Επιστροφή της Τρόικας εντός της εβδομάδας ελπίζει η κυβέρνηση

Επιστροφή της Τρόικας εντός της εβδομάδας ελπίζει η κυβέρνηση

Τι έχει συμφωνηθεί για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, εργασιακό και ασφαλιστικό  -Υπό συζήτηση οι περιορισμοί που ζητά η Τρόικα για την ρύθμιση των 100 δόσεων

Επιστροφή της Τρόικας εντός της εβδομάδας ελπίζει η κυβέρνηση
Ελπίδες για επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα τρέφει η ελληνική κυβέρνηση μετά την υποχώρηση σε όλα τα πεδία διαπραγμάτευσης όπως καταγράφεται και στην απάντηση που απέστειλε τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Χθες από τις Βρυξέλλες διέρρεε ότι το κλιμάκιο της Τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τετάρτη κάτι όμως που δεν επιβεβαίωνε επισήμως η ελληνική κυβέρνηση. Η διαρροή των Βρυξελλών είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε ότι το θέμα της Ελλάδας θα εξεταστεί την δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση θα αρχίσει η συζήτηση για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το πέρας τους τρέχοντος προγράμματος. Τα δημοσιεύματα πάντως του γερμανικού Τύπου για τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προκαλούν προβληματισμό στην κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αρχικά δεν δεχόταν καν την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. 

Προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση από την Τρόικα η κυβέρνηση έχει δεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ αν και ακόμη δεν διευκρινίζει την έκταση, αλλαγές στο ασφαλιστικό στα κατώτερα όρια και τα χρόνια εργασίας -η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει δεχθεί άμεση μείωση ενώ αδιευκρίνιστο είναι ακόμη τί γίνεται με το εφάπαξ την κατάργηση του οποίου είχε ζητήσει η Τροικα. Επίσης έχει δεχθεί αλλαγές στο εργασιακό ενώ υπό συζήτηση είναι ακόμη οι περιορισμοί που ζητά η Τρόικα για την ρύθμιση των 100 δόσεων. 

Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση και της έκτασης των υποχωρήσεων είναι οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποίησε στις παρεμβάσεις του τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ο οποίος σε άρθρο ανέφερε ότι “το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πριν την αυγή” ενώ απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό είπε ότι σύντομα οι δύσκολες μέρες θα περάσουν. 
Κλείσιμο

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει όλες τις υποχωρήσεις που απαιτεί η Τρόικα ενώ ήδη αναζητά την μεθόδευση και την επιχειρηματολογία με την οποία θα περιβάλλει τα μέτρα που θα πάρει. Το ενδεχόμενο να αντιδράσουν οι βουλευτές της συμπολίτευσης φοβίζει πάντα ενώ σε κάθε περίπτωση επιβαρύνεται το πολιτικό περιβάλλον και δυσκολεύει περαιτέρω η διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας. Με το άρθρο του στο “Έθνος” ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση για συναίνεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξέροντας εκ των προτέρων ότι θα πέσει στο κενό προκειμένου να προετοιμάσει την επίθεσή του αφού σκοπεύει να καταλογίσει στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την πρόκληση κλίματος πολιτικής αστάθειας δυσκόλεψε τις διαπραγματεύσεις. 

Πάντως ακόμη κι αν η αξιολόγηση κλείσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα δύσκολα η συμφωνία για την επόμενη ημέρα και για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Σόιμπλε η βοήθεια προς την Ελλάδα θα έχει όρους και προϋποθέσεις που θα αποτελέσουν επίσης πεδίο διαπραγμάτευσης. Είναι πολύ πιθανό οι δανειστές να θελήσουν να παρατείνουν το μνημόνιο και να διαπραγματευθούν για την επόμενη ημέρα όταν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με όποια κυβέρνηση. Διαμορφώνεται έτσι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να δεχθεί τους όρους των δανειστών για να κλείσει η αξιολόγηση και εν συνεχεία να χάσει τις εκλογές φέρνοντας την επόμενη κυβέρνηση σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Είναι προφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου σκέπτονται ήδη την επόμενη ημέρα της πιθανής εκλογικής τους αποτυχίας. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης