Στην κόψη του ξυραφιού η σχέση των «58» με ΠΑΣΟΚ - Αύριο βλέπουν Βενιζέλο

Στην κόψη του ξυραφιού η σχέση των «58» με ΠΑΣΟΚ - Αύριο βλέπουν Βενιζέλο

Συνάντηση για να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ και οι στοχεύσεις των 58

Στην κόψη του ξυραφιού η σχέση των «58» με ΠΑΣΟΚ - Αύριο βλέπουν Βενιζέλο
Ξεκαθαρίζει μέχρι αύριο το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την κεντροαριστερή κίνηση των 58, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση να ισχύει το σύστημα του σταυρού, αντί της λίστας για την εκλογή των ευρωβουλευτών.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει στη 1 μετά το μεσημέρι σήμερα σύσκεψη με στενούς του συνεργάτες για όλα τα μείζονα θέματα, και αύριο πρόκειται να συναντηθεί με στελέχη της κίνησης προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις και να αποσαφηνιστούν τόσο οι προθέσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, όσο και οι στοχεύσεις των 58.

Κλείσιμο
Στην Χαριλάου Τρικούπη δεν αντιλαμβάνονται γιατί στελέχη των 58 αντέδρασαν στην τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση και μάλιστα ορισμένοι πρότειναν ακόμη και τη διάρρηξη των σχέσεών τους με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατηγορούν ότι καπελώνει τις διεργασίες για την κεντροαριστερά. Κατηγορούν δε το ΠΑΣΟΚ ότι δεν τους ενημέρωσε καν ότι υπήρχε πρόθεση αλλαγής του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στους κόλπους της κίνησης το έχουν τα στελέχη που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είχαν επικριθεί από τον Φώτη Κουβέλη ότι ρίχνουν νερό στο μύλο του ΠΑΣΟΚ.

Το πρόβλημα με τους 58 έγκειται κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι παράγοντες, που βλέπουν αφ’ υψηλού και δεν έχουν καμία εμπειρία η δυνατότητα να δώσουν την παραμικρή μάχη για να διεκδικήσουν από το εκλογικό σώμα το σταυρό. Ή πρόκειται για στελέχη που είχαν δοκιμάσει στο παρελθόν τη μάχιμη πολιτική και μάλλον απορρίφθηκαν – ούτε καν μετ’ επαίνων - από το εκλογικό σώμα.

Περισσότεροι παραγοντίζοντας και λιγότερο μετέχοντας σε κανονικές πολιτικές και εκλογικές μάχες, περίμεναν ότι θα διασφάλιζαν ρόλους μόνο με τις διεργασίες κορυφής. Φεύ!

Από την άλλη ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο επιμένει, αλλά και υπερασπίζεται με σθένος τη σταυροδοσία στις ευρωεκλογές, καθώς έχει ήδη αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την ατζέντα και έχει ανακατέψει το πολιτικό παιχνίδι. Στη συνάντησή του με τους 58 αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η κινητοποίηση της κοινωνίας, η μεγαλύτερη συμμετοχή και ότι όλες οι κινήσεις και οι φορείς που μετέχουν στο εγχείρημα ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς θα εκπροσωπηθούν στο ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς», διεκδικώντας επί ίσοις όροις την εκλογή τους στο ευρωκοινοβούλιο. Ως προς τον αιφνιδιασμό η απάντηση είναι απλή, τέτοιες μεγάλες αλλαγές δεν μπορεί να γίνουν με συζητήσεις επί μακρόν, αλλά με ακαριαίο τρόπο.

Άλλωστε στο πλευρό του έχει ήδη σημαντικούς συμμάχους, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος με τη ΝΕΕΛ και ο Ηλίας Μόσιαλος με τη Δυναμική Ελλάδα, που επικρότησαν την αλλαγή.

O γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ουσία είναι ότι προσφεύγεις στο λαό και ζητάς την ετυμηγορία του να εκλεγεί κάποιος εκπρόσωπός του, σε ένα πολύ σημαντικό θεσμό όπως είναι το ευρωκοινοβούλιο. Όλα τα άλλα λόγια είναι φτώχεια. Ήταν μία κίνηση που παρότι κάποιους αιφνιδίασε είναι σίγουρα στη σωστή κατεύθυνση».

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μάλλον θετικά έγινε δεκτή η σταυροδοσία και είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες έχουν επιδοθεί σε διεργασίες για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Η μάχη των ευρωεκλογών απέκτησε ξαφνικά σημασία για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν ήλπιζε σε τίποτα περισσότερο – ακόμη και υπό τη σκέπη της κεντροαριστερής Ελιάς – από την εκλογή ενός το πολύ δύο ευρωβουλευτών, άρα σημασία είχε μέχρι τώρα ποιοι θα ήταν στις δύο πρώτες θέσεις της λίστας. Ξαφνικά το ενδιαφέρον μεγαλώνει, αφού σημασία έχει τώρα ποιοι θα είναι οι 42, που θα συγκροτήσουν το ευρωψηφοδέλτιο, ανεξάρτητα από τις μηδαμινές πιθανότητες εκλογής που θα έχει η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων της Ελιάς.

Γέφυρες με Γ. Παπανδρέου

Από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καταβάλλονται προσπάθειες για πλήρη εξομαλυνση των σχέσεων με τους παπανδρεϊκούς. Ο Δημήτρης Καρύδης χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα με την ψήφο των νόμιμων μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελε να δει στο ευρωηψοδέλτιο κορυφαίους παπανδρεϊκούς, με πρώτο όνομα τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος έχει απήχηση στην κομματική βάση πανελλαδικά και μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικό μέρος οπαδών - νυν και πρώην - του ΠΑΣΟΚ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης