Tα 5 πρόσωπα που θα προτείνει ο Κασσελάκης για το ευρωψηφοδέλτιο - Οι παλιοί, το lifestyle και οι «35» του ΣΥΡΙΖΑ

Tα 5 πρόσωπα που θα προτείνει ο Κασσελάκης για το ευρωψηφοδέλτιο - Οι παλιοί, το lifestyle και οι «35» του ΣΥΡΙΖΑ

Αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι της ψυχαγωγίας και κομματικά στελέχη οι νικητές στις προκριματικές - Πρόσωπα ειδικού πολιτικού βάρους, για να καλύψει τις πέντε κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο, αναμένεται να επιλέξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

kasselakis-mk
Πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αθλητές, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι της ψυχαγωγίας και κομματικά στελέχη αναδείχθηκαν νικητές στις προκριματικές κάλπες για την ανάδειξη των 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια διαδικασία καινοτόμα για τα δεδομένα της Κουμουνδούρου, αλλά και ενδεικτική κατά πολλούς της κοινωνικής απήχησης του κόμματος στην παρούσα φάση.

Αν και η διαμόρφωση της ευρωλίστας πέρασε στα χέρια της κομματικής βάσης και των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εντούτοις στο τέλος της εκλογικής ημέρας κυριάρχησαν λαμπερά πρόσωπα και υποψήφιοι με μεγάλη αναγνωρισιμότητα ενισχύοντας την εντύπωση ότι η μετατόπιση του ενδιαφέροντος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέα πεδία πολιτικής, συμπαρασύρει και το ακροατήριό του. Στην εποχή Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ανοίξει τις πόρτες του σε νέα κοινά, με το ρίσκο, ωστόσο, της απώλειας μέρους της παραδοσιακής κοινωνικής του βάσης, όπως εμφατικά επισήμανε με άρθρο του ο Θανάσης Καρτερός. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, «η καφετέρια, οι περιοδείες του και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, μάλιστα, ότι πολλοί από τους ακίνητους κινούνται. Την ίδια στιγμή, όμως, δείχνουν και ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του ’23 γυρίζουν την πλάτη στο κόμμα και στον πρόεδρό του», εκτίμησε ο κ. Καρτερός, λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη πως «τους απωθεί, αντί να τους έλκει».

Ο νέος και λαμπερός ΣΥΡΙΖΑ, που καθίσταται «μονόχρωμος, σχεδόν μονοπρόσωπος» κατά τον Θανάση Καρτερό, κυμάνθηκε σε ποσοστά συμμετοχής χαμηλότερα της προεδρικής εκλογής Κασσελάκη στις προκριματικές εκλογές, δεδομένο που δε φαίνεται να ανησυχεί την Κουμουνδούρου. Απεναντίας, κύκλοι της σχολίασαν πως «η σύγκριση της συμμετοχής στις προκριματικές εκλογές για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου κρίνεται αδόκιμη». Όπως τόνισαν, «οι κρίσιμες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος είχαν ως επίδικο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογική ήττα και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Απέκτησαν εκ των πραγμάτων μια τεράστια βαρύτητα που προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων των πολιτών, καθώς το διακύβευμα ήταν η εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας». Ωστόσο, «η ψηφοφορία για το ευρωψηφοδέλτιο, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, αποτέλεσε την επιβράβευση, από 63.000 και πλέον μέλη και φίλους/ες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιας πρωτοποριακής και καινοτόμου εκλογικής διαδικασίας που αφορά στις προσεχείς ευρωεκλογές», πρόσθεταν. «Μέλη και φίλοι αφιέρωσαν ακόμα μια Κυριακή από τον χρόνο τους για να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών. Εκεί όπου θα δοθεί και η μεγάλη μάχη για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», συμπέραναν οι ίδιοι κύκλοι, αν και τόσο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όσο και τα κορυφαία στελέχη αφιέρωσαν άπλετο χρόνο και πολλές δημόσιες εκδηλώσεις στις Προκριματικές εκλογές, προσανατολίζοντας το τελευταίο διάστημα όλο τον κομματικό μηχανισμό γύρω από τη διοργάνωσή τους.

Παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε πάνω του το καινοτόμο εγχείρημα των Προκριματικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ δε φαίνεται να παίρνει προσώρας εντυπωσιακά τα πάνω τους και στις δημοσκοπήσεις, με τελευταία αυτή της εταιρίας Prorata, στην οποία κινείται στο φάσμα μεταξύ 13,5-16,5%, μακριά δηλαδή από τον στόχο της ανατροπής και της πρωτιάς, που έχει θέσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ευχές και… ψαλίδα

Κλείσιμο
Αντίθετα, «προβλέπουμε και εκτιμούμε ότι η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, αυτό σημαίνει ότι συγκριτικά με τα εκλογικά αποτελέσματα του Ιουνίου, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια μεγάλη φθορά. Αυτό σημαίνει επίσης ότι εάν συνεχιστεί η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα για το οποίο προσπαθούμε να συντελεστεί, αυτή η ψαλίδα θα μειωθεί» εξήγησε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, συμπληρώνοντας πως «το να περιοριστεί η ψαλίδα δεν είναι νίκη μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά νίκη για την αποκατάσταση της εικόνας στο πολιτικό σκηνικό». Στον απόηχο της τοποθέτησης του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα στις προσεχείς εκλογές, η κ. Κεχαγιά ανέφερε ότι «αυτό που είχε συμβεί τον Ιούνιο με ένα κόμμα να έχει την πρωτοκαθεδρία και την απόλυτη κυριαρχία και τα υπόλοιπα να έπονται σε μεγάλη απόσταση ήταν μια εικόνα που δυσαρεστούσε πολλούς». «Θέλουμε να αποκατασταθούν λοιπόν τα πράγματα» συνέχισε, καταλήγοντας με την ευχή «μακάρι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποκτήσει τέτοια δυναμική που να μπορέσει να κόψει το νήμα πρώτος, όμως θεωρούμε πως σε κάθε περίπτωση η εικόνα στην πολιτική σκηνή της χώρας το βράδυ των εκλογών θα είναι εντελώς διαφορετική».

Την ίδια ώρα, αρκετά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους ως προς την τελική διαμόρφωση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο περιγράφουν ως «ψηφοδέλτιο εσωκομματικών διευθετήσεων και επικράτησης μηχανισμών», αντί για ένα βατήρα περαιτέρω ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κοινωνία.

«Επίθεση» για την… επίθεση στο Ισραήλ

Ταυτόχρονα, ο σχεδόν περίπατος στις Προκριματικές εκλογές των λαοπρόβλητων υποψηφιοτήτων ενίσχυσε την εντύπωση περί ραγδαίας μετάλλαξης του κόμματος σε έναν λιγότερο αριστερό και ριζοσπαστικό πολιτικό φορέα, αίσθηση που ενέτειναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και η ανακοίνωση περί «απερίφραστης καταδίκης» της Κουμουνδούρου απέναντι στην «επικίνδυνη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ», πυροδοτώντας νέο κύκλο εσωστρέφειας. «Η ανακοίνωση ενδεχόμενα θα έπρεπε να είχε και την συνέχιση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι δεδομένη και απερίφραστη η καταδίκη, αλλά έρχεται σε ένα προυπάρχον έδαφος στην περιοχή» ανέφερε στο Action24 ο Γιώργος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «άμεση κατάπαυση του πυρός» ζήτησε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, κάνοντας λόγο για «καταδικαστέες οι επιθέσεις του Τελ Αβιβ στο προξενείο του Ιράν στη Συρία, αλλά και εκείνες σε βάρος ισραηλινών στόχων», στο ρ/σ Αθήνα9.84. Η βροχή αντιδράσεων, αλλά και τα βέλη της Νέας Αριστεράς έφεραν χθες την ακύρωση της συνάντησης που θα είχε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Νέα Υόρκη με μέλη της της AIPAC, η οποία είχε προγραμματισθεί προ ημερών, προκειμενου να παρουσιάσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για το Παλαιστινιακό.

Με απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να ακυρωθεί μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την άρνηση του Ισραήλ να επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης, σύμφωνα με κομματικές πηγές, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στις διαμεσολαβητικες προσπάθειες των διεθνών δρώντων.

Οι 5 προτάσεις Κασσελάκη

Κατόπιν αυτών, διαχέεται η εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα επιλέξει πρόσωπα ειδικού πολιτικού βάρους, για να καλύψει τις πέντε κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο της Κουμουνδούρου, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή, σε ειδική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας, πιθανά στο Θησείο.

Πρόκειται για 4 γυναίκες και έναν άνδρα, όπως προκύπτει από την ποσόστωση 50-50, ενώ δεν αποκλείεται να έχουν έντονα τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, αλλά και να εκπροσωπούν συγκεκριμένες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όπως ΑμεΑ και ρομά. Από μέρους της, πάντως, η Κουμουνδούρου διαψεύδει τις φήμες περί ένταξης στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γνωστού τηλεπαρουσιαστή, ο οποίος αν και διαθέτει καλή χημεία με τον Πρόεδρο του κόμματος, ωστόσο, προκαλεί ντόμινο αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφορικά με θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν, θέσεις τις οποίες σπεύδουν να υπενθυμίσουν με νόημα και σε πολλές κατευθύνσεις, αρκετοί από τους κορυφαίους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς αποφυγή, σε κάθε περίπτωση, νέου κύκλου εσωστρέφειας, η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των 35 υποψηφίων Ευρωβουλευτών κατ’ αλφαβητική σειρά, με έκπληξη στην Αττική τη μη συμμετοχή της Ελένης Αυλωνίτου, στελέχους που στήριξε ένθερμα τον Στέφανο Κασσελάκη. Ούτε ο νικητής του «Greek idol 2», Παναγιώτης Τσακαλάκος πέρασε στην ευρωλίστα, αντίθετα με τους νεοεμφανιζόμενους, Ιφιγένεια Μουμτζή και Δημήτρη Παπαδημητριάδη, που κατάφεραν την είσοδό τους στο ευρωψηφοδέλτιο.

Αναλυτικά, οι 35 υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ:

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΘΡΑΚΗ

1) ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΑΓΛΑΙΑ

2) ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

ΑΠΟΔΗΜΟΙ

1) ΓΟΥΝΑΛΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

2) ΜΟΥΜΤΖΗ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΙΟΣ

2) ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

3) ΑΡΣΕΝΗ ΕΥΓΕΝΙΑ (ΤΖΕΝΗ)

4) ΚΟΡΟΒΕΣΗ ΜΥΡΤΩ

5) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΣΟΦΙΑ

6)ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

7) ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

8)ΠΑΠΑΝΩΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

9) ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

10) ΣΑΠΟΥΝΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

11) ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

12) ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΙΓΑΙΟ -ΒΟΡΕΙΟ

ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ

ΑΙΓΑΙΟ-ΝΟΤΙΟ

ΓΙΑΝΝΑΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

1) ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ-ΛΑΖΑΡΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

2) ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

3) ΜΟΛΩΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΚΑΤΣΗΣ ΜΑΡΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

1) ΔΡΙΤΣΕΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

2) ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΧΛΑΠΑΝΙΔΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ-ΣΙΜΩΝΕΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1) ΑΥΓΕΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

2) ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3) ΤΟΥΜΑΝΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

4) ΤΣΑΜΠΑΖΗ ΘΕΟΔΩΡΑ (ΔΩΡΑ)

ΚΡΗΤΗ

1) ΚΑΛΟΥΔΙΩΤΗ ΜΑΡΙΑ

2) ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

Ειδήσεις σήμερα:

Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ, λέει η αστυνομία - Συνελήφθη 15χρονος

Η προστασία των γυναικών έφερε στον τάκο του Survivor τον Παπαχαραλάμπους - Δείτε βίντεο

Επιστροφή στην άνοιξη: 10 βαθμούς πέφτει η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες, λέει ο Κολυδάς - Έρχεται Πάσχα με βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης