Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;

Τσίπρας: Τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;

Για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε «πάσα» στον πρωθυπουργό για αλλαγή του εκλογικού νόμου - «Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι όσοι έχουν υπερκέρδη οφείλουν να τα καταθέσουν. Οικειοθελώς; Δεν πρέπει να νομοθετήσετε; Δεν είστε κυβερνήτης;» - «Αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη»

tsipras-vouli-654
Τη «βαθύτατη ανησυχία» του για τις εξελίξεις και το γεγονός, όπως είπε, ότι ο πρωθυπουργός δίνει την αίσθηση πως δε καταλαβαίνει «τι ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία», εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ την ίδια ώρα  έκανε «πάσα» για δεύτερη φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Νιώθω φόβο γι αυτά που έρχονται»

«Δεν σας κρύβω κ. Μητσοτάκη ότι πριν ανέβετε στο βήμα το συναίσθημα μου για τις εξελίξεις ήταν μεγάλη ανησυχία. Παρακολουθώντας σας να μιλάτε επι 50 λεπτά – σε μια κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα που είναι απρόθυμη να σας στηρίξει – το συναίσθημα μου δεν είναι μόνο ανησυχία αλλά και φόβος γι αυτά που έρχονται. Φαίνεται ότι συνεχίζετε να μην καταλαβαίνετε που πατάμε και που πηγαίνουμε. Τι έχει συμβεί από τον Σεπτέμβριο και μετά με δική σας ευθύνη στα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες τώρα που ο πόλεμος θα επιδεινώσει την ακρίβεια», είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε την ομιλία του:

Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στη Βουλή. #Βουλή #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, March 23, 2022


«Δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην κοινωνία»

«Θέλω από αυτό το Βήμα να εκφράσω την βαθύτατη ανησυχία μας και για το ότι δίνετε αίσθηση ότι δεν καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στην κοινωνία. Τι συμβαίνει με εκείνους που όπως είχατε πει είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους; Δεν κατανοείτε από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε τι συμβαίνει με τα μικρομεσαία νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις. Η ανησυχία μου γίνεται φόβος και απελπισία όταν γνωρίζω ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Ανησυχώ όταν βλέπω εσάς να μην ανησυχείτε. Να πηγαίνετε με το μάνιουαλ της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας. Η κρίση που έχουμε σήμερα δεν μπορεί να γιατρευτεί με λίγα περισσότερα από το δημόσιο ταμείο. Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα επουλώνεται με διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα δημοσιονομικής ευστάθειας αλλά υποδείγματος», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη;»

«Η σκέψη σας είναι μην τυχόν και διαταράξετε τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ ή την χρηματιστηριακή της τιμή. Λογική επικίνδυνη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Θα ζήσουμε σε συνθήκες πολεμικής οικονομίας.

Κλείσιμο
»Και εσείς μην τυχόν και φορολογήσετε τα υπερκέρδη εταιρειών.

»Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο κ. Μητσοτάκη; Να βγάζετε κάποια χρήματα από το δημόσιο ταμείο. Λίγα λέμε εμείς αλλα΄δεν είναι εκεί η διαφορά μας. Γιατί ; Για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια και να δίνετε ανεπαρκέστατες επιδοτήσεις στους πολίτες σε σχέση με την αύξηση των τιμών. Σε σχέση με τα τιμολόγια ρεύματος είναι ανεπαρκέστατες.

»Ήρθατε εδώ και μας είπατε ότι οφείλουν όσοι έχουν υπερκέρδη οφείλουν να καταθέσουν υπερκέρδη. Οικειοθελώς; Δεν πρέπει να νομοθετήσετε; Δεν είστε κυβερνήτης;

»Γιατί δεν βάζετε φραγμό στα υπερκέρδη; Δεν είναι δυνατόν να λέτε ότι κάνατε αίτημα στην ΡΑΕ για στοιχεία. Τα έχετε τα στοιχεία αυτά. Σύμφωνα με την άσκηση που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο 2021 εως Φεβρουάριο 2022 το μέσο κόστους ήταν 153 ευρώ / μεγαβατόρα και η τιμή πώλησης 202 ευρώ σημαίνει ότι είχαν υπερκέρδος 49 ευρώ τη μεγαβατόρα.

»Υπερκέρδος γιατί πέρυσι το αντίστοιχο κέρδος των παραγωγών ήταν 2 εως 3 ευρώ.

»Προκύπτει ένα ποσό 1,4 δις ευρώ υπερκέρδη και εσείς δίνετε 600 εκατ. για να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια.

»Το 8 μηνο της κρίσης είχαν υπερκέρδη και εσείς μας μιλάτε για λεφτόδεντρα και που θα βρείτε λεφτά για την στήριξη της κοινωνίας και οικονομίας

»Αυτά είναι τα υπερκέρδη που πρέπει να επιστραφούν στην κοινωνία που στενάζει.

»Από αυτά τα υπερκέρδη στην ΔΕΗ των γκόλντεν μπόις το 1 δις ευρώ περίπου αντιστοιχεί στην ΔΕΗ και τα υπόλοιπα τα μοιράζονται οι 3 εταιρείες. Τι περιμένετε να κάνετε για να τα πάρετε πίσω; Να συνεδριάσει το Συμβούλιο κορυφής; Ποιον κοροϊδεύετε; Γιατί δεν παίρνετε πίσω αυτά τα υπερκέρδη; Περιμένετε να βγάλουν άλλα τόσα ; Μην τυχόν και χάσουν τα κέρδη από την πτώση της τιμής της ΔΕΗ στο ταμπλό; ή μην χάσουν τα υπερκέρδη οι 3 ιδιοκτήτες εταιριών ενέργειας.; Για ποιανού τα συμφέροντα κυβερνάτε; Του πολίτη ή των funds;

«Αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως»

»Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε και να τα αφήσετε αυτά για τα λεφτόδεντρα

»Αυτή την απάντηση δεν χρειάζεται να ψάξουμε και πολύ. Εσείς αντί να φορολογήσετε τα υπερκέρδη τους επιδοτείτε αμέσως. Με 12 λεπτά το λίτρο τα διυλιστήρια.

«Αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη»

»Αυτή είναι η πολιτική σας. Και μετά σας ενοχλεί όταν σας λέμε ότι αυτό που ζούμε δεν είναι η ακρίβεια του πολέμου αλλά η ακρίβεια Μητσοτάκη και των ιδεοληψιών σας και των δεσμεύσεών σας σε συμφέροντα.

»Στις δικές μας προτάσεις 1,5 δις ευρώ κοστίζει η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και 950 εκατ. η μείωση του ΦΠΑ για τρόφιμα.

»Είναι ανέκδοτο να μιλάτε εσείς για δημοσιονομική ισορροπία και να μας κατηγορείτε όταν παραλάβαμε χάος και βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια

«Μειώστε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης»

»Σας το λέμε ευθέως: πάρτε πίσω τα κλεμμένα και προσχωρήστε σε μέτρα που σας ζητάμε από το Σεπτέμβριο. Μειώστε στον ειδικό φόρο κατανάλωσης

»Η διατήρηση του ΕΦΚ στα καύσιμα διατηρεί μια τιμή πάνω απ τα 2 ευρώ και άρα το κράτος έχει κ αυτό υπερκέρδη. Αυξήστε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

»Βάλτε πλαφόν στο κόστος του καταναλωτή Ευρωπαϊκή λέτε η κρίση και δεν φταίτε και θέλετε να συγκριθούμε με μέτρα άλλων χωρών

«Είμαστε απ τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουμε κάνει τίποτα και απλά επιδοτούμε από το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια»

»Σας παραθέτω πίνακα επι συνόλου 24 χωρών . 11 χώρες έχουν μειώσει φόρους στα καύσιμα (Βέλγιο, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία , Γερμανία, Ισπανία κα) εσείς εδώ αρνείστε. 8 χώρες έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση τιμών ενέργειας στην λιανικη αγορά.

»Πέντε χώρες σε ρύθμιση τιμών ενέργειας χονδρικής. Επτά χώρες έχουν κάνει αυτό που σας ζητώ, την φορολόγηση στα ουρανοκατέβατα κέρδη.

»Είμαστε απ τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουμε κάνει τίποτα και απλά επιδοτούμε απ το δημόσιο ταμείο την αισχροκέρδεια

»Σε μια τέτοια κατάσταση που τα σύννεφα μαζεύονται πάνω απ την κοινωνία και την χώρα και το τσουνάμι της Ουκρανίας μαζεύεται απαιτείτε σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι δικαιολογίας»

»Η χώρα έχει ανάγκη από κλυβέρνηση ευθύνης και όχι κυβέρνηση της δικαιολογίας. Εσείς το ζείτε κύριοι βουλευτές της ΝΔ στο πετσί σας πηγαίνοντας στις περιφέρειές σας. Οι δικαιολογίες πρέπει να τελειώσουν. Συγκρίνετε διαρκώς τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια με το τι κάνετε εσείς με 37 δις ευρώ και την χώρα εξω απ το μνημόνιο. Ωραία σύγκριση.

»Μας μιλάτε κι όλας για τον ΕΝΦΙΑ και αν θα το ψηφίσω. Ωραία μαγκιά αυτό. Και το τελευταίο ευρώ που επιστρέφει στον πολίτη θα τον ψηφίσω.

»Ποιος τον έφερε τον ΕΝΦΙΑ κ. Μητσοτάκη; Μήπως η κυβέρνηση Σαμαρά στην οποία ήσασταν υπουργός ή μήπως τον Ιανουάριο του 2015 είχε ολοκληρωθεί η δημοσιονομική προσαρμογή και εμείς θα κάναμε την πολιτική που πιστεύουμε

»Είναι λαθροχειρία αυτό που κάνετε. Μόλις βγήκαμε απ τα μνημόνια μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ με 218 εκατ. ευρώ.

»Να σας θυμίσω ότι το 2019 κάνατε μείωση 200 εκατ. ευρώ επιπλέον αλλά η μείωση κατανεμήθηκε άδικα. 50% αφορούσε περιουσίες άνω των 300 χιλ ευρώ που κατά την άποψή μας δεν ανήκουν στην μεσαία τάξη

»Ερχεστε σήμερα και παρουσιάζετε μια μείωση ΕΝΦΙΑ την ώρα που τα παίρνετε διπλα από αλλού την ώρα που αφορά ένα 3%.

»Κάνετε συγκρίσεις μεταξύ των δύσκολων ετών που εσείς μας βάλατε να σας πω και τούτο. Η επιβάρυνση ΣΥΡΙΖΑ στην μεσαία τάξη ισοδυναμεί σήμερα με 2 λογαριασμούς ΔΕΗ και 3 σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η δική μας επιβάρυνση.

»Σε μια κατάσταση που τα σύννεφα μαζεύονται φοβάμαι ότι η χώρα διαθέτει την χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή. Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να εκπονήσει ούτε να σκεφτεί τι χρειάζεται σήμερα ο τόπος. Αυτό που εμείς ονομάζουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Είστε προσκολλημένος στο αφήγημα του 2019. Δεν είμαστε στο 2019 που υποσχεθήκατε στην μεσαία τάξη να δώσετε και σας πίστεψε

»Είμαστε στο 2022 που έχουμε λεηλασία της ακρίβειας. Η μεσαία τάξη πληρώνει ξανά το μάρμαρο. Οι αδύναμοι είναι αντιμέτωποι με φάσμα ενεργειακής φτώχειας. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευθύνης και όχι δικαιολογίας. Που δεν θα υποκλίνεται στην κερδοσκοπία. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα δίνει τον λόγο στο Δημόσιο και τη κρατική παρέμβαση. Παρέμβαση του κράτους όχι μόνο για μέτρα ανεπαρκή και κουπόνια αλλά και για διαμόρφωση των τιμών της αγοράς, για την επάρκεια των προϊόντων την προστασία της ζωής ανθρώπων

»Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής διαφοράς αλλά επιβίωσης. Για να μην γίνει η Ελλάδα θύμα του τυφώνα της Ουκρανίας που έρχεται.

»Δεν ελπίζουμε και δεν προσδοκούμε ότι θα κατανοήσετε το μέγεθος της κρίσης και τις ανάγκες ριζοσπαστικές μετατοπίσεις από τις ιδεοληψίες σας

»Είμαστε έτοιμοι και το δηλώνουμε να αναλάβουμε την ευθύνη και να οργανώσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα ώστε να αποτρέψουμε την τραγωδία. Αισθανόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη δύναμη. Μπορούμε και θέλουμε

»Δεν είστε ούτε ο μόνος που ηγείται της χώρας σε μια περίοδο ιστορικών προκλήσεων. Όμως δεν έχει ιστορικό προηγούμενο ο τρόπος που το κάνετε.

»Αναζητείτε συνεχώς δικαιολογίες. Να κρυφτείτε πίσω το παγκόσμιο πρόβλημα.

»Εσείς αποδεικνύεστε επιταχυντής και πολλαπλασιαστής όλων αυτών των κρίσεων στη χώρα μας.

»Οι πολίτες δεν εκλέγουν κυβερνήσεις για να τους λένε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα

«Πήρατε 1 δις ευρώ από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds»

»Με το καλημέρα πριν την πανδημία, πήρατε 1 δις ευρώ από τους συνταξιούχους για να το δώσετε στα funds για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αυτά τα 3 χρόνια οι συνταξιούχοι έχασαν 3 δις ευρώ. Κόψατε 1 δις ευρώ κατ έτος. Τους υποσχεθήκατε αύξηση των εισοδημάτων τους και τους δίνετε 135 εκατ. ευρώ. Μας ζητάτε να σας πούμε και ζήτω;

»Δεν ντρέπεστε λίγο; Δεν ντρέπεστε. Δεν ντραπήκατε να κάνετε 6,3 δις ευρώ απευθείας αναθέσεις. Αυτό το πάρτι δεν έχει ξαναγίνει. Γεμίσατε το δημόσιο με γαλάζια golden boys. Τι θα πείτε στους ψηφοφόρους σας», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γνωρίζατε ότι έπρεπε να μπουν πλαφόν σε βασικά αγαθά  αλλά εσείς παριστάνετε τον τροχονόμο των καρτέλ»

«Πιστεύετε ότι η χώρα μπορεί να συνεχίσει έτσι; Δεν έχει μόνο μια αδύναμη κυβέρνηση , έχει κυβέρνηση με λάθος απαντήσεις. Γνωρίζατε ότι για να μην εκτοξευτούν οι τιμές σε βασικά αγαθά επρεπε να μπουν πλαφόν αλλά εσείς παριστάνετε τον τροχονόμο των καρτέλ. Συνειδητά κάνετε τα αντίθετα από όσα πρέπει. Δεν κυβερνάτε γι αυτούς που πλήττονται αλλά γι αυτούς που στα δύσκολα κερδοσκοπούν. Τα ψέματα τελειώνουν», είπε χαρακτριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Θα ήθελα κ. Μητσοτάκη αν πάρετε το λόγο μιας και αναφερθήκατε παριστάνοντας τον υπεύθυνο και είπατε ότι είναι ανεύθυνο να μιλάμε για εκλογές. Εμείς το ζητάμε. Αλήθεια ποιος διακινεί στην πολιτική ζωή του τόπου δύο μήνες τώρα τις προθέσεις σας να ιανοποιήσετε το αίτημα μου να πάμε σε εκλογές. Εμείς ή το Μέγαρο Μαξίμου. Ποιος διακινεί την πληροφορία να αυτοεξευτελιστείτε και να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Εμείς ή εσείς; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: προτίθεστε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Πείτε μας πόσο βαθιά απεγνωσμένος είστε;

»Σας το είπα και το ξαναλέω: κάντε ό,τι καταλαβαίνετε, αντισυνταγματικό νόμο που να ενισχύει το 2ο νόμο δεν θα καταφέρετε να φέρετε. Εμείς είμαστε εδώ με ευθύνη απέναντι στο λαό», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δείτε τη δευτερολογία του

Κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό αλλαγή υποδείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, για να σημειώσει πως «επειδή είμαι απολύτως βέβαιος ότι ούτε θέλετε ούτε μπορείτε να έχετε αλλαγή υποδείγματος, γι' αυτό λέμε ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή». «Εμείς ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι σε αυτές τις ειδικές περιστάσεις που αντιμετωπίζει η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που δεν θα λέει δικαιολογίες, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη για σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα έχει στο επίκεντρο τη δημόσια, κρατική παρέμβαση και επειδή πιστεύουμε ότι δεν το μπορείτε, γι' αυτό ζητάμε εκλογές. Για μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όταν ο πρώην εκπρόσωπος και νυν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας βγαίνει δημοσίως και λέει την αλήθεια, όσα και να μας λέτε εσείς εδώ τώρα... Είπε ότι δεν θα πάμε εκλογές γιατί θα μας τιμωρήσει ο λαός», σχολίασε, προσθέτοντας πως «αυτό που καταλαβαίνει ο μέσος πολίτης είναι ότι είστε η μοναδική κυβέρνηση που από την πρώτη μέρα της ανάληψης εξουσίας άρχισε να μιλά για πρόωρες εκλογές, με διαρροές, με επίσημες, με υπόγειες διαρροές, με πρωτοσέλιδα».
Δευτερολογία στη Βουλή

Δευτερολογία στη Βουλή. #Βουλή #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, March 23, 2022


Ειδήσεις σήμερα:

Καύσιμα: Μειώσεις και «έξτρα» έκπτωση για πληρωμές με smartphone

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν επαναφέρει την πυρηνική απειλή για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ

Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις: Κόλλησαν 400.000 άνθρωποι μέσα στην πανδημία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης