Με «μικρό καλάθι» η υποδοχή του Σόιμπλε

Με «μικρό καλάθι» η υποδοχή του Σόιμπλε

-Πολιτική στήριξη αναμένει η κυβέρνηση από την επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της ευρωζώνης
-Μνημόνιο για τη δημιουργία Ταμείου Ανάπτυξης στο οποίο οι Γερμανοί θα βάζουν λεφτά αν η Ελλάδα εφαρμόζει το συμφωνημένο πρόγραμμα
-Την Κυριακή έρχεται και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στην Αθήνα

Με «μικρό καλάθι» η υποδοχή του Σόιμπλε
«Μικρό καλάθι» κρατάει η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της σημερινής επίσκεψης – «αστραπή» που πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανκ Σόιμπλε και θα γίνει υπό ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό για να αποτραπούν διαδηλώσεις ή άλλα απρόοπτα που θα δυσχεράνουν την κίνηση του στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Η επίσκεψη στη χώρα μας του πλέον ισχυρού παράγοντα της ευρωζώνης έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, όπως άλλωστε και η έλευση, την Κυριακή, του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζάκ Λου, πλην, όμως, εκείνο στο οποίο κυρίως επενδύει στην παρούσα φάση η κυβέρνηση είναι η πολιτική στήριξη και όχι κάποια θεαματική ανακοίνωση.
Το ίδιο, άλλωστε, το Βερολίνο, στο οποίο επικρατεί προεκλογικός πυρετός ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, εκείνο που κυρίως επιθυμεί είναι η εμπέδωση κλίματος σταθερότητας στην Ελλάδα, όπως και ευρύτερα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, ώστε να σταλεί το μήνυμα στο εσωτερικό της Γερμανίας ότι αποδίδουν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση Μέρκελ ως ηγέτιδα ευρωπαϊκή δύναμη.
 

Ταμείο Ανάπτυξης

Γι΄ αυτό και όπως μεταδίδεται από τη γερμανική πρωτεύουσα, το μόνο απτό αποτέλεσμα της επίσκεψης του κ. Σόιμπλε θα είναι η υπογραφή ενός Μνημονίου Συναντίληψης (MOU) για την δημιουργία ενός Ινστιτούτου Ανάπτυξης που θα έχει τη μορφή Ταμείου χρηματοδότησης επενδυτικών προγραμμάτων και στο οποίο η Γερμανία θα συμμετάσχει εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους στόχους και τις υποχρεώσεις της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει άλλωστε επιμείνει με επανειλημμένες δημόσιες δηλώσεις του στην ανάγκη να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά κατά γράμμα το οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας και σε κάθε ευκαιρία αποκλείει κάθε συζήτηση για ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε αυτή τη φάση. Στο ίδιο πνεύμα, η γερμανική πλευρά δεν επιθυμεί να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων για πολεμικές επανορθώσεις.
Κλείσιμο

Όπως, εξάλλου, έσπευσε να ανακοινώσει η γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Σόιμπλε θα βρεθούν «οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, η πρόοδος του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος καθώς και η ελληνογερμανική συνεργασία».

Ο κ. Σόιμπλε θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα τον συνοδεύσει ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας, ενώ θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη.

Θα μιλήσει επίσης για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σε κοινή εκδήλωση του Ελλονογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Έρχεται και ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Γιάννη Στουρνάρα θα έχει την Κυριακή και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Λου που, όπως ανακοινώθηκε χθες στην Ουάσιγκτον φθάνει στην Ελλάδα για επαφές με την ελληνική ηγεσία με την οποία θα συζητήσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Λου θα βρεθεί στη χώρα μας μετά τη λήξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο. Ο προγραμματισμός της επίσκεψης εκτιμάται ως κίνηση με πολιτική σημασία, καθώς γίνεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συνάντησης που θα έχει στο Λευκό Οίκο ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Ομπάμα στις 8 Αυγούστου.   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης