ΣΥΡΙΖΑ: Ντόμινο εξελίξεων μετά το ραντεβού Τσίπρα με Τεμπονέρα - Η επεισοδιακή ΚΟΕΣ, η αμηχανία και το Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Ντόμινο εξελίξεων μετά το ραντεβού Τσίπρα με Τεμπονέρα - Η επεισοδιακή ΚΟΕΣ, η αμηχανία και το Συνέδριο

Η συνάντηση γέννησε πολλές σκέψεις για τα όσα θα επακολουθήσουν των ευρωεκλογών - Νέος πονοκέφαλος για την εκλογή των συνέδρων

syriza_xr
Πολλαπλές αντιδράσεις με μία μόνο κίνηση σημειώθηκαν χθες στο εσωκομματικό μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πριν κατακαθίσει η σκόνη από την αποκάλυψη της κοινής εκδήλωσης στις 13 Φεβρουαρίου με ομιλητές τους Διονύση Τεμπονέρα (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ), Μανώλη Χριστοδουλάκη (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) και Έφη Αχτσιόγλου (ΝΕΑΡ), νέος συναγερμός ήχησε στα κόμματα του προοδευτικού χώρου μετά το ραντεβού του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η συνάντηση, η οποία οριστικοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, έλαβε χώρα χθες το μεσημέρι σε φιλικό κλίμα στα νέα γραφεία του πρώην Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αμαλίας, όπως μετέδωσε το protothema.gr, πυροδοτώντας και νέο κύκλο συζητήσεων εντός και εκτός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αλέξης Τσίπρας και Διονύσης Τεμπονέρας συνομιλούν στον ίδιο χώρο, εντούτοις η χρονική στιγμή του συγκεκριμένου ραντεβού, δηλαδή με τους βασικούς πρωταγωνιστές των κομμάτων του προοδευτικού τόξου να αναζητούν γραμμή πλεύσης απέναντι στην κινητικότητα του χώρου, γέννησε πολλές σκέψεις για τα όσα θα επακολουθήσουν των Ευρωεκλογών.

Μέχρι τότε, η συζήτηση ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό και το νεαρό στέλεχος της Πολιτικής Γραμματείας περιστράφηκε κυρίαρχα γύρω από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Αριστερά και την Κεντροαριστερά, οι οποίες έχουν εντείνει τον προβληματισμό εντός, εκτός και επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων για την αποτελεσματικότητα μιας εναλλακτικής, κυβερνητικής πρότασης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πάντως, πηγές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού μετέδιδαν χθες πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε στο γραφείο του τον Διονύση Τεμπονέρα κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, στο πλαίσιο των αιτημάτων που δέχεται καθημερινά και στα οποία ανταποκρίνεται, για συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη του Κόμματος, κρατώντας ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου του για παλιούς και νεότερους συντρόφους του. Ακόμη, οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως το πολιτικό ημερολόγιο του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κενό μέχρι τα τέλη του μήνα, καθώς ο κ. Τσίπρας δε θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση τις επόμενες ημέρες -δηλαδή ούτε σε αυτήν με ομιλητές τους Δ.Τεμπονέρα – Μ.Χριστοδουλάκη και Ε.Αχτσιόγλου- πέραν του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ  στα τέλη Φλεβάρη.

Κλείσιμο
Εννέα μήνες, ωστόσο, από την παραίτησή του από την αρχηγία του κόμματος, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει για πρώτη φορά τα χαρτιά του, δίνοντας το «παρών» στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις 23-25 Φεβρουαρίου, όπου εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά από βήματος για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, αλλά και τα πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης. Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει παρέμβει το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο για να ευαισθητοποιήσει την κοινωνική και κομματική βάση για την ανάγκη συντονισμού των δράσεων των προοδευτικών δυνάμεων ως ανάχωμα πρωτίστως στη διαφαινόμενη άνοδο της Ακροδεξιάς.

Η επεισοδιακη ΚΟΕΣ

Εκτός της παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα, όμως, στο 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου ανέφελα δεν εξελίσσονται οι προετοιμασίες του, καθώς νέα ένταση προκλήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, αναφορικά με τον τρόπο ανάδειξης των Συνέδρων, στις 17-18 Φεβρουαρίου. Αν και αρχικά είχε υποστηριχθεί η πρακτική της εκλογής Συνέδρων από τη βάση με φυσική παρουσία στις κομματικές οργανώσεις, στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας άνοιξε παράθυρο υβριδικής ψηφοφορίας, δηλαδή δυνατότητας να εκλέγουν συνέδρους και τα νέα- ψηφιακά μέλη του κόμματος, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας iSyriza.

Με αρκετά από τα παλιά στελέχη, ωστόσο, που συμμετέχουν στην ΚΟΕΣ να διαβλέπουν ως ορατό τον κίνδυνο αλλοίωσης των υφιστάμενων συσχετισμών, αλλά και των αποφάσεων που θα προκύψουν με ορίζοντα το 4ο Συνέδριο στα τέλη του μήνα, σφοδρές αντιδράσεις καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου με τους αντιδρώντες να ζητούν να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις αναφορικά με το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξε, κατά πληροφορίες, ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης κοντά στους Ζωή Καρκούλια, Χάρη Τσιόκα, αλλά και Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν ακόμη και στελέχη που στηρίζουν ανοιχτά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να προτιμηθεί η λύση της προσφυγής στον Στέφανο Κασσελάκη για το θέμα, αντί μιας ψηφοφορίας, όπως πρότεινε η πλευρά Σπίρτζη, καθώς οι συσχετισμοί δεν ήταν τελικά με το μέρος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Πλην της αποφυγής μιας αρνητικής αριθμητικής καταγραφής για τους «Νεοπροεδρικούς», την οποία πέτυχαν χθες μεταφέροντας το πρόβλημα της ΚΟΕΣ στον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, τα πρόσωπα που απαρτίζουν τον «στενό κύκλο» εμφανίζονται λάβροι κατά της εκδήλωσης Τεμπονέρα – Χριστοδουλάκη- Αχτσιόγλου, μολονότι η Κουμουνδούρου προτίμησε την υποτίμηση του πολιτικού συμβάντος δια της στιγμής, γεγονός που ερμηνεύθηκε χθες ως ένδειξη αμηχανίας. Την ίδια στιγμή, την πρεμιέρα της «Κάρμεν» στην Εθνική Λυρική Σκηνή παρακολούθησε χθες με το σύζυγό του, ο Στέφανος Κασσελάκης, για να καταγγείλει χθες αργά τα επίπεδα ενημέρωσης στη χώρα.Αναλυτικά, η ανάρτηση

Το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας, μετά την ευρωπαϊκή καταδίκη της Χούντας του 1967-74. Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας μας. Ευτυχώς υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Ζούμε οριακές στιγμές για την ποιότητα της Δημοκρατίας και της Ενημέρωσης στη χώρα μας.


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 45χρονος άνδρας από φωτιά σε μονοκατοικία στη Θεσσαλονίκη

Βγήκε το ρίσκο των «Μαχητριών», αποχώρησε με χαμόγελο από το Survivor ο Ρομπ Τζέιμς Σέιμουρ - Δείτε βίντεο

Βίντεο και φωτογραφίες: Το φλεγόμενο αυτοκίνητο του επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά λίγο μετά την εκτέλεσή του στη Μάνδρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης