«Γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα το δημοψήφισμα

«Γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα το δημοψήφισμα

Ζήτημα δημιουργούν οι επίσημες αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την «μικρή» ΔΕΗ στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου 

«Γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί να τινάξει στον αέρα το δημοψήφισμα
Γκάφα ολκής ή ευκαιριακός τακτικισμός; Ανεξαρτήτως προθέσεων, οι επίσημες αναφορές βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον δημοσιονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου για την «μικρή» ΔΕΗ στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής δημιουργούν ισχυρό «προηγούμενο» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τις προτάσεις των κομμάτων τους για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Κυρίως, δίνει επιμέρους επιχειρήματα σε εκείνους που τα αναζητούν προκειμένου να απορρίψουν την πρόταση.

Ως γνωστόν, σύμφωνα με την δεύτερη παράγραφο του άρθρου 44 του Συντάγματος – την οποία επικαλούνται τα πέντε κόμματα και οι Ανεξάρτητοι βουλευτές στις αιτήσεις για διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατέθεσαν στην Βουλή – «δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός  από τα δημοσιονομικά…».

Ως ενδεικτικότερες των συνολικών τοποθετήσεων αναδεικνύονται εκείνες του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου τόσο κατά την αρχική του δήλωση στην Επιτροπή όσο και όταν προέκυψε ζήτημα υπογραφής υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο όταν εισήχθη για επεξεργασία από τα μέλη της Επιτροπής εξακολουθούσε και έφερε την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και όχι του νέου Γκίκα Χαρδούβελη. Το θέμα εγείρει ζητήματα προχειρότητας εκ μέρους της γραμματείας της κυβερνήσεως δεν θα μπορούσε όμως να δημιουργήσει περαιτέρω κοινοβουλευτική εμπλοκή.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «μπλοκάρει» την διαδικασία ζητώντας ακύρωση της συνεδρίασης χρησιμοποιώντας όμως επιχειρήματα που μπορούν να βλάψουν το «σχέδιο δημοψήφισμα». Ο κ. Πετράκος υποστήριξε ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός  είναι αυτός του Οικονομικών καθώς χειρίζεται το 17% των μετοχών της ΔΕΗ ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επισήμανε ότι «το θέμα που συζητάμε σήμερα είναι μείζων για την εθνική οικονομία και όχι μόνο του τόπου. Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτή την πλήρη, πλέον, διάλυση, διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η. και των θυγατρικών της….».
Κλείσιμο

 «Θα ήθελα μια απάντηση από τον κ. Παπαγεωργίου και από τον κ. Ζερβό. Το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, το οποίο, την 1η Απριλίου εκχωρήθηκε και η διαχείρισή του στο ΤΑΙΠΕΔ, πού ήταν αυτές οι μετοχές; Ήταν στο ΥΠΕΚΑ ή στο Υπουργείο Οικονομικών;» αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε «Για να δούμε δηλαδή, ποιο είναι το αρμόδιο Υπουργείο. Πού ήταν το 17%; Ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Εδώ, ο Υπουργός Οικονομικών είναι ο πρώτος κ. Πρόεδρε».

Εκτός αυτού και η  ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα υπερασπίστηκε τον οικονομικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου ενώ υποστήριξε ότι η επιχειρούμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται με όρους «δημοσιονομικούς». «Πως δεν είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών, του τέως Υπουργού Οικονομικών, να εξετάζεται γιατί είναι ένα θέμα το οποίο είναι και βαθιά οικονομικό, έχει να κάνει με την οικονομική προοπτική στη χώρα μας…» είπε για να προσθέσει στην συνέχεια «πάγια θέση μας είναι οι αποκρατικοποιήσεις δεν πρέπει να γίνονται με δημοσιονομικούς και μόνο όρους, δεν μπορούν να γίνονται με λογιστικούς ακτιβισμούς…».

Εξίσου και ο πρόεδρος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών βουλευτών Πάρις Μουτσινάς σημείωσε πως «έρχεται ένα μεγάλης σημασίας νομοσχέδιο, στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα, την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία, που αφορά την ενέργεια και δυστυχώς, υπάρχουν παιδαριώδη λάθη, που αφορούν σε όλη την πορεία, από την κατάθεσή του στη Βουλή» και συνέχισε λέγοντας « Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο δεν υπογράφεται και από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, που είναι ο κύριος Υπουργός, δεν είναι δευτερεύον. Ξέρουμε πολύ καλά, ότι ένα νομοσχέδιο για να έχει ισχύ και νομική, έπρεπε να εγκριθεί πρώτα κατά άρθρο από τον Υπουργό Οικονομικών, για να είναι σύννομος με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, πόσο μάλλον, ένα μεγάλο νομοσχέδιο και μετά από τις αλλαγές που έγιναν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά από τη συζήτηση για το χρέος κλπ..». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης