«Θερμό» επεισόδιο Αβραμόπουλου-Βενιζέλου

«Θερμό» επεισόδιο Αβραμόπουλου-Βενιζέλου

Αβραμόπουλος προς Τσίπρα: «Προχωρήστε σε εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, αυτή η κυβέρνηση είναι καθαρή» - Έκρηξη Βενιζέλου: «Οι υπουργοί δεν είναι για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να δίνουν λύσεις»

Ψηφίστηκε η αύξηση της ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία
«Θερμό» επεισόδιο Αβραμόπουλου-Βενιζέλου
Μίνι κυβερνητική κρίση προκαλεί η διάσταση Αβραμόπουλου-Βενιζέλου με αφορμή την συζήτηση  για το θέμα των “αμαρτωλών” υποβρυχίων που έφερε στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Αμύνης και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα ανέφερε ότι “αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα” και σημείωσε ότι “οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια” παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από χειρισμούς του παρελθόντος. Μάλιστα στην δήλωση Τσίπρα ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αυτή δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει».

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την μήνιν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος πήγε εσπευσμένα στην Βουλή για να υπερασπιστεί την σύμβαση που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2010 και την οποία είχε περάσει από την Βουλή με νόμο. Βάλλοντας κατά του κ. Τσίπρα αλλά και του κ. Αβραμόπουλου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: “Εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας έχοντας ως συνομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για το νόμο -και όχι σύμβαση- του 2010. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι για να δίνουν λύσεις».

Κλείσιμο
Την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου συνόδευσαν διαρροές από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και είναι σε ταύτιση για τον χειρισμό του θέματος. Παράλληλα οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισήμαναν το καλό κλίμα στην Βουλή μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνοντας αν εννοηθεί ότι εξυπηρετεί προσωπικές του πολιτικές επιδιώξεις. Παρασκηνιακά ζητήθηκε και διορθωτική δήλωση από τον κ. Αβραμόπουλο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμύνης είπε φυσικά ότι τα όσα ανέφερε δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο. Σε δεύτερο χρόνο όμως και παρά την αντίδραση του κ. Βενιζέλου από το περιβάλλον του διέρρευσαν ότι «η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί». Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον χειρισμό του θέματος, άλλωστε μία ημέρα πριν από την συζήτηση στην Βουλή οι δύο τους παρακολούθησαν μαζί την άσκηση “Πυρπολητής”.

Το θέμα όπως είναι φυσικό έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου -με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν και ο  κ. Βενιζέλος και ο κ. Αβραμόπουλος- το οποίο όμως απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση και συνεχίστηκε ο πόλεμος των διαρροών.  Το βράδυ τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν “διαρροή από συνεργάτη του πρωθυπουργού” σύμφωνα με την οποία “η διατύπωση του κ. Αβραμόπουλου ήταν ατυχής”. Αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα να παρέμβει ο κ. Σίμος Κεδίκογλου λέγοντας ότι “δεν είναι αυτή η θέση του πρωθυπουργικού Μεγάρου” και αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει τους χειρισμούς του υπουργού Αμύνης ενώ αντίθετα υιοθέτησε την προηγούμενη διαρροή ότι “ο κ. Αβραμόπουλος δεν αναφερόταν τον κ. Βενιζέλο και ότι προέχουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον”.

Το θέμα όμως θα έχει συνέχεια καθώς υπάρχει σε εξέλιξη διαιτησία για την διαφορά μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρίας ABOU DHABI MAR και η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή. Βέβαια όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος η σύμβαση έχει κυρωθεί με νόμο -τον οποίο τότε είχε αρνηθεί να ψηφίσει η ΝΔ- και είναι αμφίβολο αν μπορεί να συσταθεί εξεταστική. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κ. Βενιζέλος θα περίμενε από τον κ. Αβραμόπουλο απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ αντί για το ότι “είναι δικαίωμά του και η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί”. Φυσικά είναι οξύμωρο η ΝΔ να συμφωνεί  να είναι υπό έλεγχο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο χειρισμός είναι πολιτικός και υποκρύπτει την ανησυχία της ηγεσίας της ΝΔ για την στάση που δείχνει να κρατά το ΠΑΣΟΚ στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και την λήψη “διαρθρωτικών μέτρων”. Η ηγεσία της ΝΔ διέγνωσε διάθεση κριτικής από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του. Στο πλαίσιο αυτό βουλευτές της ΝΔ ερμήνευαν την τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου ως μία υπόμνηση στον κ. Βενιζέλο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης