LIVE

Κορωνοϊός

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Το σήμα που μου έκανε ο Ανδρέας, αν και είχε στο πλευρό του τη Μιμή

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Το σήμα που μου έκανε ο Ανδρέας, αν και είχε στο πλευρό του τη Μιμή

Η Λιάνη κράτησε το χέρι του Ανδρέα για να την φωτογραφίσουν ως την «στοργική σύζυγο», υποστηρίζει η Μαργαρίτα Παπανδρέου - Η κίνηση του Ανδρέα που έδειξε μια υποψία μετάνοιας

Το πλήρες μέγεθος της περιφρόνησης και της απέχθειας που ως σήμερα τρέφει για τη Δήμητρα Λιάνη η Μαργαρίτα Παπανδρέου ως απατημένη σύζυγος αναδεικνύουν ορισμένοι, σχεδόν απίστευτοι, διάλογοι που διαμείφθηκαν ανάμεσα στην συγγραφέα του «Έρωτας και Εξουσία» και τον Ανδρέα Παπανδρέου. 

Με φαρμακερό σαρκασμό, η Μαργαρίτα προσπαθούσε να κάνει τον ξεμυαλισμένο άντρα της να συνειδητοποιήσει ότι είχε μπλεχτεί στα δίχτυα της σαγήνης μιας, πάντα κατά την άποψη της συγγραφέως, κοινής πόρνης. Το σχετικό απόσπασμα του βιβλίου είναι αποκαλυπτικό -και γεμάτο από χολή: «Ενώ ο Τύπος με παρουσίαζε ως μια γυναίκα με κλάση [περιωπής], συγχρόνως έκανε τη σύγκριση με την αεροσυνοδό, παρουσιάζοντας εκείνην σαν μια γυναίκα του δρόμου, μια πόρνη. Είπα στον Ανδρέα 'δεν νομίζω πως έχουν κατασκευάσει αυτή την ιστορία. Η φήμη της από το παρελθόν είναι γνωστή'. Ο Ανδρέας απάντησε 'ποτέ δεν το έκανε για τα λεφτά'. Και τότε εγώ απάντησα 'α, απλώς της αρέσει'. Θα μπορούσα να πω 'και εμένα μου αρέσει' αλλά ήταν μάλλον άκαιρο εκείνη τη στιγμή. Ο Ανδρέας συνέχισε λέγοντας ότι η αεροσυνοδός 'δεν δέχεται ποτέ χρήματα ή δώρα, δεν είναι στο στυλ της'. Αποφάσισα πως δεν ωφελούσε να της επιτεθώ τη στιγμή που εκείνος ήταν προστατευτικός απέναντί της και απέναντι στον εαυτό του».

Παρά την «κλάση» της, η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αντιστέκεται στον πειρασμό να ρίξει το επίπεδο της γραφής της, αποτυπώνοντας κάποιες σκέψεις της που δεν απέχουν καθόλου από την περιοχή της ατόφιας, καθαρόαιμης «κατινιάς»: «Το μόνο πράγμα που μου έφτιαξε τη διάθεση εκείνο το διάστημα ήταν όταν έμαθα πως κάποιος στην Ελλάδα είχε δώσει σ' ένα άλογο -ή μήπως γαϊδούρι;- το όνομα της αεροσυνοδού, χρησιμοποιώντας το υποκοριστικό της, 'Μιμή'».

Με τα εξαιρετικά πικρόχολα σχόλιά της, η Μαργαρίτα Παπανδρέου αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεών της Δήμητρας Λιάνη ενώ εκείνη συμπαρίστατο στον ασθενή Ανδρέα κατά τις ημέρες του Χέρφιλντ. Στην ακόλουθη παράγραφο η Λιάνη φέρεται ως ύποπτη σκηνοθεσίας και θεατρινισμού, χωρίς ίχνος ειλικρίνειας στην τρυφερότητα που επεδείκνυε στον υπέργηρο μέλλοντα σύζυγό της. Κατά τη Μαργαρίτα, ακόμη και το ότι του έπιασε με νόημα το χέρι, ήταν μια επίδειξη υποκρισίας εκ μέρους της Λιάνη, χάριν των καραδοκούντων φωτογράφων: «Μάθαμε πως ο Ανδρέας χρειαζόταν ένα τριπλό μπαϊπάς και αντικατάσταση της βαλβίδας. Εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης της υγείας του όταν έφτασε, θα χρειαζόταν να περάσει χρόνος ώσπου να γίνει η εγχείρηση. Τον έβαλαν σε αυστηρή δίαιτα, ξεκίνησε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και του συστήθηκε να κάνει καθημερινούς περιπάτους στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου. Σε έναν από αυτούς τους περιπάτους η αεροσυνοδός κατάφερε να αρπάξει το χέρι του, ώστε να απαθανατιστεί από τους φωτογράφους που περίμεναν, κι αυτή η φωτογραφία ταξίδεψε μέσω των ειδησεογραφικών πρακτορείων σε όλο τον κόσμο. Της είχε δοθεί μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει την αφοσίωση της μένοντας συνεχώς στο πλευρό του και παίζοντας τον ρόλο της στοργικής συζύγου. Ο Ανδρέας ήταν αιχμάλωτος και, ό,τι κι αν ένιωθε, αναμφίβολα χρειαζόταν αυτή τη 'στοργική φροντίδα' όταν η ζωή του βρισκόταν σε κίνδυνο. 

Το κράτημα του χεριού με έκανε να θυμηθώ με νοσταλγία τον πρώτο καιρό της σχέσης μας, όταν ο Ανδρέας είπε πως θα μου έστελνε μήνυμα όποτε μου κρατούσε το χέρι σφίγγοντάς το σύντομα τρεις φορές και πως αυτό θα σήμαινε 'Σ' αγαπώ'».

Μια υποψία μετάνοιας

Θα μπορούσε ο Ανδρέας να έχει μετανοήσει για το διαζύγιό του με την Μαργαρίτα; Η ίδια μοιάζει να μην κατάφερε ποτέ να αποκωδικοποιήσει ακριβώς το κρυπτογραφημένο μήνυμα που της έστειλε ο πρώην σύζυγός της -και μάλιστα εξ αφορμής ενός οικογενειακού γεγονότος με ιδιαίτερη συμβολική σημασία: «Στις 23 Απριλίου 1991 ήταν η βάφτιση της εγγονής μου, της κόρης του Γιώργου, που θα ονομαζόταν Μαργαρίτα. Όλη η οικογένεια ήταν καλεσμένη, συμπεριλαμβανομένου του Ανδρέα και της νέας του συζύγου. Δεν τον είχα δει επί δυο περίπου χρόνια, εκτός από την τηλεόραση και μία φορά εξ αποστάσεως σε μια κηδεία. Η οικογένεια κάθισε στην πρώτη σειρά, χωρίζοντας με από το 'ζεύγος' στην άλλη πλευρά. Το μυστήριο ξεκίνησε και σύντομα είχε τελειώσει. Συνήθως, όταν τελειώνει η λειτουργία, τα μέλη της οικογένειας πηγαίνουν στο ιερό για να συγχαρούν τους γονείς, να φιλήσουν το μωρό και να ευχαριστήσουν τον παπά. Όλοι περιμέναμε να πάνε πρώτοι ο Ανδρέας με την αεροσυνοδό. Θυμήθηκα πως ήταν παράδοση, καθώς έφευγε ο Ανδρέας, να κάνει χειραψία με τον κόσμο στην μπροστινή σειρά. Πήγε πρώτα στη Σοφία, ενώ εγώ προσπάθησα να φαίνομαι βυθισμένη στις σκέψεις μου για να με αγνοήσει. Τον άκουσα να λέει 'Μαργαρίτα' και είδα ένα προτεταμένο χέρι. Του έδωσα το δικό μου. Το πήρε και το έσφιξε τρεις φορές. Δεν υπήρξε ανανέωση της σχέσης μας, αν και έμαθα πως ο Ανδρέας είχε μετανιώσει για το χωρισμό μας, αλλά αυτή η παλιά χειραψία αγάπης έσβησε επιτέλους τον επίμονο πόνο της καρδιάς μου».

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου

Στον πολυχώρο που βρίσκεται στον ημιώροφο του βιβλιοπωλείου «Ianos» στην Αθήνα, (Σταδίου 24) θα γίνει την Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, στις 20:30 η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου «Έρωτας και Εξουσία» της Μαργαρίτας Παπανδρέου. Στην εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πατάκη θα μιλήσουν ο τέως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ, κ. Σωτήρης Μουσούρης, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Νίκος Παπανδρέου, η ακτιβίστρια και συντονίστρια στο Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη, κα Φωτεινή Σιάνου καθώς και η δημοσιογράφος Αμαλία Σκέπερς. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (55)

fotis

Δημοκρατικε πολιτη συμφωνω μαζι σου αυτη που τωρα κατηγορουν το πασοκ παλια το ψηφιζαν εγω πιστευω οτι το πασοκ θα ξαναγινει το παλιο δυνατο κομμα μολις θα δουν την καταστροφη του mister go back merkel

Δημοκρατικός πολίτης

Γελοία σχόλια από αναγνώστες αστοιχείωτους, κομπλεξικούς, μέχρι και ανορθόγραφους... Η κυρία αυτή έχει ήδη καταγραφεί στην ιστορία για τη συμβολή της στη δημιουργία κινήματος για την ισότητα των δυο φύλων, την Ειρήνη και την γυναικεία απελευθέρωση στην Ελλάδα, για τη ριζική αλλαγή του οικογενειακού δικαίου και ένα μεγάλο πλήθος δραστηριοτήτων. Το ισοζύγιο της προσφοράς της, η ιστορία το έχει αποτιμήσει θετικά. Όσο για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα τους ψήφιζε το 42% - 48 % του λαού τον οποίο εσείς τώρα βρίζετε. Άλλα θα γράψει όμως η ιστορία και τα δικά σας "σχόλια" θα σβηστούν από παντού σε λίγο χρόνο... Αυτοί οι άνθρωποι (όπως και πολλοί άλλοι), προσέφεραν κάτι στην Ελλάδα (έστω και με δανεικά). Εσείς απαιτείτε χωρίς να έχετε προσφέρει τίποτε. Και νομίζετε πως είστε και Έλληνες...

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ

Γεροντική άνοια, παλινπαιδισμός, φαντασίωση, παραλήρημα, κακογουστιά. Μήπως το "σήμα" ήταν του Αρχάγγελου; Επί τέλους ας τη μαζέψει ο γυιος της αν είναι λογοτέχνης.

PRODROMOS

Φιλη ανιστοριτε και προδωτη και αλλοι τυποι σαν του ειδους σου μαζευτειτε γιατι θα σασ παρουμε με τις πετρες και με οτι δηποτε αλλο ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !Η αρχη εγινε με τις διαδηλωσεις και εχουμε μελλον ακομα......

Σουργελο

Δεν θα αντεχε να φυγει απ αυτη τη ζωη χωρις να γινει εντελως ρεζιλι...

κωστας

Το πνευματικο επιπεδο οσων τρεξουν να αγορασουν το βιβλιο ειναι αντιστοιχο με αυτο της δημιουργου.

Άρτεμις

Τι θα έπρεπε δηλαδή να λέει η Μαργαρίτα; Για μένα ήταν κυρία που πήγε στο βαφτίσι του γιού της. Μήπως έπρεπε να αγκαλιάσει την κυράτσα που της πήρε τον άνδρα και να της πεί ευχαριστώ; Και λίγα που λέει και γι αυτόν τον γέρο ξούρα και για την Μιμή. Όσοι είμαστε έξω απ τον χορό κι όταν κάτι δεν μας αγγίζει προσωπικά, πολλά τραγούδια λέμε. Σίγουρα της έσφιξε το χέρι γιατί αυτοί οι ξεμωραμένοι που θέλουν μικρούλες, όταν αρχίζουν να κατουργιόνται πάνω τους, η δε νεαρά σύzυγος σκέπτεται πότε θα τα τεντώσει να τον ξεφορτωθεί, τότε θυμούνται την γηραιά σύζυγο και τα παιδιά τους. Φτού τους!!

Συνταξιούχος 45 Άρης

Σε ευχαριστώ πολύ για ότι έκανες για μένα πρόεδρε, έφαγα ένα κομμάτι ψωμί χάριν εσένα που με διόρισες και δεν θα το ξεχάσω ποτε.Γι αυτό όποτε βρεθώ στα μπουζούκια δίνω παραγγελιά και χορεύω για πάρτη σου το ''Αυτός ο άνθρωπος αυτός σου αρεσε.Αθανατος..

Το είπες μόνος σου...

Μπράβο σου! Είσαι πολύ βαρύ-μαγκας! Το είπες και μόνος σου... "ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΕ....". Ούτε ίχνος αυτοεκτίμησης.... Αυτά πληρώνουμε σήμερα εμείς, τα παιδιά σας.... Τα παιδιά των ΠΡΑΣΙΝΩΝ και ΜΠΛΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ!!!

ΠΑΠΒΑΣ

Παπαντρέ (-ου): η πολιτική δυναστεία που από το 1981 κατέστρεψε την Ελλάδα με κομματοκρατία, ατελείωτους διορισμούς ανίκανων στο δημόσιο, υπερδανεισμό, σκάνδαλα, σαπίλα παντού, θλίψη! Επιτέλους, σταματείστε, αηδιάζουμε και μόνον που ακούμε ακόμη το όνομα αυτό.....

Ελεος

Μας εχετε ζαλισει με το φαντασμα την Μαργαριτα,για να πουλησει η βλακεια το βιβλιο που εβγαλε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης