Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μού πρότεινε άλλο υπουργείο

Βαρουφάκης: Ο Τσίπρας μού πρότεινε άλλο υπουργείο

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η συμφωνία των Βρυξελλών δεν θα εφαρμοστεί και η Ελλάδα δεν θα πάρει νέο δάνειο, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δανειστών είναι ανυπέρβλητες - Υποστηρίζει ότι ο Σόιμπλε θέλει το Grexit για να «εκφοβίσει» τη Γαλλία

Σε σημαντικές αποκαλύψεις, πέραν της περιγραφής του σχεδίου του για τη δημιουργία ενός παράλληλου τραπεζικού συστήματος με την «υποκλοπή» ΑΦΜ, προέβη ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους hedge funds σε τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου.

Όπως προκύπτει από το ηχητικό ντοκουμέντο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το φόρουμ OMFIF με την άδεια του κ. Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προτείνει στον τέως υπουργό Οικονομικών να αναλάβει άλλο υπουργείο, μετά την παραίτησή του.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν ήθελε να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο, εξηγεί ο κ. Βαρουφάκης, ενώ υπογραμμίζει ότι έχει φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά δεν ξέρει εάν αυτές θα συνεχιστούν και τώρα που ο ίδιος βρίσκεται εκτός κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα δεν θα πάρει το δάνειο»
Στη συνέχεια, και έπειτα από σχετική ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει -λέγοντας μάλιστα ότι απηχεί και τις απόψεις του διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου- ότι η συμφωνία των Βρυξελλών για ένα τρίτο δάνειο από τον ESM προς την Ελλάδα, ύψους 80 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Και αυτό, όπως εξηγεί, καθώς οι διαφορές ανάμεσα στο ΔΝΤ, τον ESM και τον δρα Σόιμπλε, όπως τον αποκαλεί, είναι πολύ σημαντικές. Λέει λοιπόν ότι, ο ESM θέτει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ωστόσο το Ταμείο επικαλείται την πάγια θέση του ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και τονίζει ότι δεν θα μετάσχει στο νέο δάνειο εάν δεν υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά των Ευρωπαίων για απομείωσή του.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, υπάρχει ο κίνδυνος οι συνάδελφοί του στη Βουλή (σ.σ «όχι στο δικό μου όνομα», όπως λέει) να ψήφισαν στις 15 Ιουλίου υπέρ του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της συμφωνίας, χωρίς να είναι βέβαιο ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στον ESM, το ΔΝΤ και τον υπουργό Οικονοκομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τη χορήγηση του τρίτου δανείου. Μάλιστα, ο τέως ΥΠΟΙΚ μιλά ακριβώς για «σκληρά μέτρα» και όχι για μεταρρυθμίσεις, καθώς εκτιμά ότι τα ψηφισθέντα προαπαιτούμενα της συμφωνίας δεν αποτελούν πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Όπως εξηγεί, ισχύει το εξής οξύμωρο: ο Σόιμπλε -«για εντελώς διαφορετικούς λόγους από τους δικούς μου, θέλει το Grexit. Το ΔΝΤ δεν θέλει να παραβιάσει και πάλι το καταστατικό του, χορηγώντας νέο δάνειο σε μία χώρα που δεν έχει βιώσιμο χρέος, η Κομισιόν θέλει πραγματικά αυτή η συμφωνία να προχωρήσει, η καγκελάριος Μέρκελ το θέλει επίσης, αλλά δεν υπάρχει κανένας συντονισμός μεταξύ των δανειστών».

Η Ελλάδα ως φόβητρο για τη Γαλλία
Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης ερωτάται εάν εκτιμά πώς ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα, για να «εκφοβίσει» τη Γαλλία. Απαντά ότι ο κ. Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο».

«Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση, για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του, μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης» τονίζει. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους, προκειμένου εκείνοι να συναινέσουν στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Παρίσι στις Βρυξέλλες. Και αυτό, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βαρουφάκη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τού έχει πει ότι δεν θεωρεί πως η Ευρωζώνη είναι βιώσιμη και εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περαιτέρω πολιτική ένωση των κρατών-μελών, με εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην Κομισιόν.

Ο ρόλος της ΕΚΤ
Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΚΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτιμά ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να παραμείνει ουδέτερος, ωστόσο εκ φύσεως η ΕΚΤ είναι έτσι σχεδιασμένη, ώστε να ασκεί και πολιτικό ρόλο. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως δανειστής της Ελλάδας, θα έπρεπε να κρατάει τις τράπεζες ανοιχτές, αλλά, παράλληλα, να αυξάνει το βαθμό ασφυξίας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. «Αυτό ούτε ο ίδιος ο Θεός δεν θα μπορούσε να το κάνει» λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εάν δεν αποκτήσει σύντομα πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. 

ΣΧΟΛΙΑ (17)

Αποστόλου Γεώργιος

Το πρόβλημα που έχουν όλοι με τον Βαρουφάκη είναι ότι μιλάει πολύ αν και προφασίζονται άλλα. Στην πολιτική υπάρχουν κάποια πράγματα που λέγονται αλλά δεν νοούνται και κάποια άλλα που νοούνται αλλά δεν λέγονται. Ο Βαρουφάκης τα λέει όλα. Όσον αφορά τον Τσίπρα μάλλον έχει αντιληφθεί ότι η δραχμή είναι μονόδρομος. Αποδέχτηκε το μνημόνιο για να κάνει την μετάβαση αργότερα με τους δικούς του όρους. Κρατάει δηλαδή το φέσομα του Σόιμπλε για αργότερα. Ο Σόιμπλε όμως φαίνεται ότι το γνωρίζει.

Μ.ΠΑΣΟΚ@ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΛΠ

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΚΡΑΤΟΣ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ?ΟΙ ΞΕΝΟΙ ?Ο ΘΕΟΣ? ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ?ΟΙ ΚΟΓΚΟΛΕΖΟΙ?ΠΟΙΟΙ?

Και γιατι

Να μη ειναι η Ελλάδα μέσα στον πυρήνα των χωρών της ευρωζώνης, που θα ενωθούν και πολιτικά; Αυτο μάλιστα, θα άξιζε ένα δημοψηφισμα.

Mary

Ούτε στο Παρίσι κυρίες μου του ΠΘ ούτε καν σταΤυρανα δεν σας δέχονται πια. Στον Ισημερινό για νέες επιχειρηματικες δραστηριοτητες κι εκεί μόνο για επενδύσεις στη μετάλλαξη των εντόμων σε πρωτοζωα. Μέσω κρυοπηξιας. Στο καλο.

ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΝΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΟΧΙ

ΟΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΑ ΘΕΜΕΤΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ,ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑΤΕ ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΔΙΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ.

Και μετά

Θα βρέξει λεφτά......

Κάνεις λάθος!

Οι δανειστές δεν ζητάνε απάνθρωπα μέτρα. Οι δανειστές ζητάνε ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ! 1.) μείωση δημοσίων υπαλλήλων στις 300-400 χιλιάδες διότι δεν χρειαζόμαστε παραπάνω, με παράλληλη κατάργηση του εφάπαξ που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα και σύνταξη στα 65 όπως σε όλη την Ευρώπη. 2.) ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ που απασχολούν όλες 3-4 φορές περισσότερους υπαλληλους από όσους χρειάζονται και βάζουν το κράτος από ενάμιση Δις ετησίωνς μέσα έκαστη χωρίς να προσφέρουν τίποτε στον πολίτη. 3.) πάταξη της φοροδιαφυγής που είναι στο απαράδεκτο 60% ανά επαγγελματικό κλάδο. 4.) άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων όπως σε όλη την Ευρώπη. 5.) άνοιγμα του ασφραλιστικού διότι δεν γίνεται ο ιδιώτης να πληρώνει 800 Ευρώ ΤΕΒΕ για να παρει 500 σύνταξη στα 65 του και ο δημόσιος υπάλληλος να συνταξιοδοτείται στα 58 στο 120% του μισθού... ΑΥΤΑ μας ζητάνε οι δανειστές!!! Εμείς επειδή δεν μπορούμε να κάνουμε τις προαναφερόμενες μεταρρυθμίσεις επειδή θίγουν την ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΛΑΤΕΙΑ των κομμάτων, παίρνουμε εισπρακτικά μέτρα για να τα αντισταθμίσουμε... Ο Σόιμπλε δεν ήξερε κανένα χαράτσι να έρχεται με το λογαριασμό της ΔΕΗ... Ούτε η Μέρκελ έκανε τον ΕΝΦΙΑ... Αυτά τα εφεύρεσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις π.χ. για να μην ΑΠΟΛΥΣΟΥΝ κανέναν από τους ΠΑΡΑΠΑΝΙΣΙΟΥΣ δημοσίους υπαλλήλους επειδή αυτές τους είχαν προσλάβει... Απλά τα πράγματα...

min

ναι, το υπουργείο παπαρολογίας. μόνο ένα μπάζο σαν και σένα θα μπορεύσε να το αναλάβει.

nikos

Γιατί υποτιμάς έτσι τον εαυτό σου? Ο Μπαρού δεν πιάνει μία μπροστά σου, εμπρός γίγαντα προχώρα

CCC-

βαρουφάκη φέρε τα ούζα εδώ, θα γίνει χαμός ααααα !!!

χαχαχαχαχααχα!

το νεο υπουργειο ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ! ΜΕ ΕΔΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ.

maria

Βεβαια , καλα εκανε και του προτεινε αλλο υπουργειο! Δεν πρεπει να χανοντε τετοια ΑΣΤΕΡΙΑ!! Εαν ο πρωθυπουργος ,δεν ειχε καταλαβει με τι ειχε να κανει αφου τον ειχε φιλο εδω και 2 χρονια +6 μηνες στενο συνεργατη ,να παει να πνιγει!!! Εαν ομως τον ειχε καταλαβει και ρισκαρε τη Χωρα ,τοτε να παει να πεσει απο το βραχο της Ακροπολης!!!Μετα απο αυτα υπαρχουν Ελληνες που ακομα πιστευουν σ αυτον τον αεργο???

πςςςςςςςςςςςςςςςς

άλλο υπουργειο ?? ποιο ?? το μουσικης καβαλα στην τσοπερ ...και αναρχιας ?!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mitsotakis_germania

Οι πρώτες 14 ημέρες διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν πολλές αλλαγές στην καθημερινή και πολιτική ζωή των Ελλήνων, γράφει ο γερμανικός Τύπος, επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από την ελληνική βουλή

petsas123-mesa

Την Τετάρτη το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, την Παρασκευή για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη Δευτέρα για την κατάργηση του ασύλου - Σε Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία τα πρώτα ταξίδια του πρωθυπουργού - Μέχρι τις 10 Αυγούστου οι τρεις ΚΥΑ για το Ελληνικό

9
mitso_main01

Τα τρία πρώτα νομοσχέδια για το κράτος, το φορολογικό και το πανεπιστημιακό άσυλο έρχονται άμεσα στη Βουλή - Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάμηνο νομοθετικό μαραθώνιο - Μόλις φανεί η μεταρρυθμιστική δυναμική η διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

20