Χουριέτ: Οι Έλληνες σε μεγάλα κέφια ενώ το Σισύφειο έργο είναι σε αναμονή!

Χουριέτ: Οι Έλληνες σε μεγάλα κέφια ενώ το Σισύφειο έργο είναι σε αναμονή!

«Είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η νέα κυβέρνηση και να σχηματίσει κάποιος γνώμη για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου», αναφέρει το άρθρο

Χουριέτ: Οι Έλληνες σε μεγάλα κέφια ενώ το Σισύφειο έργο είναι σε αναμονή!
Στο νέο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο δύσκολο έργο που έχει στους τομείς της οικονομίας 
η νέα κυβέρνηση αλλά και στα πρώτα λάθη που έγιναν με ανεξέλεγκτες δηλώσεις αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Κλείσιμο
Στο εκτενές άρθρο της η Αριάνα Φερεντίνου κάνει αναφορά στον τόπο καταγωγής του νέου πρωθυπουργού επισημαίνοντας ότι οι μισοί κάτοικοι του χωριού είναι συγγενείς του. Στα γραφόμενά της τονίζει κυρίως τη χαρά τους αλλά και την συγκίνησή τους για την εκλογή του. Η συντάκτρια του άρθρου δεν παραλείπει να αναφερθεί στις υψηλές προσδοκίες του ελληνικού λαού αλλά και την ανάγκη που έχει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. 

«Δεν περίμενα με τίποτα κάτι τέτοιο. Αυτό το μικρό αγόρι! Και τώρα, είναι ο ηγέτης της
Ελλάδας!». Ο ηλικιωμένος άνδρας μάταια προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Αναγκάστηκε να σκουπίσει τα δάκρυά του με τα χέρια του.  Σε ύψος οχτακοσίων μέτρων στα ανατολικά Τζουμέρκα, κρυμμένο μέσα σε ένα πυκνό ελατοδάσος, βρίσκεται το Αθαμάνιο -το χωριό του Αλέξη Τσίπρα- όπου πάνω από 40 μακρινοί και κοντινοί συγγενείς φέρουν το ίδιο επώνυμο με το νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Ο ηλικιωμένος κάθεται στο «αριστερό» καφενείο του ψωριού αυτό των 90 κατοίκων. Σε ένα άλλο τραπέζι, ένας άλλος Τσίπρας, αιωνόβιος ιερέας, είναι θείος του Τσίπρα. Ο ιερέας αφηγείται το πώς οι περισσότεροι άντρες του χωριού εντάχθηκαν στην αντίσταση κάτω από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) για να πολεμήσουν κατά των Γερμανών στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο και το πώς «όταν οι Γερμανοί αποχώρησαν, οι δεξιοί του ΕΔΕΣ ανέλαβαν την εξουσία. «Περιμέναμε σχεδόν έναν αιώνα για να δούμε μια αριστερή κυβέρνηση και τώρα οι προσευχές μου διακαιώθηκαν», λέει ο ιερέας. 

Είναι λιγότερο από μία εβδομάδα που η Ελλάδα κυβερνάται ένα αριστερό κόμμα που αυτοαποκαλείται Ριζοσπαστικός Συνασπισμός της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με ένα μικρό εταίρο, το συντηρητικό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ). Αυτή η ξαφνική, αλλά όχι απρόσμενη αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην Ελλάδα έχει συγκλονίσει την Ευρώπη. Σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας και πολιτικής αναταραχής στη ζώνη του ευρώ, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα γυρίζει νέα σελίδα αμφισβητώντας τα μέτρα λιτότητας και τις συνταγές πειθαρχίας που επιβάλλονται κυρίως από τη Γερμανία. Μετά από πέντε χρόνια τρέλας για την εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης, το οποίο έχει στείλει σχεδόν το ήμισυ των πολιτών κάτω από τα όριο της φτώχειας, η Ελλάδα τώρα έχει νέα κυβέρνηση η οποία πρωτίστως θα προσπαθήσει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η συνταγή τους είναι λάθος και ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για ένα μέλος της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει το χρέος του.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο αρεστός στους... συγγενείς του Αθαμάνιο. Ήρεμος, χαμογελαστός, που κατάφερερε να γοητεύσει το διάσημο σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ο οποίος ομολόγησε πως «ο νέος πρωθυπουργός τον γοήτευσε». Και όταν ο Γαβράς τον ρώτησε γιατί ονόμασε το κόμμα του «ριζοσπαστικό», ο Τσίπρας του απάντησε: «Οι ρίζες μας έχουν έδρα τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, και αυτοί είναι οι δύο πυλώνες μου». Η απάντησή του άρεσε στον Γαβρά. 

Βέβαια αναφέρει το άρθρο της Χουριέτ είναι πάρα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η νέα κυβέρνηση και να σχηματίσει κάποιος γνώμη για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Κάθε υπουργός βρίσκεται μέσα σε ένα λαβύρινθο ευθυνών και κορυφαίοι οικονομολόγοι όπως οι Γιάννης Δραγασάκης και Γιάνης Βαρουφάκης θα δώσουν σκληρή μάχη.

Είναι ενδιαφέρον που κατά το πρώτο υπουργικό συμβούλιο ο Τσίπρας ζήτησε να μην υπάρχει αλαζονεία, γιατί αυτό ίσως αποτελέσει πρόβλημα. Οι περισσότεροι υπουργοί του δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κυβερνητική θέση, ωστόσο ήταν επιφανείς πανεπιστημιακοί ή κομματικά στελέχη. Κάποιοι έχτισαν την καριέρα τους στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην Ελλάδα για να σώσουν την κατάσταση, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν ένα δημόσιο, ιντελεκτουέλ προφίλ που πολλές φορές έχει θεωρηθεί αλαζονικό.

Η έλλειψη επαγγελματισμού και η αγωνία να δώσουμε στο λαό όσα υποσχεθήκαμε είχαν ως αποτέλεσμα ένα ανεξέλεγκτο γαϊτανάκι δηλώσεων τις πρώτες ημέρες από τους υπουργούς, που ανακοίνωναν μέτρα πριν καν τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η ανακοίνωση για πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων είχε ως αποτέλεσμα μία μεγάλη βουτιά του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η έλλειψη συντονισμού πανικόβαλε την Ευρώπη, που άρχισε να αναρωτιέται τι σχεδιάζουν να κάνουν οι Έλληνες αριστεριστές.

Τέλος όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δύσκολες στιγμές περιμένουν τον κ. Τσίπρα. Λέει ότι είναι διατεθειμένος να ματώσει για να δώσει στον λαό του αισιοδοξία και αξιοπρέπεια. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν η ομάδα του κατέχει τη μαγική φόρμουλα για να βγάλει την Ελλάδα από τα οικονομικά προβλήματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης