Πλεύρης: «Δεν αλλάζει κάτι για τα γήπεδα, δεν βλέπω να πηγαίνουμε σε lockdown»

pleuris_anakoinwseis_xr_2

«Υπήρξε έντονη και κυρίαρχη θέση για 15 ημέρες κεκλεισμένων των θυρών. Είναι έντονο το μέτρο, είχαμε πει για 10% και η Επιτροπή ήθελε πλαφόν, ειδικά για τα μεγάλα γήπεδα» υποστήριξε

Καμία πιθανότητα δεν υπάρχει να αλλάξει άμεσα το μέτρο για την πληρότητα στα γήπεδα, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε στους Γιώργο Θαναηλάκη και Μηνά Τσαμόπουλο για:

-Το αν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει διαφοροποίηση στα μέτρα: «Δεν αλλάζουν τα πλάνα της κυβέρνησης ως προς τα μέτρα. Αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή, ίσως αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έχουν αποφασιστεί. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει ο χρόνος εφαρμογής. Να γίνει από αύριο ή την Πέμπτη. Θα δούμε τι άνοδος θα υπάρξει και τι πίεση θα έχει το Εθνικό σύστημα Υγείας. Είχε αρχίσει να πέφτει η Δέλτα, αλλά η Όμικρον ήρθε σε σημείο, όπου δεν έχει γίνει αποσυμφόρηση».

-Τη συνάντηση την οποία θέλει η Super League: «Έχω δει τις ανακοινώσεις, δεν έχει γίνει ακόμα αίτημα προς τα εμένα. Προφανώς θα μου έρθει. Οι αντιδράσεις που υπάρχουν είναι κάτι το οποίο το καταλαβαίνω και ως φίλαθλος, μου αρέσει να πηγαίνω στο γήπεδο και ειδικότερα καταλαβαίνω τον νεότερο κόσμο. Προφανέστατα η βασική ανησυχία είναι ότι μπορεί να πρόκειται για παρατεταμένο μέτρο. Δηλαδή, για μια ή δύο αγωνιστικές. Πιστεύουμε αυτό το μέτρο θα εξορθολογιστεί σε δύο βάσεις. Η μια είναι η πορεία της πανδημίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο γρήγορη από της Δέλτας. Οπότε, αναμένεται να υπάρξει πολύ πιο γρήγορη κορύφωση και ισορρόπησή της σε μικρό διάστημα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται από τις ομάδες και τους φιλάθλους. Η δεύτερη εξαρτάται από τους φιλάθλους. Είδαμε γιατί δεν έχουμε πάρει μέτρα λόγου χάρη στα θέατρα και τους κινηματογράφους.

Διότι στα θέατρα υπήρξε τήρηση των μέτρων. Δυστυχώς, στους αθλητικούς χώρους είδαμε ότι δεν υπήρξε τήρηση. Είδαμε ότι για παράδειγμα μπήκε κόσμος μπήκε ανεμβολίαστος στην Τούμπα. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ελέγξουν οι ομάδες σε μεγάλο βαθμό, είναι δύσκολο να το ελέγξουν ως προς τη χρήση μάσκας. Αν δούμε ότι υπάρχει προσαρμογή και στοιχεία λειτουργίας με πλήρη κανονικότητα, είναι στην πρόθεση και του ίδιου του Πρωθυπουργού να το δούμε ξανά το μέτρο. Ο λόγος που πάρθηκε αυτή η απόφαση είναι είδαμε ότι δεν τηρούταν το μέτρο. Αν ο κόσμος πειθαρχούσε δεν θα χρειαζόταν αυτά τα μέτρα. Αν δούμε ότι στους επόμενους αγώνες, έστω και με αυτό το δυσχερές μέτρο, ότι υπάρχει καλή θέληση και τηρούνται τα μέτρα, είμαστε διατεθειμένοι να επανεξεταστεί το μέτρο. Αν τα τηρεί όπως στο σινεμά και το θέατρο, θα πηγαίνει και στο γήπεδο ο κόσμος».

Πλεύρης: «Δεν αλλάζει τώρα το μέτρο, αν τηρηθεί θα πάμε σε μεγαλύτερη πληρότητα» | bwinΣΠΟΡ FM 94,6


-Το αν τα μέτρα ήταν εισήγηση της επιτροπής: «Τους είχε προβληματίσει το κομμάτι της διασκέδασης και των γηπέδων λόγω υπερμετάδοσης. Πρόκειται για μαγαζιά όπως τα κλαμπ σε ότι αφορά τη διασκέδαση, δεν ήταν η εστίαση».

-το σκεπτικό για πλαφόν 1.000 άτομα: «Υπήρξε έντονη και κυρίαρχη θέση για 15 ημέρες κεκλεισμένων των θυρών. Είναι έντονο το μέτρο, είχαμε πει για 10% και η Επιτροπή ήθελε πλαφόν, ειδικά για τα μεγάλα γήπεδα. Η λογική είναι να το δούμε από την πρώτη ημέρα που θα εφαρμοστεί και αν τηρηθούν τα μέτρα, να γίνει για μια αγωνιστική και να το δούμε με μεγαλύτερα ποσοστά στη συνέχεια. Είναι σημαντικό να δούμε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Είναι σοκαριστικό για τον φίλαθλο, όπως και τα 21.000 κρούσματα είναι κάτι πολύ πιο έντονο για εμάς, αλλά θέλουμε γρήγορα να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα γίνει αυτό. Θέλουμε να δούμε ότι κάνουμε μια τήρηση και τα μέτρα θα τηρούνται. Αν υπάρξει αυτή η καλή βούληση, θα δούνε άμεσα ότι θα υπάρξουν διαφορετικά μέτρα. Θα συναντήσω με χαρά τις ομάδες».

-το αν υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει άμεσα κάτι στο μέτρο για τα γήπεδα: «Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν αλλάζει κάτι. Θα ξεκινήσουμε έτσι και στην επανεξέταση που γίνεται κάθε βδομάδα, θα είμαστε έτοιμοι άμεσα και μόλις δούμε ότι και στοιχειωδώς θα υπάρχει αντίληψη για εφαρμογή των μέτρων, θα δούμε για πληρότητα που θα ικανοποιεί φιλάθλους πρώτα, τις ομάδες, αλλά και θα διασφαλίσουν τη δημόσια Υγεία. Αν τηρηθούν τα μέτρα θα πάμε σε μεγαλύτερες πληρότητες. Η φιλοσοφία μας είναι, στην επαναξιολόγηση, στον βαθμό που θα έχουν τηρηθεί τα μέτρα, να μπορέσουμε να μπούμε σε πληρότητες κοντά στην κανονική λειτουργία των γηπέδων. Δηλαδή, κοντά σε 30%, 40% και 50%, αλλά θέλουμε σε μια πρώτη φάση να δούμε ότι επιτέλους υπάρχει κάποια συμμόρφωση με την τήρηση των μέτρων. Πιστεύω ότι η όποια πίεση αισθανθούν οι ομάδες, όπως και η κοινωνία, θα είναι παροδική και ότι γρήγορα θα επανέλθουν στην κανονικότητα. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρχει ένταση, ακόμα περισσότερη και στην κατεύθυνση που λέτε. Υπήρξαν, μάλιστα, και φανατικοί φίλαθλοι που έδωσαν το παράδειγμα και εμβολιαστήκαν. Έχω κατηγορηθεί για το μεγάλο άνοιγμα της οικονομίας. Θα καταφέρουμε με αυτά τα μέτρα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Με ήπια μέτρα 15-20 ημερών. Θα καταλάβει ότι έπρεπε να παρθούν αυτά τα μέτρα».

-την κατάσταση στα ΜΜΜ: «Είναι μέσα στις αποφάσεις που πήραμε. Θα πάμε σε αποκλιμάκωση με τα νέα μέτρα τα οποία πάρθηκαν. Θα υπάρξει περιορισμός της διασποράς. Η Όμικρον έχει μικρότερο χρόνο νόσησης, αλλά αυτήν τη στιγμή το σύστημα Υγείας πιέζεται από τα περιστατικά της Δέλτα, τα οποία είναι μέσα. Δεν αποσυμπιέστηκε συνεπώς το σύστημα. Με την τηλεργασία που επανήλθε στο 50% και τα κυλιόμενα ωράριο, θεωρούμε ότι θα υπάρξει μια αποκλιμάκωση 30%-40%. Ο κορωνοϊός γενικότερα μας εκπλήσσει. Η ενημέρωση είναι ότι έχουμε 30% παραπάνω λεωφορεία. Θεωρούμε ότι με το κυλιόμενο ωράριο θα είναι λιγότερος ο κόσμος στα ΜΜΜ».

-την αντιμετώπιση της Όμικρον: «Πρέπει να έχουμε ασφαλή κριτήρια για την Όμικρον. Παρακολουθούμε τις άλλες χώρες που είχανε νωρίτερα την Όμικρον. Την Όμικρον μάλλον θα την αντιμετωπίσουμε διαφορετικά. Θα έχει όπως φαίνεται γρήγορη πορεία. Είμαι αισιόδοξος για την κατάσταση, αν τηρήσουμε τα μέτρα».

-το αν θα πειστεί ο κόσμος:
«Είναι μεγάλο θέμα και μεγάλος προβληματισμός για το αν θα παίρναμε μέτρα πριν ή μετά τις γιορτές. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο να πειστούν οι πολίτες. Έρχονται μορφές μεταλλάξεων πιο ήπιες. Ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν μορφές πίεσης. Πιστεύω ότι θα δούμε προσεχώς τη φθίνουσα πορεία».

Πλεύρης στο Mega: Δεν θεωρώ ότι θα πάμε σε lockdown - Δεν θα συζητηθούν νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας παραχώρησε συνέντευξη και στο Mega, λέγοντας πως δεν βλέπει να πηγαίνει η χώρα σε lockdown και τόνισε ότι τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα συζητηθούν νέα μέτρα.

«Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε αποφασίσει κάποια μέτρα τα οποία εξετάζαμε αν θα εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου ή αν θα εφαρμοζόντουσαν άμεσα.

Χθες που είχαμε τη σύσκεψη στην Επιτροπή και εκτιμήσαμε ότι βάσει των κρουσμάτων που είχαμε, αλλά και της πίεσης στο σύστημα, θα έπρεπε να πάμε σε εφαρμογή των μέτρων στις 3 Ιανουαρίου. Τώρα, όμως, έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων που περιμέναμε ότι θα την έχουμε, αλλά όχι τόσο άμεσα.

Είχαμε υπολογίσει ότι στην επικράτηση της «Όμικρον» θα έχουμε τέτοιους αριθμούς κρουσμάτων, δεν είναι κάτι το οποίο μας αιφνιδιάζει, αλλά είναι κάτι που μας προβληματίζει. Αύριο θα συνεδριάσει η Επιτροπή, ώστε τα μέτρα, τα οποία έχουν αποφασιστεί, αν χρειάζεται να εφαρμοστούν νωρίτερα. Δεν μιλάμε, λοιπόν, για νέα μέτρα, αλλά για εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν σε προηγούμενο χρονικό στάδιο, ενδεχομένως και τις επόμενη ημέρα.

Αυτό θα συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή και βάσει της εισήγησης της, θα τοποθετηθεί η Κυβέρνηση.

Αν εφαρμοστούν νωρίτερα τα μέτρα, προφανώς θα υπάρξει προσαρμογή και για το ρεβεγιόν, έτσι ώστε στο κομμάτι της διασκέδασης και της εστίασης να μην υπάρξει υπερμεταδοτικότητα, όπως συμβαίνει στα κλαμπ και στη διασκέδαση με τους όρθιους.

Αν αποφασίσουμε να πάμε σε ωράριο πριν την Πρωτοχρονιά, θα εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 24:00 και άρα δεν μπορεί να είναι 24:00 η ώρα το ωράριο της Πρωτοχρονιάς.

Αλλά αυτά είναι θέματα που θα συζητηθούν εκτενώς και για αυτό το λόγο δεν θέλω να προτρέχω. Θα ακούσουμε την Επιτροπή και θα αποφασίσουμε.

Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Μέχρι τώρα- και αυτό είναι το αισιόδοξο- το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει παραπάνω πίεση από ότι είχε, παρά τα πολλά κρούσματα τα οποία παρατηρούνται. 21.000 είναι σήμερα, αλλά τις τελευταίες 5-6 μέρες έχουμε σιγά-σιγά επικράτηση της Όμικρον.

Αυτό μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Να σας φέρω ένα παράδειγμα από τη Γερμανία: Σε 11.000 κρούσματα «Όμικρον» είχαμε 128 νοσηλείες και 4 θανάτους.

Άρα βλέπουμε ότι σε όλες τις χώρες η «Όμικρον» είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά δεν δείχνει πιέζει τόσο τα νοσοκομεία.

Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν προλάβαμε να έχουμε αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα με την παραλλαγή «Δέλτα». Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, διαχειριζόμαστε στα νοσοκομεία κυρίως περιστατικά της «Δέλτα», τα οποία προκαλούν μεγάλη νοσηρότητα και πίεση στο σύστημα, και έχουμε μια ανησυχία να μην προστεθούν περιστατικά της, έστω και πιο ήπιας σε νόσηση, «Όμικρον».

Δεν πρέπει να μας τρομάζει ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων

Η Μεγάλη Βρετανία τα κρούσματα να αυξάνονται από τις 20.000, στις 200.000. Στην Αττική, ενώ στις προηγούμενες μεταλλάξεις είχαμε αυξήσεις 20-35%, τώρα έχουμε 370% αύξηση.

Άρα, στην κορύφωση της «Όμικρον» θα έχουμε και παραπάνω κρούσματα.

Δεν κοιτάμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων, τον περιμένουμε. Δεν θέλουμε να τρομάζει ο κόσμος.

Πότε ανησυχούμε; Όταν αυτά τα κρούσματα συνεπάγονται νοσηλείες.

Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί κανένα lockdown και το έχουμε αποκλείσει και ορθώς το έχουμε αποκλείσει, καθώς η δύσκολη φάση για την χώρα μας ήταν η κορύφωση της «Δέλτα».

Στην κορύφωση της «Δέλτα» δεν χρειάστηκε να πάμε σε πιο έντονα περιοριστικά μέτρα. Αντίστοιχα και στην «Όμικρον», αν οι βαριές νοσήσεις είναι πολύ λιγότερες, δεν θα οδηγηθούμε σε παραπάνω μέτρα από αυτά τα οποία εξαγγείλει, τα οποία είναι περιοριστικά μέτρα στην διασκέδαση, στους αθλητικούς χώρους και στην τηλεργασία.

Η Αττική αυτή τη στιγμή είναι πλήρως οχυρωμένη σε επίπεδο νοσοκομείων και είμαστε σε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα.

Αν τηρηθούν τα μέτρα στα γήπεδα, πολύ γρήγορα θα έχουν περισσότερο κόσμο

Κι εγώ, ως φίλαθλος, καταλαβαίνω την πίεση και έχω δεχθεί πάρα πολλά μηνύματα. Καταλαβαίνω και τις ομάδες, έχω δει τις επιστολές και τις ανακοινώσεις τους.

Όμως, ενώ σε άλλους χώρους πολιτισμού ή διασκέδασης, όπως στα θέατρα και στα σινεμά, είδαμε να εφαρμόζονται τα μέτρα, δυστυχώς, στα γήπεδα, κάποιες ΠΑΕ, αλλά και σε συνολικό επίπεδο, είδαμε ότι οι φίλαθλοι πολλές φορές παρασύρονταν.

Όμως, το λέω τώρα και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια: Αν δούμε να τηρούνται τα μέτρα- μιλάμε για 15 ημέρες, η πίεση δεν είναι τρομακτική- είμαστε έτοιμοι και το έχουμε συζητήσει να δώσουμε πάρα πολύ γρήγορα δεύτερη ευκαιρία και τα γήπεδα να έχουν περισσότερο κόσμο.

Εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ότι η μάσκα θα τηρείται και δεν θα τη βγάζουν οι φίλαθλοι με το που θα μπαίνουν στο γήπεδο.

Καταλαβαίνω τις ενστάσεις των ομάδων, αλλά και την πικρία των φιλάθλων. Υπήρξαν νεαροί φίλαθλοι που εμβολιάστηκαν για να μπαίνουν στο γήπεδο. Θέλουμε αυτό το μέτρο να έχει τη μικρότερη δυνατή χρονική ισχύ. Αν από την πρώτη αγωνιστική που θα εφαρμοστεί, τηρηθούν τα μέτρα, γρήγορα θα επανέλθουμε.


Ειδήσεις σήμερα:

Μπεκατώρου: Στη Γυμναστική υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν στις θέσεις τους

Όσοι νόσησαν με Omicron προστατεύονται από επαναμόλυνση από τη Δέλτα, λέει νέα έρευνα

Αυστραλός χώρισε στο Ισραήλ και του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα για… 8.000 χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης