Διεθνή ΜΜΕ: Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα είναι μεταρρυθμιστής και ξέρει... ξένες γλώσσες

Διεθνή ΜΜΕ: Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα είναι μεταρρυθμιστής και ξέρει... ξένες γλώσσες

Guardian: Ο άνθρωπος που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να ανανεώσει τη ΝΔ - «Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα», η δήλωση του νέου αρχηγού που αναπαράγεται απ' όλα τα γερμανικά ΜΜΕ

Διεθνή ΜΜΕ: Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα είναι μεταρρυθμιστής και ξέρει... ξένες γλώσσες
Τον γύρο των διεθνών μέσων ενημέρωσης κάνει η είδηση της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη
στην ηγεσία της
Νέας Δημοκρατίας

Κλείσιμο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει τη νέα γενιά των πολιτικών της δεξιάς στην Ελλάδα και έχει δεσμευθεί να οδηγήσει το κόμμα του προς το κέντρο της πολιτικής σκακιέρας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων
στο τηλεγράφημα για την εκλογή του νέου ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας.

«Έναν χρόνο αφού έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας εξέλεξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο ενός πρώην Πρωθυπουργού, νέο ηγέτη του»
, αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Ο αντίπαλός του, Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναγνώρισε την ήττα του, ενώ η καταμέτρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ο Μητσοτάκης θα ηγηθεί ελληνικού αντιπολιτευτικού κόμματος. Δεσμεύεται να μην υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση του υπό κατάρρευσιν κρατικού ασφαλιστικού συστήματος, είναι ο τίτλος των Financial Times.



 
Reuters: Ο μεταρρυθμιστής Μητσοτάκης θα ασκήσει πίεση στον Τσίπρα για το ασφαλιστικό

Οι Έλληνες Συντηρητικοί εξέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη νέο ηγέτη τους, ελπίζοντας ότι έχει τη δυνατότητα να αναζωογονήσει τις προοπτικές τους και να αντιπαρατεθεί στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters.

Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης, ο Μητσοτάκης αποκάλεσε τον Τσίπρα «ψεύτη», αλλά επίσης άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους, αναφέρεται στο τηλεγράφημα.


Guardian: Ο άνθρωπος που εκλέχτηκε για να αμφισβητήσει τον Τσίπρα και να ανανεώσει την ΝΔ


Στο ρεπορτάζ του ο Guardian δίνει το προφίλ του νέου προέδρου του κόμματος, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην οικογένειά του (στον πατέρα του και την αδερφή του), αλλά και στο γεγονός ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών βγήκε δεύτερος πίσω από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως σημειώνει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στον Τσίπρα ενόψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Συνεχίζοντας να δίνει το προφίλ του νέου προέδρου, η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται στην κριτική που έχει ασκήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρακτικές που ακολουθούν οι συνδικαλιστές, ενώ σημειώνει ότι χαρακτήρισε ως ψεύτη τον Αλέξη Τσίπρα αφήνοντας όμως υποψίες ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί μαζί του σε εθνικά ζητήματα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Όσον αφορά τον ηττημένο των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Guardian τον χαρακτηρίζει ως ένα βετεράνο της πολιτικής, εξηγώντας ότι ανέλαβε προσωρινός αρχηγός του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά. Το άρθρο αναφέρεται και στη πορεία της ΝΔ χαρακτηρίζοντας την στην εισαγωγή ως προβληματικό κόμμα, και εξηγώντας ότι μετά την συνεργασία της το 2012 με το ΠΑΣΟΚ επέβαλε στην χώρα ένα πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεις που δεν ήταν δημοφιλείς έπειτα από απαίτηση των δανειστών.

To δημοσίευμα του βρετανικού Guardian





Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος για την ανάδειξη του Έλληνα πολιτικού στην ηγεσία της Ν.Δ.  Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος έσπευσε να μεταδώσει την είδηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος ηγέτης της κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα σχολιάζοντας επίσης πως είναι φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής."Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα", είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αναπαράγεται απ' όλα σχεδόν τα γερμανικά ΜΜΕ.   
   
"Ο νέος αντίπαλος του Τσίπρα", είναι ο τίτλος της γερμανικής εφημερίδας "Suddeutsche Zeitung", η οποία αναφέρει ότι ο 47χρονος πολιτικός αναλαμβάνει τα ηνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος αρχηγός της ΝΔ, γράφει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων "NTV". "Είναι 47 χρονών, φιλελεύθερος και ένθερμος μεταρρυθμιστής", γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφερόμενο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. "Αυτός είναι ο νέος ηγέτης των Ελλήνων συντηρητικών", προσθέτει το περιοδικό.  

"Μπορώ να νικήσω τον Τσίπρα", γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt" αναπαράγοντας την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολιτικό αντίπαλό του και πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ, γράφει το γερμανικό περιοδικό "Focus".

Σε αντίθεση με τον Τσίπρα, ο Μητσοτάκης ξέρει ξένες γλώσσες, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος προσθέτοντας πως ο νέος αρχηγός της Ν.Δ διαθέτει γερά χαρτιά στο εξωτερικό όχι μόνο γιατί γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά αλλά και γιατί θεωρείται από τους δανειστές ως σκληρός μεταρρυθμιστής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας σοβαρός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, με πολιτικά βιώματα από τα γεννοφάσκια του,  ο οποίος θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος για τον ίδιο αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, θα μπορούσε να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές» επισημαίνεται με την γερμανική εφημερίδα Handelsblatt να προβλέπει ότι στην Ελλάδα θα γίνουν πρόωρες εκλογές .  
   
Σε άρθρο-ανάλυση της γερμανικής εφημερίδας ο δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι με την αλλαγή γενιάς στην ηγεσία της Ν.Δ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο που θέλει να αναδιαμορφώσει το κόμμα, να το ανοίξει στο πολιτικό κέντρο και να κερδίσει ψηφοφόρους νεαρής ηλικίας. 

«Ακόμη ο Τσίπρας διαφεντεύει την πολιτική σκηνή της Αθήνας», υπενθυμίζει η εφημερίδα αναφερόμενη στην αναπάντεχη, όπως την χαρακτηρίζει, νίκη στις εκλογές με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μειμαράκη. Αλλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας αποκτά έναν σοβαρό αντίπαλο που θα μπορούσε να γίνει επικίνδυνος γα τον ίδιο και το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, σχολιάζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να έρθουν νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται καθώς ήδη τέσσερις μήνες μετά την επανεκλογή του, ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μόνο 153 ψήφους στη Βουλή. Δεν πρόκειται για ένα ασφαλές "μαξιλάρι", αν σκεφθεί κανείς τις  επικείμενες ψηφοφορίες για το ασφαλιστικό ή τις αντιλαικές αυξήσεις φόρων για τους αγρότες». Τέλος, η "Handelsblatt" επισημαίνει ότι, ο Μητσοτάκης δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του και ότι πρέπει ενδεχομένως να οδηγήσει το κόμμα νωρίτερα από ότι αναμένεται σε΄ένα νέες εκλογές. Ωστόσο, κάνοντας μία ανάλυση του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος, ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει ότι η ΝΔ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους φιλελεύθερους. 

Το δημοσίευμα της Handelsblatt



"Ελλάδα: το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ εξέλεξε για πρόεδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη", γράφει η βελγική εφημερίδα "Le Soir" και προσθέτει: "Ενα χρόνο αφότου έχασε την εξουσία στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα της ΝΔ επέλεξε για νέο αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 47 ετών, γιο πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας". H γαλλική αριστερή εφημερίδα "Liberation" κινείται σε άλλο μήκος κύματος αφού, ναι μεν γράφει ότι η Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό, ωστόσο, στις πρώτες γραμμές του σχετικού άρθρου δεν αναφέρει καν το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ επίσης έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της την φωτογραφία του Ευάγγελου Μειμαράκη. Το άρθρο της , όπως αναφέρει, είναι από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. "Η Ν.Δ εξέλεξε νέο αρχηγό", γράφει η αριστερή εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι,  ένα χρόνο αφότου απώλεσε την εξουσία η Ν.Δ στην Ελλάδα, το συντηρητικό κόμμα Ν.Δ εξέλεξε χτες νέο αρχηγό, και τα στελέχη του κόμματος κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στον 62χρονο Ευάγγελο Μειμαράκη , πρώην μεταβατικό αρχηγό του κόμματος και τον Κυριάκο Μητσοτάκη , 47 ετών, γιο πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας. "Περίπου 400 χιλιάδες υποστηρικτές του κόμματος έσπευσαν χτες στην κάλπη", σχολιάζει η εφημερίδα "Liberation". Η γαλλική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι, στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο Μειμαράκης , υπερασπιστής ενός κοινωνικού φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο  αναδείχθηκε νικητής έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη, πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά. Διάσημος για την ειλικρίνειά του, ο "Βαγγέλης",  όπως τον αποκαλούν οι Έλληνες, είναι ένας άνθρωπος του κόμματος, ιδρυτικό στέλεχος της ΝΔ το 1974. Διετέλεσε επίσης υπουργός Άμυνας (2006- 2009) και πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου (2012 - 2015). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ίδιο, την νέα γενιά πολιτικών ανδρών στην Ελλάδα. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αρχηγός της Ν.Δ από το 1984 έως το 1993, διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1990 έως το 1993. Η αδερφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, διετέλεσε δήμαρχος Αθηνών και υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης