Η Ζωή αγνοεί Τσίπρα και μπλοκάρει τη συνεδρίαση των Επιτροπών

Η Ζωή αγνοεί Τσίπρα και μπλοκάρει τη συνεδρίαση των Επιτροπών

Προγραμμάτισε διάσκεψη των Προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης για να αποφασισθεί πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το 3ο Μνημόνιο στις Επιτροπές και την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου (προφανώς την Πέμπτη)- Ενδεικτική της έντασης η δήλωση Τσακαλώτου: «Ζωής θέλοντος»- Ο ΣΥΡΙΖΑ με SMS ζήτησε από όλους τους βουλευτές να επιστρέψουν

Η Ζωή αγνοεί Τσίπρα και μπλοκάρει τη συνεδρίαση των Επιτροπών
Διόλου τυχαία ήταν η φράση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου  «Ζωής θέλοντος» θα πάει η συμφωνία στη Βουλή, καθώς η πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου δημιουργεί και πάλι προβλήματα στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για τη ψήφιση των νέων μέτρων. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου- παρά την επιστολή του πρωθυπουργού και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να ανοίξει άμεσα το ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στις Επιτροπές την Τετάρτη και το νέο μνημόνιο να περάσει στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση την Πέμπτη -καθυστερεί τη διαδικασία και δημιουργεί προσκόμματα στην επαναλειτουργία της Βουλής.

Η πρόεδρος της Βουλής, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προγραμμάτισε διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασίσει να ανοίξει η Βουλή στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης. Άρα, μεταφέρονται οι συνεδριάσεις των Επιτροπών και η ψήφιση την Πέμπτη φέρνοντας τα πάνω - κάτω στον κυβερνητικό προγραμματισμό.

«Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς την Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κλείσιμο

Ο υπουργός Οικονομικών νωρίτερα σήμερα ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα για το δάνειο και το πότε θα κατατεθεί η συμφωνία στη Βουλή ο υπουργός απάντησε λέγοντας πως... «Ζωής θέλοντος» θα γίνουν, τονίζοντας πως εκείνος δεν ξέρει αυτά τα διαδικαστικά και ότι ασχολείται μόνο με τη διαπραγμάτευση. «Δεν ξέρω εγώ αυτά τα διαδικαστικά. Εγώ ασχολούμαι με τη διαπραγμάτευση. Και Ζωής θέλοντος...», είπε χαρακτηριστικά σε σπαστά ελληνικά ο γεννημένος στην Ολλανδία κ. Τσακαλώτος.

Έπειτα από πολύωρες, σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνηση, ευρωπαϊκών θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μεταφέρεται η «μάχη» για το κλείσιμο της δανειακής σύμβασης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Σήμερα, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του νέου μνημονίου και η κυβέρνηση φιλοδοξεί την Τετάρτη να εισάγει στις αρμόδιες επιτροπές το νομοσχέδιο για το μνημόνιο σε ένα άρθρο και τα προαπαιτούμενα σε δεύτερο άρθρο, με σκοπό να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να εισαχθεί αύριο προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές και την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια και ψήφιση, ώστε να υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν οι βουλευτές. Ωστόσο, όπως φαίνεται είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η πεπατημένη των τελευταίων ψηφοφοριών, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση των προαπαιτούμενων στις Επιτροπές και ψηφίστηκαν εντός της ίδιας ημέρας. Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί και η κυβέρνηση κατέληξαν ύστερα από πολύωρες συνεδριάσεις στον κατάλογο μέτρων που θα περιλαμβάνεται στο δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου έκτασης 60 σελίδων, ενώ περιλαμβάνονται άλλα 23 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν τον προσεχή Οκτώβριο.

Έχουν ειδοποιηθεί ήδη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται την Τετάρτη στην Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πριν από την έναρξη της συζήτησης των μέτρων στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλή. Επί ποδός βρίσκονται και οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί να επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ. Λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν με SMS να έχουν επιστρέψει μέχρι αύριο το μεσημέρι, σε περίπτωση που έχουν φύγει εκτός.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στην Ζωή Κωνσταντοπούλου:
«Προς την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Όπως γνωρίζετε, η Συμφωνία με τους Θεσμούς για την αναχρηματοδότηση του Ελληνικού χρέους συνήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, 11 Αυγούστου 2015. Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβάλλει την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την επικύρωση της Συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης προβλεπόμενης δόσης.

Ως εκ τούτου, παρακαλώ να συγκαλέσετε την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων προκειμένου να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο σύμφωνα με τα ά. 76 παρ. 4 του Συντάγματος και 109 του Κανονισμού της Βουλής.
Η πρόθεση μου, ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου.
Με τιμή
Αλέξης Π. Τσίπρας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης