Σε ψηφοφορία το αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»

Σε ψηφοφορία το αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»

ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχουν την πλειοψηφία - Συνολικά 139 βουλευτές θέλουν δημοψήφισμα - Με δεδομένο ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν «αθροίζεται», απομένουν 127 εκ των οποίων οι 11 ανήκουν στην ΔΗΜΑΡ της οποίας οι βουλευτές δεν θέλουν να συνταχθούν με τη ΧΑ - Να αποχωρήσουν από την αυριανή συζήτηση σκέπτονται στο ΣΥΡΙΖΑ - Αναμένεται και η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής

Σε ψηφοφορία το αίτημα δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ»
Με ψηφοφορία που θα γίνει αύριο με ειδική ημερήσια διάταξη στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής θα αποφασιστεί η τύχη του αιτήματος της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα της μικρής ΔΕΗ.

Αυτό αποφασίστηκε σήμερα στη Διάσκεψη των Προέδρων, έπειτα από πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης να διεξαχθεί η σχετική συζήτηση στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Η ψηφοφορία θα επικεντρωθεί σε τρία ερωτήματα:

1) Αν είναι παραδεκτό το αίτημα για δημοψήφισμα.

2) Αν αθροίζονται οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και

Κλείσιμο
3) Αν το νομοσχέδιο για τη «μικρή» ΔΕΗ έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα (οπότε το αίτημα για δημοψήφισμα απορρίπτεται βάσει του Συντάγματος) ή αποτελεί κοινωνικό ζήτημα και άρα μπορεί να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα.

Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας βρίσκονται σε εξέλιξη παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και άτυπες συνεννοήσεις των κομματικών επιτελείων. Κρίσιμης σημασίας είναι η στάση της ΔΗΜΑΡ η οποία έχει καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα που αθροίζεται στις υπόλοιπες έξι προτάσεις και δημιουργεί δυναμική για συμπλήρωση του αριθμού των 120 βουλευτών που απαιτούνται. Η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι οι βουλευτές του Φώτη Κουβέλη αρνούνται να συνυπογράψουν ένα αίτημα που προωθεί και η Χρυσή Αυγή. Εάν τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ επιμείνουν να μην συνυπολογιστούν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ μαζί με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ, ΧΑ και ανεξάρτητους, τότε φαίνεται ότι το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν συγκεντρώνει 120 ψήφους. Επιπλέον η απόφαση θα ληφθεί από το Θερινό Τμήμα όπου η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την πλειοψηφία. Πληροφορίες λένε ότι μπροστά στο ενδεχόμενο αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.



Ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ

Το οικοδόμημα της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται σε ανεξέλεγκτη περιδίνηση μετά και την άρνηση βουλευτών της να συναθροιστούν με αυτούς της Χρυσής Αυγής στο αίτημα για δημοψήφισμα.

Εως αυτή την ώρα, αίτημα για δημοψήφισμα στηρίζουν συνολικά 139 βουλευτές, ωστόσο σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παράγοντες οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ δεν μπορούν να συναθροιστούν σε κοινή πρόταση καθώς το κρίσιμο περιεχόμενο του κειμένου τους δεν είναι ομοειδές με αυτό των υπολοίπων.

Αυτό άλλωστε παραδέχθηκε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, μιλώντας στη Βουλή, ξεχώρισε την πρόταση του Περισσού από αυτή των υπόλοιπων κομμάτων.

Ο Περισσός ζητά δημοψήφισμα για το σύνολο του νομοθετικού πλαισίου (πέντε νόμους και το σχέδιο για την «μικρή» ΔΕΗ), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο για το νομοσχέδιο που αφορά την ΔΕΗ.

Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός βουλευτών κατεβαίνει στους 127, στους οποίους όμως περιλαμβάνονται και οι 16 της Χρυσής Αυγής.

Η συγκεκριμένη κρίσιμη λεπτομέρεια ενδεχομένως να παίξει κρίσιμο ρόλο, να ανατρέψει τα εως τώρα δεδομένα και να μπλοκάρει την διαδικασία.

Ηδη, αρκετοί από τους 11 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ασκούν πιέσεις στην ηγεσία του κόμματος προκειμένου να αποσύρει την πρόταση καθώς δεν επιθυμούν να συναθροιστούν με αυτούς της Χρυσής Αυγής. Αν η Αγίου Κωνσταντίνου αποσύρει τις υπογραφές της τότε οι αιτώντες δημοψήφισμα βουλευτές γίνονται 116.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής για να γίνει αποδεκτή πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να φέρει τουλάχιστον 120 υπογραφές βουλευτών.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη που προανήγγειλε συνεδρίαση της ΚΟ εντός της ημέρας -μετά από επίμονο αίτημα βουλευτών- προκειμένου να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποσύρουμε την πρότασή μας» είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, επιμένοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν πρέπει να απορρίψει την πρόταση του ΚΚΕ.

Πάντως, τα κόμματα της συγκυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ασκήσουν αφόρητη πίεση στον κ. Φώτη Κουβέλη προκειμένου να μην ευθυγραμμιστεί με το φιλοναζιστικό μόρφωμα.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Αγίου Κωνσταντίνου βλέπει το κόμμα του να φυλλοροεί με την κυρία Κατερίνα Μάρκου και τον κ. Γρηγόρη Ψαριανό να αποχωρούν από την ΚΟ και τον κ. Ανδρέα Παπαδόπουλο να παραιτείται από την πολιτική επιτροπή του κόμματος.

Παράλληλα, ο κ. Σπύρος Λυκούδης «πετροβολεί» εκ των έσω την απόφαση της ηγεσίας να καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο κ. Θωμάς Ψύρρας εκφράζει έντονη δυσφορία για την προοπτική συνάθροισης με ΧΑ.

Το συγκεκριμένο σκηνικό και οι συνθήκες ισχυρής περιδίνησης που απειλεί να ρημάξει το οικοδόμημα της ΔΗΜΑΡ θέτει αμείλικτα ερωτήματα στον αρχηγό της: «θα συνταχθεί με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για το δημοψήφισμα ή θα κάνει πίσω λόγω της ΧΑ;».

Επιπροσθέτως, σε περίπτωση που τελικά η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να επιμείνει στην πρότασή της τότε την τελική απόφαση για το αν συναθροίζονται τα αιτήματα θα κληθεί να λάβει η σύνθεση του Α' Θερινού τμήματος σε συνεδρίαση που πιθανότατα θα γίνει αύριο.

Το δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου θα επικαλεστεί η κυβέρνηση
Εκεί, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, προκειμένου να απορρίψει το αίτημα. Βάσει Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για νομοσχέδιο που ρυθμίζει δημοσιονομικά ζητήματα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχει ζητηθεί σχετική γνωμοδότηση και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής.

Συναθροίσεις και προβληματισμοί
Πάντως, εκτός των διαδικαστικών και θεσμικών ζητημάτων που θα προβληματίσουν την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι διαφορετικές προτάσεις ενεργοποιούν και ισχυρούς προβληματισμούς στο επιτελείο της ΔΗΜΑΡ. Ήδη, η προοπτική να συναθροιστούν οι υπογραφές τους με αυτές των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προκαλεί έντονη δυσφορία σε ορισμένους βουλευτές που ζητούν ακόμα και απόσυρση του αιτήματός τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ωστόσο, ο γραμματέας της ΚΟ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, με δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αποσυρθεί το αίτημά τους αν και οι ίδιοι προτιμούν να συναθροιστούν με τα κόμματα που «Δημοκρατικού τόξου».

«Υπάρχει ελάχιστος κοινός τόπος για να συναθροιστούν οι υπογραφές των έξι προτάσεων του δημοκρατικού τόξου» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Αν τώρα υπάρξει σκεπτικό ότι δεν συναθροίζεται το ΚΚΕ – κάτι με το οποίο διαφωνούμε  πολιτικά – τότε και πάλι δεν θα αποσύρουμε».

Εκτός αυτού ο κ. Αναγνωστάκης χαρακτήρισε «εκτροπή» πιθανή απόφαση της Διάσκεψης να καλέσει το Θερινό Τμήμα να λάβει την τελική απόφαση.
Αποστάσεις από Λυκούδη, «αυτονόμηση» από Ψαριανό και ανεξαρτητοποίηση από Μάρκου

Πάντως, την άποψη του κ. Αναγωστάκη -η οποία όπως είπε είναι απόφαση του κ. Φ. Κουβέλη και των συλλογικών οργάνων- φαίνεται πως δε συμμερίζεται κ. Σπύρος Λυκούδης.
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο ίδιος διαφωνεί με το αίτημα για δημοψήφισμα, φαίνεται όμως ότι το υπέγραψε σεβόμενος την απόφαση της πλειοψηφίας.

Παρά ταύτα υποστηρίζει ότι «το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρή, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επι της ουσίας σκεπτικό. Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί ο πολίτης σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα».

Πέραν αυτού, αξίζει να σημειωθεί ότι από τον κατάλογο των υπογραφών λείπει αυτή του κ Γρηγόρη Ψαριανού ενώ το ταραγμένο κλίμα που επικρατεί στην Αγίου Κωνσταντίνου αποδεικνύεται και από την ανεξαρτητοποίηση της κυρίας Κατερίνας Μάρκου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης