Βουλή: Στο Α' Θερινό Τμήμα το «μπαλάκι» για την τύχη του δημοψηφίσματος

Βουλή: Στο Α' Θερινό Τμήμα το «μπαλάκι» για την τύχη του δημοψηφίσματος

Με ψηφοφορία η απόφαση επί των επτά διαφορετικών προτάσεων που κατέθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης - Την πλειοψηφία έχουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - «Αντιδημοκρατική εκτροπή» καταγγέλλει ο Συριζα και σκέφτεται αποχώρηση από τη διαδικασία - «Κλειδί» ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ και η επιθυμία των βουλευτών της να μην συναθροιστούν οι υπογραφές τους με αυτές της Χρυσής Αυγής

Βουλή: Στο Α' Θερινό Τμήμα το «μπαλάκι» για την τύχη του δημοψηφίσματος
Να συγκαλέσει αύριο, εκτάκτως, Ειδική Ημερήσια διάταξη του Α' Θερινού Τμήματος, αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, προκειμένου το Σώμα να αποφασίσει την τύχη των επτά διαφορετικών αιτημάτων για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει ως «αντιδημοκρατική εκτροπή» την απόφαση που καταργεί τα κοινοβουλευτικά δικαιώματα της μειοψηφίας, υποστηρίζοντας ότι οι 120 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί και, με βάση το Σύνταγμα, πρέπει η κυβέρνηση να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια.

Κλείσιμο
Σχεδιάζει μάλιστα να μην προσέλθει στην αυριανή συνεδρίαση, προκειμένου να μην νομιμοποιήσει τη διαδικασία, έπειτα από σχετικό αίτημα των κ.κ. Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Βούτση και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη από την πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης, αύριο συγκαλείται το τμήμα για «συζήτηση και λήψη απόφασης για το αν έχει υποβληθεί, παραδεκτώς, πρόταση των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής».

Στην ουσία, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν για το αν:

- Μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των διαφορετικών προτάσεων

- αν το νομοσχέδιο ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα

- αν το νομοσχέδιο ρυθμίζει δημοσιονομικά θέματα

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις

Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας, βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και άτυπες συνεννοήσεις των κομματικών επιτελείων.

Κρίσιμης σημασίας είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα, που αθροίζεται στις υπόλοιπες έξι προτάσεις και δημιουργεί δυναμική για συμπλήρωση του αριθμού των 120 βουλευτών που απαιτούνται.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη αρνούνται να συνυπογράψουν ένα αίτημα που προωθεί και η Χρυσή Αυγή. Εάν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επιμείνουν να μην συνυπολογιστούν οι ψήφοι του κόμματος μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΧΑ και ανεξάρτητους, τότε φαίνεται ότι το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν συγκεντρώνει 120 ψήφους.

Επιπλέον, η απόφαση θα ληφθεί από το Θερινό Τμήμα, όπου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την πλειοψηφία.

Κατά τη διαδικασία στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, προκειμένου να απορρίψει το αίτημα.

Βάσει Συντάγματος, δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για νομοσχέδιο που ρυθμίζει δημοσιονομικά ζητήματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί σχετική γνωμοδότηση και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης