Σκέφτονται εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη

Σκέφτονται εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη

Εάν οι «διαρροές» είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις -  Ραχήλ, Βαρουφάκης και τουλάχιστον άλλες πέντε οι «απώλειες» για ΣΥΡΙΖΑ -Xαϊκάλης, Κατανάς και Ξουλίδου απειλούν να καταψηφίσουν

Σκέφτονται εκλογές αν χαθεί η δεδηλωμένη
Καθώς οι πιθανές διαρροές στην κρίσιμη ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης όσο περνούν οι ώρες αυξάνονται, στο προσκήνιο έρχονται σενάρια εκλογών, που είναι απόρροια της αποστροφής του πρωθυπουργού ότι “δεν θα ανεχθεί απώλεια δεδηλωμένης, σε συνδυασμό με τη δήλωσή του ότι "δεν θα γίνω Παπαδήμος".

Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή δεν θα πάει σε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας, αλλά θα δρομολογήσει διαδικασίες για πρόωρες εκλογές, όσο κι αν τα πράγματα περιπλέκονται, αφού θα πρέπει ενδιαμέσως να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι με τα μέτρα της συμφωνίας.

Ήδη έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης που προφασίστηκε οικογενειακούς λόγους και η βουλευτής Κοζάνης Ραχήλ Μακρή, η οποία στην ομιλία της επικαλέστηκε τον Κολοκοτρώνη.

Κλείσιμο
Επίσης, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ -οι κ.κ. Χαϊκάλης, Ξουλίδου, Κατανάς και Νίκος Μαυραγάνης- άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο καταψήφισης.

Εξ αυτών εκτιμάται ότι ένας εώς δύο μπορεί να επιμείνουν μέχρι το τέλος παρά την στάση του κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος είπε: «Δεν σας λέω τι να κάνετε. Είστε ελεύθεροι να αποφασίσετε κατά συνείδηση. Σας λέω όμως ότι εγώ θα στηρίξω τη συμφωνία, γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη χώρα να διαλυθεί».

Πιθανές διαρροές θα υπάρξουν από τις μικρότερες αριστερές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου από την ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι στην ομιλία του στη Βουλή δεν άφησε αμφιβολίες για την απόφασή του. Από την ίδια τάση ίσως υπάρξουν ακόμη δύο βουλευτές που θα καταψηφίσουν. Παρομοίως και από τη ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα.

Πάντως ο κύριος κορμός της Αριστερής Πλατφόρμας αποφάσισε στην μεταμεσονύχτια συνεδρίαση να υπερψηφίσει. Οι άνθρωποι του προέδρου που από χθες κάνουν προσπάθεια αφενός να καταγράψουν τις πιθανές διαφοροποιήσεις και αφετέρου να αποτρέψουν όσους μπορούν είναι ακόμη αισιόδοξοι ότι οι διαρροές θα περιοριστούν σε λιγότερες από δέκα.

Παράλληλα, καθώς η ηγεσία δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας και ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση αυξάνει την πίεση επαναφέροντας με διαρροές την προσφυγή στις κάλπες, από την στιγμή που χαθεί η δεδηλωμένη.

Η αποστροφή του κ. Τσίπρα ήταν πολιτική και όχι διαδικαστική αφού στη νυχτερινή συνεδρίαση το Σώμα θα αποφασίσει για την συμφωνία με τους εταίρους και όχι για την παραμονή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, εάν οι διαρροές είναι περισσότερες από 12 και χαθεί η δεδηλωμένη, τότε ο κ. Τσίπρας όπως άφησε να εννοηθεί φέρεται αποφασισμένος να δρομολογήσει εξελίξεις. Άλλωστε ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει Παπαδήμος που σημαίνει ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.

Φυσικά θα προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις έχοντας την ισχυρή πλειοψηφία της Βουλής που θα του δώσουν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης ώστε να ολοκληρώσει την συμφωνία.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας όμως θα βρεθεί μπροστά στο ουσιαστικό πρόβλημα. Φυσικά μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο κόμμα του. Το κρίσιμο όμως θα είναι να περάσουν από τη Βουλή μία σειρά νομοσχέδια με βαρύ περιεχόμενο που θα αφορούν τα προαπαιτούμενα.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν και θα συναινέσουν σε μία σειρά μέτρα που θα επιβάλλουν περικοπές και νέα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Μέσα από αυτό το πρίσμα ενδεχόμενη απώλεια της δεδηλωμένης -με την πολιτική πάντα ερμηνεία της σημερινής ψήφου- θα επιταχύνει τις εξελίξεις.

Πάντως, σε περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε πρόωρες εκλογές αυτές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αφού τον Αύγουστο είναι δύσκολο.

Τα σενάρια για την απώλεια της δεδηλωμένης
Πολιτικές και όχι συνταγματικές εξελίξεις προκαλεί η πιθανή καταψήφιση του κρίσιμου νομοσχεδίου από τουλάχιστον 12 βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων.

Τυπικά, και σύμφωνα με το γράμμα του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, η κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από 162 βουλευτές, θα εξακολουθεί να διατηρεί την εμπιστοσύνη της Βουλής, πολιτικά όμως θα έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, που μπορεί να προκαλέσει τα εξής αποτελέσματα:

- Παραίτηση κυβερνήσεως και πρόωρες εκλογές, αφού πρώτα γίνουν διερευνητικές διαδικασίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή

- «Αντικατάσταση» των κοινοβουλευτικών απωλειών με διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσω συνεργασιών με κόμματα της αντιπολίτευσης

- Η κυβέρνηση συνεχίζει ως έχει με την στήριξη ή την ανοχή της αντιπολίτευσης, έως ότου η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστωθεί μετά από πρόταση μομφής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης