ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίος σταθμός η Εκτελεστική Γραμματεία για τον «πρωινό καφέ»

ΣΥΡΙΖΑ: Τελευταίος σταθμός η Εκτελεστική Γραμματεία για τον «πρωινό καφέ»

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να συζητηθεί, εκτός από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και το πλάνο εργασίας του κόμματος το επόμενο διάστημα

5612343
Από την επίσημη πρώτη της νέας Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνιας Σβίγκου, του Αναπληρωτή της, Γιώργου Βασιλειάδη, αλλά και της νέας σύνθεσης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος σηματοδοτείται η σημερινή ημέρα για την Κουμουνδούρου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα να ολοκληρώνει τον κύκλο των αλλαγών του στο κόμμα.

Ανακατεύοντας την τράπουλα περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο κ. Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα πίσω από τα πρόσωπα που επέλεξε για τους νέους κομματικούς ρόλους, αλλάζοντας παράλληλα γραμμή πλεύσης απέναντι σε στάσεις και αιτιάσεις συγκεκριμένων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην νέα στρατηγική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι κομματικές δυνάμεις οφείλουν να επικεντρωθούν απερίσπαστα στην επίτευξη της εκλογικής νίκης στις επόμενες εκλογές (που για την Κουμουνδούρου δεν θα αργήσουν), υπερβαίνοντας «τάσεις- καρικατούρες», αλλά και προσωπικές ατζέντες.

Εκτός από την επιλογή της κ. Σβίγκου για τη θέση της Γραμματέα, η οποία συμβολίζει την ανανέωση, αλλά και την εργατικότητα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ο κ. Τσίπρας επέλεξε να απαντήσει προσωπικά στις αντιρρήσεις του Θοδωρή Δρίτσα από την «Ομπρέλα», αλλά και του «προεδρικού» Παύλου Πολάκη, κίνηση η οποία ενίσχυσε το αρχηγικό του προφίλ και πρωτίστως την εντύπωση ότι διατηρεί διαχρονικά τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος, χωρίς να πριμοδοτεί επιμέρους πρόσωπα ή ομάδες.

Κλείσιμο
Την νέα οπτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «διάβασαν», άλλωστε, όσα από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής μέτρησαν τη φράση του κ. Τσίπρα ότι «είμαι αποφασισμένος να κάνω βήματα για να γίνει η αλλαγή αισθητή παντού», η οποία φέρεται να αποπνέει τη διάθεσή του για τον «άλλο ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή την επανεκκίνηση του κόμματος από νέα βάση. Σεβόμενος, ωστόσο, την ετυμηγορία των παλιών μελών, ο κ. Τσίπρας ενσωμάτωσε στην πρότασή του για τη σύνθεση της νέας Πολιτικής Γραμματείας τα δέκα στελέχη που ήρθαν πρώτα σε σειρά προτίμησης στην Περιφέρεια Αττικής, γεφυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιλογές της παραδοσιακής κομματικής βάσης με τις επιταγές των 110.000 νέων μελών.

Προεκλογική ετοιμότητα

Υπό αυτό το πρίσμα, στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αναμένεται να συζητηθεί, εκτός από το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο και το πλάνο εργασίας του κόμματος το επόμενο διάστημα, με αφορμή την εισήγηση της νέας Γραμματέα. «Αυτό το πρώτο βήμα που κάναμε, της αντιστοίχισης της οργανωτικής μας δύναμης με την εκλογική μας και πολιτική απήχηση, να συνοδευτεί και από το επόμενο βήμα, αυτό της γείωσης στους κοινωνικούς χώρους, που είναι το μεγάλο στοίχημα» ανέφερε χθες, μιλώντας στο ρ/σ Στο Κόκκινο, η κ. Σβίγκου, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προτεραιοτήτων της. Στο ίδιο πλαίσιο, οι δυνητικές κοινωνικές συμμαχίες, η χαρτογράφηση των εκλογικών περιφερειών και η εκλογική ετοιμότητα του κόμματος εκτιμάται ότι θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα της νέας Γραμματέα, καθώς για την Κουμουνδούρου έχει σαλπίσει άτυπα η προεκλογική περίοδος.


Εκτελεστική Γραμματεία

Στην εξέλιξη της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αποκλείεται να συγκροτηθεί σε σώμα και η Εκτελεστική Γραμματεία, ώστε να ολοκληρωθεί σήμερα και το τελευταίο στάδιο των αλλαγών που έχει δρομολογήσει ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται για το κομματικό όργανο, το οποίο θα αντικαταστήσει τον «πρωινό καφέ», χαράσσοντας την πολιτική του κόμματος σε καθημερινή βάση. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, φαντάζει δελεαστικό στα μάτια αρκετών στελεχών, μολονότι η πρόθεση της Κουμουνδούρου ήταν να συγκροτηθεί ένα ολιγομελές (περίπου 11 μέλη) και ευέλικτο σχήμα. Αν και η Εκτελεστική Γραμματεία αναμένεται να στελεχωθεί βάσει του Καταστατικού του κόμματος και με την αυτοδίκαιη συμμετοχή του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, της Γραμματέα, Ράνιας Σβίγκου, του Αναπληρωτή της, Γιώργου Βασιλειάδη, της Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Όλγας Γεροβασίλη και του Εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου, δεν αποκλείεται, ωστόσο, το νέο όργανο να καταλήξει κατάτι διευρυμένο από την αρχική πρόβλεψη, προκειμένου να καλύψει τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματος.

Μετωπική επίθεση

Εκτός από την οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προβεί σε μια εκτενή ανάλυση της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση, εστιάζοντας τόσο στο εσωτερικό πεδίο -στη σκιά της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης- όσο και στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις, με αφορμή και την τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Από τη σφοδρή κριτική του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση φαίνεται πως δεν θα εκλείψουν και οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο και των χθεσινών διαρροών κύκλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που στη συνέχεια ανασκευάστηκαν, με την Κουμουνδούρου να σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, χθες πως «η επιπολαιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί από μόνη της κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια».

Σε τροχιά επούλωσης

Πάντως, μετά την ολοκλήρωση των οργανωτικών αλλαγών στην Κουμουνδούρου, κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα καταλαγιάσουν σε έναν βαθμό και τα εσωκομματικά πάθη, τα οποία οξύνθηκαν ιδιαίτερα με αφορμή τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκλογή στην νέα Κεντρική Επιτροπή, με το βάρος να πέφτει στην κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει εκλογών, με επίκεντρο την νέα Γραμματέα.

Μιλώντας για τη διάδοχό του, «είναι μια εξαιρετική γραμματέας για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα είναι η γραμματέας που θα οδηγήσει το κόμμα στη νίκη απέναντι στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολίασε χαρακτηριστικά χθες στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ο απερχόμενος γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ απάντησε σχετικά με τη διάθεση της ηγεσίας για εξισορρόπηση των αντιθέσεων εντός του κόμματος πως «τώρα δεν έχουμε πλειοψηφίες και μειοψηφίες, έχουμε μια ενιαία Κεντρική Επιτροπή και το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τα πολιτικά ζητήματα που θα προκύπτουν, οι απόψεις θα ανασυντίθενται συνεχώς».
Στον ΣΚΑΙ 100.3 FM με τους Αντώνη Αντζολέτο και Απόστολο Μαγγηριάδη


Θετική ψήφο στη Ράνια Σβίγκου στην εσωκομματική διαδικασία της Κυριακής έδωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μιλώντας στο capital.gr, ο κ. Τσακαλώτος αποτίμησε ως θετικό βήμα την κίνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διότι απηχεί «τη συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ», δηλαδή οι σωστοί άνθρωποι στη σωστή θέση ανεξαρτήτως εσωκομματικής προέλευσης, προσθέτοντας ακόμη ότι βλέπει καλοπροαίρετα την απόφαση Τσίπρα, ενώ περιμένει και άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση επούλωσης των εσωκομματικών τραυμάτων, όπως είπε.



Ειδήσεις σήμερα:

Βρυξέλλες: Συμφώνησαν οι 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Βίντεο-ντοκουμέντο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα δύο ελληνικά τάνκερ

Survivor: Στον τάκο για 10η φορά ο Μαρτίκας, που… έσταξε φαρμάκι για τον Άρη – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης