Ζεμενίδης για Συρίγο: Ανοησίες όσα είπε για τα F-16, αυτά ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας

Ζεμενίδης για Συρίγο: Ανοησίες όσα είπε για τα F-16, αυτά ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας

Το σχόλιο του παράγοντα της ομογένειας - Οι διευκρινίσεις του Άγγελου Συρίγου και η επίθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ - Δείτε βίντεο

zemenides-45
Έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει προκαλέσει η δήλωση του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου πως η Ελλάδα «θέλει η Τουρκία να πάρει F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά όχι τώρα, σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Συρίγος σε συνέντευξή του είχε δικαιολογήσει αυτή του την αποστροφή λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς όφελος της χώρας μας καθώς θα συνοδεύονται υπό αυστηρούς όρους, κάτι που δεν θα γίνει αν για παράδειγμα προμηθευτούν μαχητικά αεροσκάφη από τη Ρωσία.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση όπως ήταν φυσικό έφτασε μέχρι και το ελληνοαμερικανικό λόμπι το οποίο είναι στη σφαίρα επιρροής του γερουσιαστή και πρόεδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει στο να μην πάρει τα F-16 η Τουρκία εάν είναι να τα χρησιμοποιήσει για προκλήσεις ενάντια στην Ελλάδα.

Από πλευράς του, ο ομογενής Έντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής του Hellenic American Leadership Council (HALC) μιλώντας στο OPEN χαρακτήρισε «ανοησίες» τις δηλώσεις Συρίγου, λέγοντας μάλιστα ότι «τέτοια πράγματα ακούγονται μόνο από πράκτορες της Τουρκίας». Πρόσθεσε μάλιστα: «ευτυχώς τον κύριο Συρίγο δεν τον γνωρίζει κανένας στην Ουάσιγκτον, ξέρω ότι δεν εκφράζει την άποψη ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του κυρίου Δένδια».

Δείτε βίντεο:

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpm4f5hb8aox)

Κλείσιμο
Ο κ. Ζεμενίδης ανέφερε πως ο κ. Συρίγος πρέπει «να έρθει να μας εξηγήσει για ποιανού λογαριασμό έδωσε τέτοια άποψη. Δεν είναι αυτές οι θέσεις της ομογένειας και οι θέσεις των φιλελλήνων στο Κογκρέσο. Με τη λογική του γιατί να μην του δώσουμε και τα F35; Για αυτό ήταν μια ανοησία» είπε.

Πολιτική κόντρα και διευκρινίσεις από τον Συρίγο

syrigos-f16


Αντιδρώντας στις δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλεσε τον Άγγελο Συρίγο «λαγό» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι ακολουθεί πολιτική πιστού και προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ.

Η επίμαχη τοποθέτηση του κ. Συρίγου:

«Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό. Παράλληλα όλο αυτό το εμπάργκο όπλων που υπάρχει, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία, στα αμυντικά μας συστήματα. Και κάτι τελευταίο. Αποκλείεται οι Αμερικανοί να καταλήξουν στο τι θα γίνει με την Τουρκία και τα F-16 πριν τελειώσουν οι τουρκικές εκλογές. Δεν θα του κάνουν αυτό το δώρο του Ερντογάν. Θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τις τουρκικές εκλογές και αφού ολοκληρωθούν οι εκλογές και θα δουν ποια είναι η επόμενη κατάσταση θα προχωρήσουν».
«Λαγός» του Μητσοτάκη ο Αγγελος Συρίγος για πώληση F16 στην Τουρκία

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σε όσα είπε ο κ. Συρίγος τονίζει πως πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον Μάιο, ο Αλέξης Τσίπρας του είχε ζητήσει να θέσει το ζήτημα των F16 στον Τζο Μπάιντεν. Η αντίδραση του πρωθυπουργού ήταν «να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό πρόεδρο».

«Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Συρίγος, ως λαγός του κ. Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι “θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16... διότι είναι προς το συμφέρον μας”. Η επικίνδυνη πολιτική του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ. Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τον περασμένο Μάιο, δύο ημέρες πριν το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας έθεσε στη Βουλή το θέμα της πώλησης F16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία και κάλεσε τον πρωθυπουργό να το θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αποδεχθεί το αίτημα, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι λέει ψέματα γιατί δήθεν δεν υπάρχει κανένα θέμα πώλησης F16 στην Τουρκία. Και βέβαια λίγες ημέρες αργότερα δεν τόλμησε καν να θέσει το θέμα δημόσια στον Αμερικανό Πρόεδρο.

Σήμερα ο Υφυπουργός Παιδείας κ Συρίγος, ως λαγός του κ Μητσοτάκη, προαναγγέλλει ότι «θέλουμε η Τουρκία να πάρει F16... διότι είναι προς το συμφέρον μας».

Η επικίνδυνη πολιτική του «πιστού και προβλέψιμου συμμάχου» των ΗΠΑ υπαγορεύει το να βαφτίζει ο κ Μητσοτάκης το κρέας ψάρι. Ωστόσο και η κοροϊδία έχει και τα όριά της.

Συρίγος κατά ΣΥΡΙΖΑ: Το κόμμα - λαγός μιλάει για λαγούς

Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος με δήλωσή του απάντησε στο ΣΥΡΙΖΑ που τον αποκάλεσε λαγό του κ. Μητσοτάκη, αναφορικά με το θέμα της πώλησης μαχητικών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία. Μάλιστα ο κ. Συρίγος αποκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα - λαγό και απαντάει σε όσα του καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση

Τι αναφέρει ο Αγγελος Συρίγος

Σχετικώς με τη δήλωσή μου ότι «μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως» καθώς και τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρινίζω τα ακόλουθα:

1. Κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου η Τουρκία θα ξαναπάρει αεροπλάνα. Η πολεμική της αεροπορία είναι η αιχμή των επιθετικών της κινήσεων. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί η Τουρκία αυτά τα οπλικά συστήματα από την Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ. Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16 στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους. Αντιθέτως, εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να προμηθευτούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι όροι. Επομένως, σε βάθος χρόνου μας συμφέρει να αγοράσουν οι Τούρκοι αμερικανικά F-16 υπό τους όρους που θα ορίσει η αμερικανική γερουσία.

2. Το κόμμα-λαγός μιλάει για λαγούς όταν ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αντί όμως να ασχολούνται στον ΣΥΡΙΖΑ με σοβαρές και υπεύθυνες αναλύσεις, ας διορθώσουν την ιστοσελίδα τους που γράφει ακόμη ότι: «το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή αποσταθεροποίηση, θεσμοθετεί μια ανισομερή σχέση ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμμετέχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των σημερινών κρίσεων στην περιοχή μας, προωθεί την στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας και καλλιεργεί ψυχροπολεμικό κλίμα».

Ειδήσεις σήμερα:

Άνα Μπέλεν Μόντες: Αποφυλακίζεται η πιο επικίνδυνη κατάσκοπος για τις ΗΠΑ - «Κάρφωνε» τα πάντα στον Κάστρο

Καρδίτσα: Τραγωδία με βρέφος 16 ημερών που έχασε τη ζωή του

Πισπιρίγκου: Ξεκινά αύριο η δίκη για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας, όμως μπορεί να αναβληθεί λόγω Βενεζουέλας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης