Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: Ο Βαρουφάκης ζήτησε από τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή: Ο Βαρουφάκης ζήτησε από τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής

Αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για προϋπολογισμό και πανδημία - Οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων - Νέο πακέτο στήριξης για την ενέργεια θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

olomeleia_vouli
Mε τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και σε κλίμα σφοδρής αντιπαράθεσης για την οικονομία και την πανδημία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2022.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει το πλέγμα μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την άνοδο των τιμών και την ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα, θα τοποθετηθεί για την πορεία της πανδημίας, τους κινδύνους της μετάλλαξης «Ομικρον» αλλά και για τα συμπεράσματα της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα απαντώντας παράλληλα στην κριτική που εξαπολύει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επικεντρώσει την τοποθέτησή του στα ζητήματα της πανδημίας να επιτεθεί στην κυβέρνηση για τις απώλειες από τον κορωνοϊό και να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό για την περίφημη μελέτη των δύο επιστημόνων.

Κλείσιμο
Αλλωστε, κατά την τετραήμερη συζήτηση που προηγήθηκε το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξαν αντί του προϋπολογισμού να μιλήσουν για την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ. Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται σήμερα να κορυφώσει την συγκεκριμένη κριτική όχι μόνο σε επίπεδο ρητορικής αλλά χρησιμοποιώντας επιπρόσθετα κοινοβουλευτικά όπλα.

Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση ξεκινά στις 10 το πρωί με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, η έναρξη των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών αναμένεται εως τις 12 και η ψηφοφορία για τον Προϋπολογισμό περίπου στις 6 το απόγευμα.

Δείτε live την συζήτηση στη Βουλή:



Βαρουφάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Ο προϋπολογισμός ιδανική ευκαιρία να καταθέσουμε πρόταση μομφής

Να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στην Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση «σας απευθύνουμε μομφή για την έξαρση του νέου χρέους, για την διαχείριση της πανδημίας, για την σπατάλη μεγάλων ευκαιριών για μια φιλολαϊκή πράσινη βιομηχανική επανάσταση» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «εμείς δεν έχουμε τον αριθμό βουλευτών που απαιτείται για να καταθέσουμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Εσείς τους έχετε κ. Τσίπρα. Αν όχι τώρα, πότε;».

Παράλληλα, ο κ . Βαρουφάκης αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της εθνικής οικονομίας και υποστήριξε ότι έρχεται «ύπουλο και αόρατο πέμπτο μνημόνιο».

«Η νέα λιτότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ρήξη» είπε σε άλλο σημείο. Αίσθηση πάντως προκάλεσε η άποψη του κ. Βαρουφάκη πως η αναστροφή του brain drain σε brain gain οφείλεται σε «επιστροφή των παιδιών της ολιγαρχίας για να συμμετάσχουν στο πάρτι της Μητσοτάκη ΑΕ».

Κουτσούμπας: Ταξικός και αντιλαϊκός ο προϋπολογισμός

Ταξικό και αντιλαϊκό χαρακτήρισε τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022 ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας υποστηρίζοντας πως η ανάπτυξη αφορά αποκλειστικά το κεφάλαιο και τους λίγους.
«Και αυτός ο προϋπολογισμός είναι φτιαγμένος από τα ίδια ή παρεμφερή αντιλαϊκά υλικά, που καταρτίστηκαν και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί όλων των κυβερνήσεων.
Ε
ίναι ένας προϋπολογισμός βαθιά αντιλαϊκός, ταξικός. Είναι αντιλαϊκός, γιατί ενώ προβλέπεται ότι τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 3,5 δις ευρώ, η μερίδα του λέοντος θα προέλθει από τους έμμεσους φόρους, που αυξάνονται κατά 2 δισεκατομμύρια. Άρα θα βγει κυρίως από τις τσέπες των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου. Ταξικός γιατί το σύνολο των φορολογικών βαρών φορτώνεται στις πλάτες του λαού ενώ για τις μεγάλες επιχειρηματικές ομάδες προβλέπεται συμβολική συμμετοχή 5%», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο γγ του ΚΚΕ ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ και μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, σημειώνοντας πως «το εμβόλιο ήρθε, η πανδημία όμως δεν έφυγε. Είναι εδώ πιο φονική και συζητούμε τα αυτονόητα». Για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών υποστήριξε «μετά κουνάτε το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης. Την κοστολογήσατε μάλιστα στα 100 ευρώ. Αλήθεια τη δικιά σας ατομική και συλλογική πόσο την κοστολογείτε;» και επεκτείνοντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σημείωσε: «Μην χασκογελάτε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά και εσάς αυτό. Έρχεται η ώρα σας μην ανησυχείτε».

Ο κ. Κουτσούμπας επιχείρησε επίσης να αποδομήσει το προοδευτικό προφίλ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας δηκτικά: «Πρόσφατα για να στήσετε νέες παγίδες στο λαό φορέσατε όλοι τη μάσκα της προόδου. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστή καραμέλα περί προοδευτικής διακυβέρνησης, η δε ΝΔ διεκδικεί κι αυτή τον τίτλο του προοδευτικού κόμματος, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης. Έλεος θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μαλώνουν κακοποιώντας την έννοια της πραγματικής προόδου».


Βελόπουλος στη Βουλή: Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, τώρα εκλογές

Την άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να μην πιστεύουν τις ειδήσεις για την πανδημία καθώς όπως υποστήριξε «τα κανάλια και οι δημοσιογράφοι πλουτίζουν από την πανδημία».

Μιλώντας στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κ. Βελόπουλος σημείωσε: «Να πάτε την χώρα σε εκλογές γιατί είστε όμηροι. Να πάρετε την ψήφο του λαού αν το αξίζετε. Αν δεν μπορείτε να κυβερνήσετε, τώρα εκλογές. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές». Σε άλλο σημείο υποστήριξε «Κανάλια και δημοσιογράφοι πλουτίζουν από την πανδημία. Ζουν από την πανδημία γι αυτό ο κόσμος να μην τους πιστεύει. Τα κοράκια αυτά ζουν από την πανδημία, πρέπει να υπάρχει η πανδημία για να καλυφθεί η κυβερνητική αδυναμία».

Αναφορικά με την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είπε «Αν ήξερε ο πρωθυπουργός και το έκρυβε κάτι δεν πάει καλά. Συνεχίζει με ψέματα να ασκεί κυβερνητικό έργο» ενώ στην συνέχεια ανέφερε «Δεν είναι το πρόβλημα οι πολλοί ασθενείς αλλά οι μη στελεχωμένες ΜΕΘ».

Βρούτσης: Ρεαλιστικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός

«Δεν παραχωρούμε ούτε ένα χιλιοστό ευαισθησίας σε κανένα κόμμα για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους αδύναμους» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2022.

«Εμείς», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «είμαστε ρεαλιστές και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ρεαλιστικός». Σημείωσε ότι «πέρυσι η κριτική στην ανάλογη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2021, ήταν πως ήταν εικονικός, ανεφάρμοστος και ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί στην πράξη γιατί υπήρχε η πανδημία, και προβλέπατε ότι στο τέλος του έτους θα έχουμε κατάρρευση της οικονομίας, λουκέτα και ανεργία. Αλλά όλα αυτά έπεσαν στο κενό! Όχι μόνο ο προϋπολογισμός του '21 εφαρμόσθηκε πλήρως αλλά "έπεσε" και έξω προς το καλύτερο στους δείκτες ανάπτυξης και μείωσής της ανεργίας, που είναι δύο σημαντικοί δείκτες». «Έτσι», είπε, «και ο προϋπολογισμός αυτός, όχι μόνο θα εφαρμοστεί αλλά θα ξεπεράσει προς το καλύτερους όλους τους δείκτες σε ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατέληξε λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός αυτός θα ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί. Μακάρι να τον ψήφιζε και η αντιπολίτευση αλλά καταλαβαίνουμε τις πολιτικές αγκυλώσεις που έχουν».

Νάντια Γιαννακοπούλου (ΚΙΝΑΛ): Καταψηφίζουμε το νέο προϋπολογισμό

«Προϋπολογισμό αφηρημένης αισιοδοξίας και αμφίβολης βάσης μπροστά σε ένα αβέβαιο μέλλον» χαρακτήρισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, τον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2022, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της θα υπερψηφίσει μόνο τις αμυντικές δαπάνες.

«Στη κυβέρνηση αυτοθαυμάζονται, όμως οι πολίτες ανησυχούν. Η δυσφορία τους δεν καθησυχάζεται με κηρύγματα, ενέσεις μιας αστήρικτης υπεραισιοδοξίας, αλλά απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση διαλαλεί την ανάπτυξη, την κάνει σημαία της με τυμπανοκρουσίες αλλά δεν βλέπει ότι δεν βελτιώνει αισθητά τις ζωές των πολιτών με μισθούς που παραμένουν Βαλκάνιοι. Γι΄ αυτό όχι μόνο δεν έχει πραγματικό αντίκρισμα αλλά οδηγεί σε περαιτέρω φτωχοποίηση γιατί η ανάπτυξη είναι φαινομενική».

Μίλησε ακόμα για «πρωτοφανή εξάντληση της μικρής και μεσαίας τάξης από τις πολιτικές τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ».



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Κάρμελ»: Στα λευκά η χώρα, χιόνια μέχρι και στην Αττική - Πού θα χτυπήσει σήμερα

Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στα Αντικύθηρα

«Χειροπιαστό σενάριο το τέλος της πανδημίας», λέει ο Δημόπουλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης