Ο ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου φέρνει νέο κύκλο αντιπαράθεσης σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση

Ο ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου φέρνει νέο κύκλο αντιπαράθεσης σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση

Ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ θεωρούν «ηθικό αυτουργό» των επεισοδίων τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη

Ο ξυλοδαρμός Κουμουτσάκου φέρνει νέο κύκλο αντιπαράθεσης σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση
O ξυλοδαρμός του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου από ακροδεξιούς έξω από την Βουλή, έδωσε αφορμή για ένα νέο κύκλο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από τις ατυχείς δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για την γενοκτονία των Ποντίων. 

Η αξιωματική αντιπολίτευση η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, θεωρεί το θέμα, που αγγίζει ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας, ως προνομιακό για να προκαλέσει πολιτική φθορά στην κυβέρνηση. Από την πλευρά του το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνει να αξιοποιεί το ζήτημα για να αποστρέψει την προσοχή από τις όχι καλές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. 

Η συνολική αντιπαράθεση έδωσε την δυνατότητα για την επανεμφάνιση μετά από πολύ καιρό της Χρυσής Αυγής, ενώ το επεισόδιο καθεαυτό βοηθά την κυβέρνηση και τον κ. Φίλη να στρέψουν την προσοχή από την ουσία των δηλώσεων -και αν αυτές απηχούν μία γενικότερη αναθεωρητική στάση του κυβερνώντος κόμματος έναντι της ιστορίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων-, στους τραμπουκισμούς φασιστοειδών και στην ανάγκη συσπείρωσης του δημοκρατικού κόσμου απέναντι στην Χρυσή Αυγή. Το ότι οι εκείνοι που πνέουν μένεα εναντίον του Νίκου Φίλη, για μία αμφιλεγόμενη τοποθέτηση του παρελθόντος, επιτίθενται με βάναυσο και θρασύδειλο τρόπο εναντίον ενός βουλευτή που ζητά την παραίτησή του, αποτελεί έμπρακτη δυσφήμιση της υπόθεσης. 

Ο κ. Φίλης συνδύασε από το Βήμα της Βουλής την καταδίκη της επίθεσης κατά του κ. Κουμουτσάκου με μία καθαρή και απερίφραστη αναδίπλωση, που αφήνει πλέον εκτεθειμένους τους πολιτικούς του αντιπάλους. Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης: «ως υπουργός υποστηρίζω και υλοποιώ την απόφαση της Βουλής, με την οποία αναγνωρίστηκε το 1994 η γενοκτονία. Τιμώ τα θύματα, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα εγκλημάτων της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο και σέβομαι τον πόνο των απογόνων τους. Ρωτήθηκα αν έχω διαφορετική επιστημονική άποψη, αλλά η πολιτική άποψή μου είναι σαφής και είναι η απόφαση της Βουλής”.  Αφού έδωσε εξηγήσεις και ξεκαθάρισε την θέση του πέρασε στην αντεπίθεση δίνοντας άλλη διάσαση στο ζήτημα: “Σε αυτή την πορεία διαίρεσης του λαού και εθνικιστικής ρητορείας, που προσβάλλει τα πατριωτικά αισθήματα ο κίβδηλος εθνικισμός και η πατριδοκαπηλεία, έχουμε όλοι χρέος να είμαστε απέναντι με όλα τα μέσα που επιτρέπει το Σύνταγμα και η Δημοκρατία...Το φάντασμα του εθνικισμού σε ορισμένες περιπτώσεις έχει στοιχεία πολιτικής κερδοσκοπίας”. Αυτό που διακυβεύεται είναι η Δημοκρατία είπε ακόμη ο κ. Φίλης και υποστήριξε ότι “ο ίδιος υπέστην τηλεοπτικούς τραμπουκισμούς”. 

Φυσικά η ΝΔ δεν έμεινε ικανοποιημένη, τόσο ο κ. Κουμουτσάκος όσο και το κόμμα θεωρούν “ηθικό αυτουργό” των επεισοδίων τον υπουργό Παιδείας.
Κλείσιμο

Στο κόκκινο η αντιπαράθεση 

Η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου να αξιοποιήσει το νέο κύκλο αντιπαράθεσης. Η κ. Γεροβασίλη αφού καταδίκασε την επίθεση έστρεψε τα πυρά της στη ΝΔ. Συγκεκριμένα δήλωσε:  “Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο κος Κουμουτσάκος έξω από το Κοινοβούλιο. Είδαμε τις τελευταίες μέρες να τροφοδοτείται, να διαμορφώνεται ένα κλίμα από αυτούς που παραδοσιακά φλερτάρουν με την ακροδεξιά. Για  παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο twitter, υπήρχε ανάρτηση του κου Γεωργιάδη, να δηλώνει, να λέει ότι οι Πόντιοι θα ζητήσουν το κεφάλι του κ. Φίλη επί πίνακι. Όποιος φλερτάρει με την ακροδεξιά και τροφοδοτεί το μίσος, τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό, τελικά γίνεται ο ίδιος θύμα.

Επομένως, οι ακροδεξιοί δεν βρήκαν το κεφάλι του κ. Φίλη το απόγευμα και πήραν του κου Κουμουτσάκου. Θα πρέπει η ΝΔ να αποφασίσει αν είναι ένα κόμμα της Δημοκρατίας, του Κοινοβουλευτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού ή αν είναι απλά μια συνιστώσα της ακροδεξιάς”.

Η απάντηση ήταν εξίσου έντονη από τη ΝΔ: «Με τις δηλώσεις της, η κυβερνητική εκπρόσωπος ουσιαστικά καλύπτει και δικαιολογεί τραμπούκους και φασιστοειδή. 

Ντροπή!», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Νωρίτερα η ΝΔ είχε καταδικάσει την επίθεση εναντίον του βουλευτή της αποδίδοντάς την σε “φασιστοειδή, που εκμεταλλεύτηκαν τη δικαιολογημένη κινητοποίηση των Ποντίων εναντίον των ανιστόρητων και προκλητικών δηλώσεων Φίλη”. 

Η ΝΔ πάντως επιμένει στην ουσία του θέματος ζητώντας από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση και να αποπέμψει τον κ. Φίλη. Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε η σκληρή δήλωση που έκανε από την Λαμία ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης: «Καλά θα κάνει είτε ο κ. Φίλης να παραιτηθεί, είτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να πάρει θέση και να τον παραιτήσει...Θεωρούμε ότι ηθικός αυτουργός -των επεισοδίων- είναι ο Ν. Φίλης ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος δεν πρέπει να έχει καμία θέση στην ελληνική κυβέρνηση σήμερα. Και γι’ αυτό ακριβώς η Νέα Δημοκρατία θα εξετάσει -και το τονίζω από τώρα- αν μπορεί συνταγματικά, μέσα στο εξάμηνο που έχει ήδη πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Παιδείας, ώστε να συζητηθεί στη Βουλή το όλο ζήτημα και να πάρουν όλοι θέση». Μέχρι αργά χθες το βράδυ υπήρχαν φήμες ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλλει πρόταση μομφής κατά του κ. Φίλη ακόμη και σήμερα. 


Ομόφωνη καταδίκη 

Απρόσμενο σύμμαχο όμως βρήκε η ΝΔ όσον αφορά το θέμα του Νίκου Φίλη από τον κυβερνητικό του εταίρο τους ΑΝΕΛ. Τόσο η εκπρόσωπος του κόμματος όσο και η Εκτελεστική Επιτροπή έχουν πάρει αποστάσεις από τον κ. Φίλη και το Μέγαρο Μαξίμου που τον στηρίζει ενώ ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος -γνωστός για τις δεξιές του απόψεις- άφησε χθες να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αποφάσεις. 

Την επίθεση εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου καταδίκασαν όλα τα κόμματα της Βουλής.  Ο πρόεδρος του σώματος Νίκος Βούτσης καταδίκασε το επεισόδιο και έδωσε έμμεση κάλυψη στον κ. Φίλη. Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση, από φασιστοειδή, σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ σημειώνοντας ότι “τέτοιου είδους ενέργειες δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα ποντιακής καταγωγής”. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως ήταν αναμενόμενο μπήκε στο παιχνίδι της πολιτικής αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Με ανακοίνωσή του καταδικάζει «τη θρασύτατη επίθεση από φασιστοειδή στο βουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο” και προσθέτει ότι “Η επίθεση αυτή αναδεικνύει το πόσο επικίνδυνο είναι το ακροδεξιό παιχνίδι που παίζει η ΝΔ τις τελευταίες ημέρες. Προσπαθώντας να αναδείξουν σε μείζον πολιτικό θέμα μια προσωπική θέση του Ν. Φίλη που εκφράστηκε, μάλιστα, προ διετίας, κατάφεραν να ανασύρουν στο προσκήνιο τις δυνάμεις του μίσους και της ακροδεξιάς βίας”. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης