Ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό διορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό διορίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αποστολή του να διερευνηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου

24737938
Δημιουργική χαρακτήρισε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης την άτυπη τριμερή συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ τη Νέα Υόρκη.

Όπως είπε ανέπτυξε διάφορους τρόπους για να ξεπεραστουν τα αδιέξοδα.

Επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προσανατολίζεται στον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για να διερευνηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου, ενώ ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται αύριο από τον ΟΗΕ. Σε σχέση με την θέση της τουρκικής πλευράς για λύση δύο κρατών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αυτή διατυπώνεται σε ώτα μη ακουόντων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Αναστασιάδη 

Μετά την ολοκλήρωση του γεύματος με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα:  «Ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ και βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του ΓΓ του ΟΗΕ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου.

Κλείσιμο
Λεπτομέρειες, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορεί να λεχθούν, αλλά αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον διορισμού ειδικού απεσταλμένου (special envoy), προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου. Σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί αύριο από τα Ηνωμένα Έθνη, από το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ύστερα από συνεννόηση και με τις δύο πλευρές».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο πρόσωπο σε σχέση με τον διορισμό ειδικού του απεσταλμένου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Δεν υπάρχει άλλη τριμερής στον ορίζοντα...

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει άλλη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον κ. Τατάρ, ο κ. Αναστασιάδης είπε «όχι προς το παρόν, δεν έχουμε συμφωνήσει (κάτι τέτοιο)».

Ερωτηθείς πώς υποδέχθηκε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και ο κ. Τατάρ την πρόταση του για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι για να σχολιάζει θετικά ή αρνητικά. Εκείνο που συγκρατεί είναι οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει ένα κίνητρο για να φέρει τις δύο κοινότητες κοντά. Ο κ. Τατάρ διατηρεί τις δικές του θέσεις και συνεπώς, σε ώτα μη ακουόντων».

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι επιμένει στην κυριαρχική ισότητα και ελπίζει ότι σε κάποια στιγμή θα γίνουν αποδεκτές οι νέες ιδέες.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο φόβος τον έκανε να καθυστερεί το εμβόλιο», λέει η σύζυγος του Βασίλη Λεβέντη

Απορρίφθηκε αίτημα για εθελοντική εργασία συνταξιούχου καρδιολόγου του «Ευαγγελισμού»

Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες ξεκινούν συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία - «Κάλεσμα» σε Σολτς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης