Ο Σαμαράς στα κάγκελα του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό

Ο Σαμαράς στα κάγκελα του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό

Γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζουν την αναδόμηση της κυβέρνησης «στοχευμένη» - Με ποια κριτήρια επελέγη ο Χαρδούβελης και γιατί μετακινήθηκε ο Δένδιας - Τι «πλήρωσε» ο Άδωνις, η ειδική αποστολή του Μπέζα και πώς εξηγείται η υπουργοποίηση του άγνωστου Καρασμάνη

Αποκάλυψη: H Chevrolet ετοιμάζει μικρό crossover!
Ο Σαμαράς στα κάγκελα του Μαξίμου για τον ανασχηματισμό
Αίσθηση προκαλεί η εικόνα του πρωθυπουργού στα κάγκελα -στην κυριολεξία- του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού.

Τηλεοπτικά πλάνα που προβλήθηκαν στα δελτία ειδήσεων κατεγραψαν τον κ. Σαμαρά να έχει συνομιλία με πολιτικούς συντάκτες, με αντικείμενο τη νέα σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Δικαιολογώντας τις εκτεταμένες αλλαγές ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι η λέξη κλειδί που χαρακτηρίζει τον ανασχηματισμό είναι «στοχευμένος».

Κλείσιμο
Η επιλογή Χαρδούβελη
Το πρόσωπο κλειδί είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ενώ το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο παραμένει ως έχει. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να σηματοδοτήσει ότι στο εξής θα δοθεί έμφαση στα μικροοικονομικά μεγέθη με στόχο την βελτίωση της οικονομικής καθημερινότητας χωρίς βέβαια η κυβέρνηση να αποστεί από τους μείζονες στόχους της, την διαπραγμάτευση της βιωσιμότητας του χρέους και την σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη. Ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος στο παρελθόν ήταν σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη έχει καλές σχέσεις με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος ήταν από εκείνους που τον πρότειναν για τον επιπλέον λόγο ότι θα έχουν καλή συνεργασία στο μέλλον. Στην κυβέρνηση λένε ότι ο κ. Χαρδούβελης είναι ένα πρόσωπο με κύρος που θα συμβολίσει την έμφαση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη

Η μετακίνηση Δένδια στο Ανάπτυξης

Για την τοποθέτηση του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Ανάπτυξης συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο κ. Δένδιας ήταν επιτυχημένος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και εκτιμούν ότι θα είναι καλός στην προώθηση μεταρρυθμίσεων λόγω των αντιλήψεών του και της πολιτικής του τοποθέτησης ενώ σημείωναν την αποφασιστικότητά του.

Μπέζας σε ειδική αποστολή
Ο Αντώνης Μπέζας μετακινήθηκε από υφυπουργός στο υπουργείο Υγείας και πάλι σε θέση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας. Αποστολή του κ. Μπέζα να βάλει τάξη στα οικονομικά των ταμείων αξιοποιώντας τις προηγούμενες γνώσεις του στο υπουργείο Υγείας και ειδικότερα οι επερχόμενες ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο «άγνωστος» Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με την τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση επιδιώκει στοχευμένα να αποκαταστήσει τις σχέσεις της ΝΔ με τον αγροτικό κόσμο. Στην τελευταία διπλή εκλογική αναμέτρηση τα ποσοστά της ΝΔ στην περιφέρεια υποχώρησαν περισσότερο απ' όσο περίμεναν στην κυβέρνηση. Για να πάρει πίσω το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης η ΝΔ «έδωσε» στο ΠΑΣΟΚ το υπουργείο Παιδείας. Ο κ. Καρασμάνης εκλέγεται βουλευτής για πέμπτη φορά, προέρχεται από την Πέλλα, έχει σπουδάσει αγροτική οικονομία και θεωρείται καλός γνώστης των προβλημάτων των αγροτών.

Ντινόπουλος στην αυτοδιοίκηση λόγω... εμπιστοσύνης

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έχει αυτοδιοικητική εμπειρία -διατέλεσε δήμαρχος Βριλησσίων- και μετά τα αποτελέσματα που πέτυχε η ΝΔ στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα δώσει πολιτική μάχη για να διατηρήσει και να αυξήσει τα ερείσματα της ΝΔ.

Η έκπληξη Κικίλια
Στις εκπλήξεις της νέας κυβέρνησης ο κ. Βασίλης Κικίλιας στην θέση του κ. Νίκου Δένδια στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. «Είναι ένας νέος άνθρωπος και στοίχημα που θέλουμε να μας βγει» λένε για τον Βασίλη Κικίλια συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Βορίδης στη θέση Άδωνι στο υπουργείο Υγείας
Για την απομάκρυνση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ναι μεν ο κ. Γεωργιάδης εφάρμοσε την κυβερνητική πολιτική, όμως το γεγονός ότι ήρθε σε σύγκρουση με όλα τα επαγγέλματα στο χώρο της υγείας και δημιούργησε πολλές δυσαρέσκειες λόγω των προσωπικών αντιπαραθέσεων αναδεικνύει την ανάγκη «restart», δηλαδή επανεκκίνησης.
Αναμενόμενη ήταν η υπουργοποίηση του εκ του ΛΑΟΣ προερχόμενου κ. Μακη Βορίδη από την στιγμή που αποφασίστηκε η αποχώρηση του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα ο κ. Βορίδης ο οποίος απευθύνεται στο ίδιο εκλογικό κοινό πήγε στο υπουργείο του κ. Γεωργιάδη.

Στη θέση του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας ορίστηκε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Έκπληξη και ο ορισμός για πρώτη φορά γυναίκας κυβερνητικής εκπροσώπου της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη. Έκπληξη όμως ήταν και η αποχώρηση του κ. Σίμου Κεδίκογλου ο οποίος δεν έκρυβε την πικρία του όπως και του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ο οποίος πλήρωσε την στήριξη που παρείχε στον κ. Γιάννη Μώραλη στον Πειραιά. Πάντως και ο κ. Λοβέρδος είχε ταχθεί με το νέο δήμαρχο Πειραιά -ίσως έτσι να τηρούνται και κάποιες ισορροπίες.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 46 υπουργούς και υφυπουργούς, αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά με 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυουργοί.

Στις 3.30 αύριο θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και θα ακολουθήσουν οι τελετές παράδοσης παραλαβής.






Σαμαράς Μαξίμου από fon1972
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης