Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα τις χάσετε

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα τις χάσετε

«Εχουμε πόλεμο και συζητάτε να γίνουν εκλογές που ενδεχομένως θα είναι διπλές εκλογές;» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα προσθέτοντας ότι μετά τις επόμενες εκλογές «ενδεχομένως χρειαστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για δύο ή τρεις μήνες»

1mitsotakis-tsipras
Την κρισιμότητα των στιγμών που απαιτούν εθνική συσπείρωση, στήριξη των πολιτών και όχι πολιτική αντιπαράθεση επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα που ζητά διαρκώς εκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας. Έχουμε πόλεμο σήμερα κ. Τσίπρα και ζητάτε να γίνουν εκλογές γνωρίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση για 2- 3 μήνες. Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση; Είμαστε σε πόλεμο και εσείς ζητάτε εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα σας βάλει στα έδρανα που είστε και σήμερα».

Παράλληλα, απαντώντας στην νέα αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου υπογράμμισε «Βλέπω ότι έχετε μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές κ. Τσίπρα θα γίνουν στο τέλος τα τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Αλλά αφού εσείς θεωρείτε ότι θα είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος; Σας επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει».

«Και κάτι τελευταίο κ. Τσίπρα, σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές. Είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν οι φωνές αυτές προέρχονται από ένα κόμμα που έταξε πολλά στους πάντες για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες. Τα έχετε ξαναπεί αυτά κ. Τσίπρα και δοκιμαστήκατε στην πράξη. Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν -όπως σας το έχω πει πολλές φορές- όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος τετραετίας. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές γιατί δεν θα γίνουν και γιατί όταν γίνουν θα τις χάσετε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μην οδηγήσει την χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Κατά την δευτερολογία του και απαντώντας στην επιμονή του κ. Τσίπρα να οδηγηθεί η χώρα άμεσα στις κάλπες είπε: «Πρέπει να καταλάβετε κάτι κ. Τσίπρα. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση -λέω διπλή γιατί είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική- φέρει τη δική σας ευθύνη. Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες. Την στρατηγική αυτή υπηρετεί ο εκλογικός νόμος που φέραμε. Η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα. Με αυτή την ευρύτερη συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε εφόσον μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο λαός και μετά τις επόμενες εκλογές. Εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εκλογολογία δεν προκαλείται από το δικό του αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αλλά από σχετικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα επανέλαβε την πρόκληση προς τον πρωθυπουργό περι αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Εμείς ζητάμε εκλογές. Θα ήθελα κ. Μητσοτάκη αν πάρετε το λόγο μιας και παριστάνετε τον υπεύθυνο και είπατε ότι είναι ανεύθυνο να μιλάμε για εκλογές να μας πείτε ποιος διακινεί αυτά τα σενάρια. Εμείς ή το Μέγαρο Μαξίμου; Ποιος διακινεί την πληροφορία να αυτοεξευτελιστείτε και να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Εμείς ή εσείς; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: προτίθεστε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Πείτε μας πόσο απεγνωσμένος είστε;» είπε για να προσθέσει: «Σας το ξαναλέω κ. Μητσοτάκη κάνετε ότι καταλαβαίνετε με τον εκλογικό νόμο. Αντισυνταγματικό νόμο που θα ενισχύει το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρετε να φέρετε».

«Σε σχέση με θέματα εκλογών δεν έχει νόημα να κάνουμε τα κοκοράκια» είπε ο κ. Τσίπρας για να αναρωτηθεί σε άλλο σημείο «οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια και σχεδιάζουν την εκλογική τους στρατηγική. Εχετε επιλέξει εκλογικούς αντιπροσώπους. Παρουσιάσατε τον κ. Χρυσοχοϊδη ως υποψήφιο βουλευτή. Αν ο σχεδιασμός σας για εκλογές είναι στο τέλος της τετραετίας γιατί τα κάνετε όλα αυτά;». «Εμείς με ευθύνη ζητάμε την λαϊκή ετυμηγορία. Σταματήστε τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» είπε.


Ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών
Κλείσιμο


Ειδήσεις σήμερα:

Δημήτρης Ήμελλος: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία φλερτάρει με έναν παγκόσμιο πόλεμο»

Σύνοδος Κορυφής: «Μπρα ντε φερ» Βορρά - Νότου και μικρό καλάθι για τα μέτρα της ενέργειας


Καιρός: Βροχές και κρύο σήμερα - Έρχεται η άνοιξη το τριήμερο της 25ης Μαρτίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης