Έκλεισε η συμφωνία: Μαχαίρι έως 18% στις συντάξεις, στα 5.681 το αφορολόγητο

Έκλεισε η συμφωνία: Μαχαίρι έως 18% στις συντάξεις, στα 5.681 το αφορολόγητο

Κατά μέσο όρο η μείωση θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές - Από την 1η Ιανουαρίου 2019 στα 5.681 ευρώ το αφορολόγητο αν δεν πιαστούν οι στόχοι

«Υπάρχει άσπρος καπνός, ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για όλα τα θέματα» δήλωσε λίγο πριν τις 06.00 τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το ξύπνημα με συμφωνία σημαίνει ότι κλείνει ο κύκλος των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που άρχισαν τον Οκτώβριο για την δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τρόικας καθώς υπάρχει πλέον συμφωνία η οποία αναμένεται να χαρακτηριστεί από την τρόικα preliminary agreement (τεχνική προκαταρκτική συμφωνία) εν αναμονή του συμβιβασμού για το χρέος που οδηγεί στο staff level agreement (τεχνική συμφωνία). 

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων οι οποίες άρχισαν στις 18.00 το απόγευμα της Πρωτομαγιάς. 

Σημαίνει επίσης ότι προωθούνται τις επόμενες ημέρες τα πολυνομοσχέδια με τα μέτρα στη Βουλή για την ψήφιση τους οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου που θα σφραγίσει την τεχνική συμφωνία. Στην κυβέρνηση αναμένουν στη συνέχεια από τους Ευρωπαίους να κάνουν μια κίνηση για το χρέος που θα εξασφαλίσει και την είσοδο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

-Από 1.1.2019 περικόπτεται ως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία).

Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές. Όπως διευκρινίστηκε από αρμόδια πηγή η συνολική μείωση της σύνταξης λόγω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς και αυτή δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 18%. 

-Από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο. 

-Το 2018 προβλέπονται μέτρα 447 εκατ. ευρώ από το 2018 με περικοπές επιδομάτων ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών και επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση της έκπτωσης φόρου για ιατρικές δαπάνες, κάτι που θα αυξήσει το φορολογικό βάρος κατά 121 εκατ. ευρώ.

-Στο Δημόσιο έρχεται νέα αξιολόγηση και κινητικότητα και επιβάλλεται «ταβάνι» στον αριθμό των συμβασιούχων. Ο αριθμός τους πρέπει να μειωθεί από 49.448 τον Δεκέμβριο του 2016 σε 49.104 τον ίδιο μήνα του 2017 και σε 48.420 τον Δεκέμβριο του 2019. Ο λόγος της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνει ένα προς τρία το 2018 εφόσον τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι. 

-Πωλείται το 30% ως 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ καθώς επίσης και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. 

-Αλλαγές έρχονται στον τρόπο λειτουργίας των αγορών. Επεκτείνεται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων. 

-Στα εργασιακά οι αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται με νόμο μέχρι τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018. Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζεται με δέσμευση της κυβέρνησης η απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων. Παράλληλα καταργείται η υπουργική απόφαση που απαιτείται ως τώρα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων και αντικαθίσταται από ένα σύστημα προειδοποίησης.  Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει «λοκ άουτ» στη συμφωνία, ότι δεν αυξάνεται το όριο των ομαδικών απολύσεων πάνω από το 5%, ότι ο έλεγχος για τις ομαδικές απολύσεις πηγαίνει στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας (άρα καταργείται το υπουργικό βέτο) και η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης από τον Σεπτέμβριο του 2018 μετά το τέλος του προγράμματος.

-Τα θετικά αντίμετρα θα εφαρμόζονται από το 2019 αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όπως είπε κυβερνητικός αξιωματούχος και όχι 3,7% όπως προέβλεπε το προσχέδιο της συμφωνίας. 

Προβλέπουν πακέτο φορολογικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020 και στοχευμένο πακέτο κρατικών δαπανών 1% το 2019. 

α) Φοροελαφρύνσεις:

■ μείωση του ποσοστού του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σήμερα σε 26% (εκτιμώμενο κόστος στα κρατικά έσοδα 0,2% του ΑΕΠ),
■ μείωση του χαμηλότερου συντελεστή φυσικών προσώπων από 22% σήμερα σε 20% το 2019. Δεν αναφέρεται άλλη μείωση συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα. Αφορά μόνο όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, με στόχο να μετριαστούν οι απώλειες (κατά περίπου 10%) από τη μείωση των 650 ευρώ στην έκπτωση φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες (εκτιμώμενο κόστος για το κράτος 0,5% του ΑΕΠ),
■ προοδευτική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης, διατηρώντας τα υφιστάμενα όρια εισοδήματος. Αυτό ουσιαστικά θα σημάνει ελάφρυνση κυρίως στα υψηλά,
■ επανασχεδιασμός (και όχι μείωση έως 40%) του ΕΝΦΙΑ με ελάχιστο κόστος για το Δημόσιο (μόλις 0,1% του ΑΕΠ ή περίπου 200 εκατ. ευρώ). Αρα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 2,4 δισ. από 2,65 δισ. ευρώ σήμερα.

β) Στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες, οι οποίες θα περιλαμβάνουν:

■ αύξηση των στεγαστικών επιδομάτων, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στο ΚΕΑ (έως 0,2% του ΑΕΠ)
■ αύξηση του επιδόματος τέκνων (έως 0,1% του ΑΕΠ) 
■ σχολικά γεύματα (έως 0,1% του ΑΕΠ)
■ νηπιαγωγείο / βρεφονηπιακοί σταθμοί (έως 0,15% του ΑΕΠ) 
■ μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες Υγείας (μέχρι 0,1% του ΑΕΠ), 
Υψηλής απόδοσης δημόσιες επενδύσεις όπως:
■ για την ενεργειακή απόδοση, τη γεωργία κ.ά. (0,2%-0,3% του ΑΕΠ)
■ ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (έως 0,1%-0,2% του ΑΕΠ).

ΣΧΟΛΙΑ (226)

@Τσιπράουουου

Πολύ σκληρή η διαπραγμάτευση....... Ξέρεις τι θα πεί να υπογράφεις αυτά που σου βάζουν μπροστά????? Πιάνεται το χέρι σου..... Που να τα διάβαζες κιόλας. ....... Κούραση πολύ....... Και το ΕΡΩΤΗΜΑ : Όταν οι προηγούμενοι κάνανε τα μισά από εσάς του Τσύριζα τους λέγατε Γερμανοτσολιάδες, πουλημένους, δοσίλογους κλπ. .... Τώρα ΕΣΕΙΣ τι είστε??????? Κανένα νέο από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης? ??????????

ΕΛΛΗΝΑΣ

Επιτελους εκαναν το αυτονοητο με καθυστερηση 6 μηνων που θα πληρωσουμε με εξτρα μετρα αλλα καλιο αργα παρα ποτε. Διασφαλιστικε η παραμονη στο ευρω και ηδη σημερα το χρηματηστηριο και οι αγορες επιβραβευσαν τη συμφωνια. ΦΥΣΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2016 ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΓΟΡΑ ΘΑ ΠΕΤΟΥΣΕ ΑΛΛΑ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΡΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

ΕΓΚΛΗΜΑ

Η ΨΗΦΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΕΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΣΟΥΤΑΙ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ. ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ !!!! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΟΥΣ !! ...ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!!!

Θα

Τα ψηφίσουν γιατί μετά θα είναι άνεργοι πού θα βρουν τέτοιες καρέκλες με ένα σκασμό λεφτά οι αντιμνημονιακοι λεχρίτες!!!!???

Το Κράτος έχει, λέει, συνέχεια...

Άθεος καταληψίας και νεοφιλελέ γόνος, ένα και το αυτό. Ο ένας θα τα ψηφίσει υποτακτικά και ο άλλος θα τα εφαρμόσει δουλικά. Ούτε κίχ. Καμμία απορία;....

Όλοι ήξεραν

Ο κόσμος είχε την ευκαιρία τον Σεπτέμβρη του 15 να ξαποστείλει τον Τσίπρα αλλά του έδωσε τα ίδια ποσοστά.Τώρα να κάτσει να πληρώνει.Όλοι ήξεραν τί θα ερχόταν.Πόσο γελάω όταν βλέπω κάτι άνεργους που τον ψηφίσαν 2 φορές,να είναι ακόμα άνεργοι.Και τώρα που κόβουν και τις συντάξεις των γονιών τους,να μην έχουν λεφτά ούτε για καφέ.

Ηλίας

Ανακαλώ τον χαρακτηρισμό γερμανοτσολιάδες! Εδώ μιλάμε για γερμανοτσουλάρες!

ο ταπεινος ευκλειδης με το κοκινο σακιδιο

μια αλλαξιά σωβρακα και την οδοντοβουρτσα. αγαπη μου σήμερα θα κοιμηθώ στο ξενοδοχειο. πρέπει πάση θυσία να πείσουμε τους ελληνες ότι διαπραγματευομαστε 12 ώρες μέσα στα άγρια μεσάνυχτα.

Μπράβο Τσακ, μπορούσες και χειρότερα.

Και άσε τους μα#@κες να γιορτάζουν την πρωτομαγιά τα εργατικά δικαιώματα, όπως και την δημοκρατία στις παρελάσεις.

Ειναι

Σαν να λεμε οτι ενας μεσος ανθρωπος χρειαζεται 2 λιτρα νερο και ενα κιλο τροφη καθε μερα. Με τα μετρα του παιρνουν το ενα λιτρο και το μισο κιλο και με τα αντιμετρα του δινουν πισω 100ml νερο και 100g τροφης. Με τετοιες ποσοτητες ΔΕΝ ΖΕΙΣ! Αλλα βλεπουν τον Ελληνικο λαο κοιμισμενο με μηδενικες αντιδρασεις , οποτε του ρουφαν το αιμα με το καλαμακι. Και ωραιοποιωντας τα αντιμετρα (μεσω προπαγανας και επικοινωνιακων τεχνασματων που τοσο καλα ξερουν οι πολιτικοι μας), θα κανουν τον Ελληνικο κοιμισμενο λαο να αισθανεται και ωραια για την μειωση ΕΝΦΙΑ κατα 10 % !! ΕΛΛΑΣ 2017. Καμια σωτηρια.

Ελένη

Φίλε μου οι πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα του Αλέξη, δηλαδή συνταξιούχοι, μεροκαματιάρηδες, μισθωτοί, υπάλληλοι, εργάτες, σερβιτόροι, πωλήτριες κλπ, δεν αντιδρούν με απεργίες και καταστροφές στη μείωση συντάξεων και μισθών, επειδή τον ψήφισαν στις εκλογές ως δήθεν προστάτη των φτωχών, μολονότι αυτός τους πούλησε και εξακολουθούν να στηρίζουν την αριστερά και περιμένουν να πάρει την εξουσία ο δεξιός Κυριάκος για να κατεβαίνουν στους δρόμους να τους κλείνουν, να σπάνε μαγαζιά, να καίνε οχήματα κλπ.Υπομονή το χάος της διαμαρτυρίας έρχεται.

ΝΙΚΟΣ

Αύριο στις 10 καλούνται οι σανοφάγοι συριζαίοι σε εκδήλωση στο Σύνταγμα για να γιορταστεί η συμφωνία της πρωτομαγιάς με τους δανειστές. Μπορούν να φέρουν και νταούλια για πιο αγωνιστικό ρυθμό. Θα ξαναγκαλιαστούν ο Αλέξης με τον Πάνο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

folli_follie_arthro

Σε χαμηλά έτους βρίσκεται πλέον η αγορά η οποία δεν μπορεί να απορροφήσει τους κραδασμούς από τη Folli Follie -  Επιμένει το Fund QCM: Είναι ένα «χαλασμένο μήλο η εταιρεία»  - Μεγάλη πτώση και στις τράπεζες - Η αγορά αποτιμά αρνητικά τις πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup

eurogroup_arthro

«Τελεσίγραφο» από τους δανειστές, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την έκθεση συμμόρφωσης που θα συντάξει το EuroWorking Group και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου 

1
gew

Ο Όμιλος Alpha Bank, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των Πελατών του (Φυσικά Πρόσωπα) και σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει προσαρμόσει τις
διαδικασίες του στις διατάξεις του νέου Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 25 Μαΐου 2018.