O Τσίπρας ανάμεσα στον «ρεαλισμό» και την «υποσχεσιολογία»

O Τσίπρας ανάμεσα στον «ρεαλισμό» και την «υποσχεσιολογία»

«Ρεαλιστικά και κοστολογημένα» μέτρα για τη ΔΕΘ αναζητά σήμερα η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το βλέμμα στην εκλογική πελατεία

O Τσίπρας ανάμεσα στον «ρεαλισμό» και την «υποσχεσιολογία»
Ένα «εφαρμόσιμο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό και πάντως κοστολογημένο πρόγραμμα» θέλει να παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ καλείται σήμερα να διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο.

Το έργο της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι εύκολο: Από τη μία είναι η επιδίωξη να απευθυνθεί ο κ. Τσίπρας σε όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες και να δώσει την ελπίδα για ανατροπή μιας δυσβάστακτης πολιτικής. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφύγει τον κίνδυνο να δώσει την αίσθηση ότι λαϊκίζει, υποσχόμενος τα πάντα σε όλους, χωρίς στην ουσία να υπάρχουν τα χρηματοδοτικά μέσα.

Κλείσιμο
Γι’ αυτό και οι συνεργάτες του ξεκαθαρίζουν ότι «όταν λέμε κοστολόγηση δεν εννοούμε μόνο το πόσο κοστίζει, αλλά και πώς τεκμηριώνεται αυτή και τις πηγές χρηματοδότησης».

Η πολιτική γραμματεία, στην οποία θα μετέχουν και οικονομικά στελέχη του κόμματος, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα, που έχει ήδη εξαγγείλει ή πού θα θέλει για πρώτη φορά να εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας. Για παράδειγμα υπάρχει μεν η δέσμευση για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ανακοινώσει πώς θα είναι ο νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και με τι αφορολόγητο όριο.

Οφείλει επίσης να προσδιορίσει επακριβώς με ποιο τρόπο θα αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων, για τις οποίες μιλά διαρκώς, πόσο θα κοστίσει η εξαγγελία αυτή και πού θα βρεθούν τα χρήματα, αφού πρόκειται για μέτρο με δημοσιονομική σημασία.

Επίσης από πού θα χρηματοδοτηθούν νέες θέσεις εργασίας και πώς θα δημιουργηθούν αυτές.

Ακόμη και για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, για την οποία δεν έχει αντίρρηση ο ΣΕΒ, οφείλει να προσδιορίσει ποια θα είναι η επιβάρυνση του δημοσίου από το «αντάλλαγμα» προς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, προς τις οποίες υπόσχεται μείωση του ρεύματος.

Εκεί που δεν θα έχει ιδιαίτερο πρόβλημα στις εξαγγελίες θα είναι στα θεσμικά μέτρα, όπως η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η  κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ενώ θα επιμείνει και στην θέση για κατάργηση των απολύσεων και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, αλλά και την αποκατάσταση όσων παρανόμως απολύθηκαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης