Σαφείς υπαινιγμοί Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές

Σαφείς υπαινιγμοί Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές

Ανοιχτό παράθυρο να στηθούν κάλπες άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης - Δήλωσε ότι οι εταίροι δεν θέλουν να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση λόγω των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό - Κατά τον κ. Βενιζέλο η Τρόικα θέλει εγγυήσεις που θα δοθούν «εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού»

Σαφείς υπαινιγμοί Βενιζέλου για πρόωρες εκλογές
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα για την έξοδο από το Μνημόνιο καρκινοβατούν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχεται ότι υπάρχει «δυσκολία» να επισημοποιηθεί η έξοδος από το πρόγραμμα, λέει ότι η Τρόικα δεν μας αφήνει χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ως υπεύθυνο για το γεγονός ότι οι δανειστές θέλουν εγγυήσεις και καταλήγει λέγοντας ότι οι αναγκαίες εγγυήσεις μπορούν να δοθούν μόνο εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού.

Επί της ουσίας, ο κ. Βενιζέλος αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Κλείσιμο
Η συλλογιστική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι απλή:

- Γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση; «Πού κολλάει το πράγμα» με τους δανειστές έπειτα από πέντε χρόνια θυσιών κι ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και το τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό;

- Γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση;

- Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.

- Πώς θα δοθούν οι εγγυήσεις αυτές; «Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια», κατά την άποψη του κ. Βενιζέλου.

Με τη δήλωση που έκανε από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου βρίσκεται ως υπουργός των Εξωτερικών για τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο κ. Βενιζέλος στην πραγματικότητα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα απ' όσα φαίνονται με την πρώτη ματιά διαβάζοντας το κείμενο των 219 λέξεων.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ορθά-κοφτά ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές έχουν κολλήσει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει με απόλυτη σαφήνεια ότι η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να μας αφήσει χωρίς Μνημόνιο και χωρίς σκληρή επιτήρηση. Εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος ισχυρίζεται ότι ο λόγος που οι δανειστές ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις είναι επειδή θεωρούν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να οδηγήσουν την Ελλάδα σε εκτροχιασμό, μέσα σε λίγες μόνο μέρες. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτηρίζει λογική την επιφυλακτικότητα και την σκλήρυνση της στάσης της Τρόικας.

Προφανώς, οι δηλώσεις αυτές του κ. Βενιζέλου αναμένεται να προκαλέσουν νέα πόλωση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και βέβαια εκτός από τις απαντήσεις που θα δώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ευθύνη να τοποθετηθούν δημοσίως έχουν και τα στελέχη της Τρόικας και κυρίως οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές που θα πρέπει να απαντήσουν αν πράγματι ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, σκληρή επιτήρηση και συνέχιση του Μνημονίου λόγω των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της αβεβαιότητας που προκαλείται απ' αυτές, σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της δήλωσης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας :


«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακρά διαπραγμάτευση «πού κολλάει το πράγμα»; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα ;

Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται; Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθειά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μια επιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.

Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια. Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από το Πρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης