«Καταλύτης» η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

«Καταλύτης» η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου

Ενεργειακά, διπλωματία και οικονομικές σχέσεις στο επίκεντρο  - Η τριμερής έχει και μία ευρύτερη διπλωματική σημασία καθώς δείχνει ότι δύο χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο

«Καταλύτης» η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου
Η περαιτέρω ανάπτυξη των γεωπολιτικών και οικονομικών σχέσεων Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου σε μία σειρά τομείς πέραν της ενέργειας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής τριμερούς  που διοργανώνει η Αθήνα. 

Είναι η τρίτη διάσκεψη Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Η πρώτη διοργανώθηκε στο Κάιρο επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου υπογράφηκε και η ομώνυμη διακήρυξη, η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η σειρά της Αθήνας σε μία εξόχως συμβολική κίνηση να δείξει ότι η τριμερής συνεργασία έχει διάρκεια και βάθος. 

Οι ελληνικές κυβερνήσεις σταθερά θεωρούν ότι η τριμερής συνεργασία, αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ασφάλεια και στην οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, σε μία εποχή γενικότερης αποσταθεροποίησης. 
Κλείσιμο

Ζητούμενο παραμένει αν οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν στην οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Αίγυπτος με το καθεστώς Σίσι έχει δεχθεί να προχωρήσει η οριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Ελλάδα, που συνιστά πλήρη αναγνώριση της επήρειας του Καστελόριζου, που αμφισβητεί η Τουρκία. Με το προηγούμενο καθεστώς Μόρσι που ήταν κοντά στην κυβέρνηση Ερντογάν, η Αίγυπτος δεν αναγνώριζε την ελληνική ΑΟΖ. Η θέση άλλαξε με τον Φατάχ αλ Σίσι, ωστόσο, παρότι οι τεχνικές επιτροπές έχουν ολοκληρώσει το έργο τους, η πολιτική απόφαση ακόμη δεν έχει ληφθεί. Υπάρχουν πάντα οι αντιδράσεις της Τουρκίας, ενώ στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν επιφυλάξεις. Οι κακεντρεχείς λένε ότι η Ελλάδα προσπαθεί μέσω της συμμαχίας με την Αίγυπτο να παρακάμψει την Τουρκία. Πάντως χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται την αντίδραση της Τουρκίας στην ανακήρυξη της ΑΟΖ της, αφού άλλωστε, όπως είπε, η τριμερής δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας, και ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις. 

Η τριμερής έχει και μία ευρύτερη διπλωματική σημασία καθώς δείχνει ότι δύο χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου στον αραβικό κόσμο. Δεν είναι δίχως σημασία ότι με την ανάληψη της εξουσίας από τον Φατάχ αλ Σίσι, η Αίγυπτος απομακρύνθηκε από την Τουρκία και προσέγγισε την Ελλάδα αλλά και το Ισραήλ με το οποίο επίσης Ελλάδα και Κύπρος βελτιώνουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Φατάχ αλ Σίσι αναγνώρισε χθες την βοήθεια της Ελλάδας στην προώθηση των θέσεων της Αιγύπτου στην Ευρωπαική Ένωση. 

Πέραν όμως της ΑΟΖ υπάρχουν κοινά ενεργειακά συμφέροντα που άπτονται της μεταφοράς των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης υπάρχει εκτεταμένο πεδίο για τις οικονομικές σχέσεις και για την δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στην Αίγυπτο. 

Στο κοινό ανακοινωθέν σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται η αναφορά στην πολιτική συνεργασίας των τριών χωρών μέσω  του διπλωματικού συντονισμού των δράσεων, πάντα με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης η συνέχιση και ενίσχυση των πρωτοβουλιών για το συμφέρον των χωρών και των λαών, μέσω της ενίσχυσης συμπράξεων σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία. Θα υπάρχει αναφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση των απειλών στην ανατολική Μεσόγειο όπως η τρομοκρατία, η ξενοφοβία και ο θρησκευτικός φανατισμός. Θα υπάρξει η υπενθύμιση ότι δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης