Reuters.

Στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών αναφέρονται οι «Financial Times», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει τα μέτρα βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να είναι με το μέρος της ΝΔ. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συμφωνία, η οποία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μέτρων, από νέες περικοπές συντάξεων μέχρι την απελευθέρωση των συναλλαγών την Κυριακή, ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια εντατικών συνομιλιών κατά την τελευταία εβδομάδα και έπειτα από μήνες διενέξεων μεταξύ των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Οι διαφορές ως προς το μέγεθος των περικοπών που θα εφαρμοστούν το 2019 στις συντάξεις που έχουν ήδη μειωθεί κατά περισσότερο από 40% από το 2011 συμφωνήθηκαν», τονίζουν οι FT και συνεχίζουν με τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας.

«Το κοινοβούλιο της Ελλάδας πρέπει τώρα να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, ανοίγοντας το δρόμο για τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να υπογράψουν τη συμφωνία στη συνεδρίαση στις 22 Μαΐου», συνεχίζει το άρθρο και σημειώνει: «Το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και ο δεξιός εταίρος στο συνασπισμό, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία τριών θέσεων στο κοινοβούλιο. Αλλά με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στην αντιπολιτευόμενη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία διψήφιο προβάδισμα, οι βουλευτές του συνασπισμού αναμένεται να υποστηρίξουν τα μέτρα ομόφωνα παρά να προκαλέσουν πρόωρες εκλογές επαναστατώντας ενάντια στην περισσότερη λιτότητα.

Η συμφωνία αποτελεί επίσης προϋπόθεση για τη διασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ ως χρηματοοικονομικού εταίρου στο τρέχον σχέδιο διάσωσης σύμφωνα με την απαίτηση της Γερμανίας, τονίζουν οι Financial Times, εξηγώντας ότι η Γερμανία είναι η χώρα που συνεισέφερε τα περισσότερα στα τρία διαδοχικά πακέτα διάσωσης της Ελλάδας από το 2010.


 «Το Ταμείο επιμένει να χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση του χρέους πριν συμμετάσχει στη διάσωση, υποστηρίζοντας ότι το τεράστιο χρέος της χώρας είναι μη βιώσιμο, ενώ το Βερολίνο αποκλείει το ''κούρεμα'' του ελληνικού χρέους, θέτοντας τις βάσεις για μια δύσκολη πολιτική διαπραγμάτευση», σχολιάζει.

Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η συμφωνία δεν περιείχε ακριβή στοιχεία για τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - πριν την καταβολή τόκων και κεφαλαίου για το χρέος της χώρας - καθώς αυτά θα οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια συνομιλιών σχετικά με την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγήσουν οι πιστωτές», γράφουν οι FT και καταλήγουν: «Η Ελλάδα πέτυχε ένα πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2016 έναντι ενός στόχου του 0,5 τοις εκατό. Ωστόσο, το Ταμείο αμφισβητεί ότι ο στόχος της ΕΕ για την Ελλάδα ενός πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% θα μπορούσε να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα».

Politico:Η Ελλάδα συμφωνεί με νέο πρόγραμμα διάσωσης

Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει τώρα να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις.

«Η Αθήνα και οι πιστωτές της έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. Ευρώ», όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,  Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία εξασφάλισε επίσης τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υιοθετεί μια πιο επιεική γραμμή για τους όρους διάσωσης της Ελλάδας από τη Γερμανία.

Reuters 

Η Ελλάδα συμφώνησε να μειώσει τις συντάξεις, να αυξήσει τους φόρους και να μεταρρυθμίσει τους τομείς εργασίας και ενέργειας ως μέρος της συμφωνίας, αναφέρει το Reuters.

Le Soir

«Προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της», είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας «Le Soir» σε ρεπορτάζ από την Αθήνα για τις διαραγματεύσεις με τους θεσμούς. Η συμφωνία «θα έπρεπε να ανοίξει τις συζητήσεις για το χρέος» σημειώνεται στην εφημερίδα που υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν». 

Bild


Ελλάδα και δανειστές κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Bild, αναπαράγοντας τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, περί «λευκού καπνού».

Le Monde

Με τη συμφωνία Ελλάδας- πιστωτών αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την απομείωση του χρέους, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα Le Monde. 


Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) 


«Εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές», όπως υποστηρίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.
 
«Στις αρχές Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για χορήγηση νέας βοήθειας προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα. Ωστόσο, συνεχίζεται η μάχη για τα ψιλά γράμματα...».

«Η Γερμανία αναμένει μια απόφαση για εκταμίευση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα στις 22 Μαΐου εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα τηρήσει όλους τους όρους», αναφέρει το δημοσίευμα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων παραπέμποντας σε προηγούμενες δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Ωστόσο, ακόμη δεν έχει έρθει αυτή η ώρα. Ειδικοί των δανειστών εξετάζουν ακόμη στην Αθήνα την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει το dpa . Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα,  εκκρεμεί ακόμη η δέσμευση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού, ενώ υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή του Ταμείου είναι εκ των ουκ άνευ για το Βερολίνο.

«Die Welt» 
   
«Eντός της γερμανικής κυβέρνησης υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Welt am Sonntag, προθυμία για υποχωρήσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η δέσμευση του ΔΝΤ. Πρόκειται για την προετοιμασία ενδεχόμενων επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μετά το 2018. 
 
Το ΔΝΤ θεωρεί το βάρος του ελληνικού χρέους υπερβολικό και ζητά υποχωρήσεις εκ μέρους των ευρωπαίων δανειστών. Ο Σόιμπλε δεν θέλει να δεσμευτεί ακόμη», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Suddeutsche Zeitung»

 
«Mετά από μακρά κρίση αυξάνεται και πάλι το ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης, μόνο στην Ελλάδα δεν κινείται τίποτα», γράφει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Το καταναλωτικό και επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, ενώ και στις χρηματαγορές υπάρχει αισιοδοξία, όπως δείχνει η άνοδος των μετοχών. Το ποσοστό ανεργίας μειώνεται σιγά σιγά: Τα τέσσερα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 4,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης