Ελληνοτουρκικά: «Δεν θ' ανεχτούμε φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών» απάντησε ο Μητσοτάκης στην Τουρκία, που «γκριζάρει» νησιά και επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση

Ελληνοτουρκικά: «Δεν θ' ανεχτούμε φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών» απάντησε ο Μητσοτάκης στην Τουρκία, που «γκριζάρει» νησιά και επιμένει για αποστρατιωτικοποίηση

Με τις δύο σημερινές του τοποθετήσεις, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και στο συνέδριο του ΕΛΚ, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα - «Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας» - «Κάθε προσπάθεια παραβίασης κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο»

mitsotakis-erdogan-main
Τεταμένο παραμένει το κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, με την Άγκυρα να ρίχνει καθημερινά... λάδι στη φωτιά, κλιμακώνοντας την επιθετική ρητορική της. Από την άλλη, η αντίδραση της Αθήνας είναι ταυτόχρονα ψύχραιμη, αλλά σκληρή και αποφασιστική.

Εάν θα έπρεπε να τοποθετήσουμε χρονικά το σημείο καμπής, φαίνεται ότι αυτό ήταν για τους Τούρκους το πρόσφατο, απόλυτα επιτυχημένο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ιστορική ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν προσπάθησε καθόλου να κρύψει την οργή του, καθώς δήλωσε πως για τον ίδιο ο Μητσοτάκης πλέον δεν υπάρχει, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας «θερμής» περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σήμερα, για μια ακόμη φορά, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν δίστασε να «σηκώσει το γάντι». Αρχικά, το έκανε με την τοποθέτησή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

«Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα, αν επιμείνει η Τουρκία, να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Η Ελλάδα ακούει ακόμη και τα πιο παράλογα επιχειρήματα με αυτοπεποίθηση. Αποδομούμε με ψυχρό τρόπο, χωρίς εξάρσεις, τα εντός εισαγωγικών επιχειρήματα της Τουρκίας. Δεν θα καταφύγουμε στην όξυνση και στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Η αυτοπεποίθησή μας απορρέει από τους ισχυρούς συμμάχους που έχουμε, την ισχυρή αποτρεπτική μας ικανότητα και από την πεποίθηση ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας».

«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση ή εσωτερική ερμηνεία των πιθανών αδιεξόδων της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Τα δήθεν επιχειρήματά τους αποδομούνται από την επιστολή μας στον ΟΗΕ. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση» επισήμανε.

«Η Τουρκία χάνει ακόμη μια ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Κι αν μπορεί να ενοχλήθηκε από την ομιλία μου στο Κογκρέσο, αυτό είναι δικό του πρόβλημα. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους» κατέληξε, αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα. Δεν αρκέστηκε, ωστόσο, μόνο σε αυτές τις επισημάνσεις.

Μιλώντας στη συνέχεια σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Κάθε προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με πολύ σοβαρό τρόπο», για να προσθέσει: «Δεν θ' ανεχτούμε μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών». Παράλληλα, με αφορμή την αποστολή στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ουκρανία, «φωτογράφισε» την Τουρκία, λέγοντας ότι θα δοθεί «σαρωτική απάντηση σε όποιον νομίσει ότι τα σύνορα επαναχαράσσονται με την ισχύ».

Αναφερόμενος ευθέως στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Δεν διαλέγεις τους γείτονές σου. Είμαστε προορισμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί. Καλύτερα να το κάνουμε με ειρήνη και να επιλύουμε τις διαφορές μας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αυτή η προσέγγιση όμως δεν ήταν αμφίδρομη. Τον Μάρτιο του 2020 ήμασταν αντιμέτωποι με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».

Κλείσιμο
Όπως είπε, «τώρα διανύουμε περίοδο έντασης. Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα: Θα υποστηρίζουμε τις θέσεις μας με λογικά επιχειρήματα. Με συμμαχίες, έχουμε λάβει μεγάλη στήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής. Θα συζητήσουμε ξανά για την Τουρκία τον Ιούνιο. Μεγάλη στήριξη λάβαμε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό που δεν μπορούμε να ανεχτούμε, είναι μια νέα εκδοχή ιστορικού αναθεωρητισμού, φαντασία χαμένων αυτοκρατοριών και προβολή ισχύος, που δεν είναι εναρμονισμένη με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

«Είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα στο νοτιοανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ» είπε για τις εντάσεις. «Κάποιοι στη Ρωσία θα ήταν πολύ χαρούμενοι με αυτό. Αλλά δεν θα συμβιβαστούμε με την παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Κάθε προσπάθεια παραβίασης κυριαρχίας θα τιμωρηθεί με έναν πολύ σοβαρό τρόπο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ζήτησε από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι της Τουρκίας.

Οι απειλές Τσαβούσογλου για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η απάντηση της Αθήνας

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έβαλε επίσημο τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. «Τερματίζουμε επίσημα τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στέλνουμε επιστολή» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναλύοντας εκ νέου το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Αυτά τα νησιά τα έδωσαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα αλλά νησιά οι Ιταλοί τα έδωσαν στην Ελλάδα το 1947 με τη Συνθήκη των Παρισίων. Και στις δύο συνθήκες υπάρχει ένας όρος, ότι η Ελλάδα δεν θα στρατιωτικοποιήσει, δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Τα έδωσαν με αυτό τον όρο. Η Ελλάδα από την δεκαετία του ‘60 άρχισε να στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Πρώτα το διέψευσαν και μετά το δέχτηκαν, κυρίως το 1974 και αυτή τη φορά με τη δικαιολογία ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία και εξοπλίζουμε αυτά τα σημεία» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η χώρα του έστειλε δύο προειδοποιητικές επιστολές, η μία προς τα Ηνωμένα έθνη.

Απείλησε, δε, πως σε περίπτωση μη αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, η Τουρκία θα ανοίξει συζήτηση για την κυριαρχία τους. Έδειξε επίσης χάρτες, «γκριζάροντας» ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα στο θέμα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν την συμφέρουν, έχει αναφέρει τις επιφυλάξεις της στη συμφωνία για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τον εναέριο χώρο, θαλάσσια δικαιοδοσία όλα τα θέματα που πρέπει να λύσει μαζί μας, γιατί αναφέρει τις επιφυλάξεις της; Διότι με χωρικά ύδατα 6 μιλίων απαιτεί 10 μίλια εναέριου χώρου. Κάνει παράπονα στη διεθνή κοινότητα ότι "η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριό μας χώρο".  Αυτή είναι η δικαιολογία τους. Ακόμη, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε επιστολή στο Κογκρέσο αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Από τα «βέλη» του δεν ξέφυγαν και οι ΗΠΑ, καθώς υπογράμμισε ότι το τελευταίο διάστημα χάλασαν την ισορροπία που τηρούσαν ανάμεσα στις δύο χώρες. «Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν αυτά τα νησιά. Δεν φοβόμαστε από τη Ελλάδα εξαιτίας αυτών των όπλων. Η Ελλάδα με τη δικαιολογία "υπάρχει απειλή από την Τουρκία" τα εξοπλίζει. Αυτό λέει. Όμως, τι όφελος θα έχουν από αυτά τα όπλα; Δεν θα έχουν κανένα όφελος. Η Ελλάδα δηλώνει "η Τουρκία εφαρμόζει μια επεκτατική πολιτική και έχει βλέψεις στα κυριαρχικά μας δικαιώματα", γι' αυτό (η Τουρκία) έχει αυτές τις απαιτήσεις και γράφει αυτές τις επιστολές» σημείωσε επίσης.

Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου απάντησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, δικαιολογώντας τον «εκνευρισμό» της Τουρκίας με την απαντητική επιστολή της Ελλάδας προς τα Ηνωμένα Έθνη.

«Με την επιστολή μας απαντήσαμε με απόλυτα πειστικό και νομικά τεκμηριωμένο τρόπο σε όλες τις τουρκικές αιτιάσεις. Νομίζω, όμως, ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά, είναι να αποφεύγει τις προσβολές, τους χαρακτηρισμούς, τη διαρκή όξυνση. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τον δρόμο τον οποίο έχει επιλέξει. Τον δρόμο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το δρόμο των Ηνωμένων Εθνών, τον δρόμο των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αξιών. Και η Τουρκία με τοποθετήσεις σαν τις τελευταίες απλώς εκτίθεται. Και αποδεικνύει σε όλους, ακόμη και τους πιο δύσπιστους, πόσο δίκαιο έχουμε, όταν λέμε ότι η Τουρκία μας απειλεί» σχολίασε ο κ. Δένδιας.

Νωρίτερα σήμερα, τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε κάνει λόγο για απαράδεκτες και ανιστόρητες αναφορές από πλευράς Τσαβούσογλου.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης