Δένδιας: Ελλάδα και Βιετνάμ έχουν κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Δένδιας: Ελλάδα και Βιετνάμ έχουν κοινή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Βιετνάμ, τον πρωθυπουργό και τον ομόλογό του – Ενημέρωσε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο 

dendias_vietnam
Στο Βιετνάμ πραγματοποίησε επίσκεψη ο Νίκος Δένδιας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ngyen Xuan Phuc, καθώς και από τον Πρωθυπουργό Pham Minh Chinh. Επίσης είχε συνομιλίες με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Bui Thanh Son.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη δόθηκε έμφαση στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, ενώ επιβεβαιώθηκε η κοινή προσήλωση Ελλάδας και Βιετνάμ στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη της αντιπροέδρου του Βιετνάμ στην Αθήνα Vo Thi Anh Xuan τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Ανόι τον περασμένο Μάιο.



Οι συνομιλίες του κ. Δένδια εστιάσθηκαν καταρχήν στην ανάπτυξη των διμερών δεσμών, κυρίως, μέσω της διεύρυνσης του εμπορίου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας

Κλείσιμο
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, η οποία αποτελεί πυξίδα για την επίλυση όλων των διαφορών. Συγκρατείται ότι το Βιετνάμ είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των κρατών Φίλων της UNCLOS».



Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των επαφών που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών στο Νέο Δελχί και Τόκυο τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται να συζητηθεί και κατά τις επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN στην Καμπότζη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε διεξοδικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Νότια Σινική Θάλασσα.


Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης


Kατά τη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.



Στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας, ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα γραφεία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής του Βιετνάμ, όπου και πραγματοποίησε δωρεά για την ενίσχυση νέων αθλητών στο πλαίσιο σχετικών πρωτοβουλιών μας στα Ηνωμένα Έθνη.



Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών. Ο Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την στήριξη από το Βιετνάμ της ελληνικής υποψηφιότητας για το Συμβούλιο Ασφαλείας την περίοδο 2025-2026. Εξετάσθηκαν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βιετνάμ, υπό το φως της εφαρμογής της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου, καθώς και της Συμφωνίας για την Προστασία των Επενδύσεων.

Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην συνεισφορά των Βιετναμέζων στρατιωτών, οι οποίοι πολέμησαν στο Μακεδονικό μέτωπο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ αυτών, ήταν και ο μετέπειτα πατέρας της ανεξαρτησίας του Βιετνάμ Ho Chi Minh.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι γείτονες στη Ζάκυνθο είχαν προειδοποιήσει την αστυνομία για τους καβγάδες του ζευγαριού


Δυσαρέσκεια της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας για τη στάση της Μπέρμποκ στη συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου


Το DK Oyster με τα «χρυσά» καβουροπόδαρα στη Μύκονο έκρυβε και 14 αδήλωτες πισίνες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης