Γερμανικές εκλογές: Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού - «Κάλεσμα» σε Σολτς

Γερμανικές εκλογές: Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες σε συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού - «Κάλεσμα» σε Σολτς

«Αναγκαία η ανανέωση της Χριστιανικής Ενωσης σε όλα τα επίπεδα», υποστήριξε ο εκλεκτός της Μέρκελ μετά τη νίκη του Όλαφ Σολτς - «Θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα κυβέρνηση», λέει η Μέρκελ

bundestag
Διερευνητικές επαφές με το κόμμα των Πρασίνων ξεκινούν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, όπως δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κόμματος «FDP», Kριστιάν Λίντνερ. «Είμαστε ανοιχτοί να συνομιλήσουμε με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ή τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). «Αν έρθουν σ΄εμάς», πρόσθεσε ο Λίντνερ.

Τα πρωτοκλασάτα στελέχη στη Bundestag από το κόμμα των Πρασίνων τάσσονται υπέρ μιας «κυβέρνησης Φωτεινού Σηματοδότη» που απαρτίζονται από τα κόμματα: Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο νικητής των εκλογών, Ολαφ Σολτς.

Ο Σοσιαλδημοκράτης απερχόμενος υπουργός Οικονομικών δήλωσε σήμερα έτοιμος να συγκυβερνήσει με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες σχηματίζοντας μία «κυβέρνηση Φωτεινού Σηματοδότη» ή «κυβέρνηση Σενεγάλης».

«Η Χριστιανική Ένωση πρέπει να μείνει στην αντιπολίτευση. Το SPD, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες πρέπει να συγκυβερνήσουν», δήλωσε ο Σολτς και πρόσθεσε: «Το SPD έλαβε εντολή να σχηματίσει την κυβέρνηση - στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στις εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία και το Βερολίνο», υποστήριξε από το Βερολίνο.

Στο μεταξύ, ο μεγάλος ηττημένος των χθεσινών ομοσπονδιακών εκλογών, Άρμιν Λάσετ, παραδέχτηκε ότι ήρθε δεύτερος στις χθεσινές ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά δεν συνεχάρη τον νικητή, Όλαφ Σολτς. Ωστόσο, έσπευσε να συγχαρεί τα «ανταγωνιστικά κόμματα που ενισχύθηκαν. «Είμαστε δεύτεροι», υποστήριξε ο εκλεκτός της Μέρκελ, υποψήφιος για την Καγκελαρία με τους Χριστιανοδημοκράτες, Άρμιν Λάσετ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από το Βερολίνο. «Αλλά το κόμμα που έχει τις περισσότερες ψήφους, δεν έχει αυτομάτως και την πλειοψηφία στην Bundestag», πρόσθεσε.

Ο Λάσετ τόνισε επίσης ότι, η Χριστιανική Ένωση είναι ανοιχτή σε μία «κυβέρνηση Τζαμάικα» (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι-Ελεύθεροι Δημοκράτες) και πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να κρατήσουν για πολύ. «Δεν χρειάζεται να είναι ένας "γάμος ευκολίας" αλλά ένα κοινό έργο με επιθυμία και θέληση», υποστήριξε χαρακτηριστικά. Τέλος, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνει ανανέωση της Χριστιανικής Ένωσης σε όλα τα επίπεδα». «Φυσικά αναγνωρίζω το δικό μου μερίδιο ευθύνης στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί, δεν πρέπει και δεν θα ικανοποιεί την Χριστιανική Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής του CDU, Άρμιν Λάσετ, χαρακτηριστικά.

Τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού άμεσα ζητά η απερχόμενη Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Θα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα μία κυβέρνηση. Οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να μάθουν γρήγορα τι θέλουμε», φέρεται να είπε, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Bild».

Την αναδιοργάνωση του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών ζητά ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμαγερ κάνοντας μια αποτίμηση των μεγάλων απωλειών που υπέστη η Χριστιανική Ένωση στις χθεσινές εκλογές. «Έχουμε ένα αποτέλεσμα που πριν από μερικούς μήνες δεν μπορούσα καν να φανταστώ ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου», δήλωσε σήμερα ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομίας από το Βερολίνο.

Κερδισμένοι-χαμένοι των εκλογών

Οι Χριστιανοδημοκράτες δέχτηκαν χθες σημαντικό πλήγμα στις χθεσινές εκλογές αποσπώντας 24,1%. Ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα του CDU τα τελευταία 70 χρόνια. Αντιθέτως, με ποσοστό 25,7 %, οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν ως η ισχυρότερη εκλογική δύναμη στην ατμομηχανή της Ευρωζώνης και με τον αέρα του νικητή διεκδικούν την Καγκελαρία. Οι Πράσινοι κατάφεραν να ενισχυθούν σημαντικά συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,8%. Έπονται το κόμμα «Ελεύθεροι Δημοκράτες» με 11,5 %, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,3 % και η Αριστερά που εισέρχεται στη Bundestag με ποσοστό 4,9% (κάτω από το όριο του 5%), χάρη στην βασική ρήτρα εντολής.

«Η Αριστερά εκπροσωπείται με 39 έδρες στη νέα Bundestag χάρη στη λεγόμενη βασική ρήτρα εντολής. Δεδομένου ότι το κόμμα έχει κερδίσει τρεις άμεσες εντολές, η ρήτρα του κοινοβουλευτικού ορίου (5%) δεν ισχύει με το κόμμα να μπορεί να εκπροσωπηθεί στην ομοσπονδιακή Βουλή», γράφει το δίκτυο ntv επισημαίνοντας: «Η Αριστερά, είχε επωφεληθεί και στο παρελθόν από τη βασική ρήτρα εντολής: το 1994, ένα αριστερό κόμμα, το PDS, έλαβε ποσοστό μόλις 4,4% , ωστόσο, το κόμμα εκπροσωπήθηκε στη Bundestag με 26 έδρες αφού είχε τέσσερις άμεσες εντολές».

735 έδρες θα έχει η Bundestag

Συνολικά 735 βουλευτές θα καθίσουν στα έδρανα της ομοσπονδιακής βουλής, περισσότεροι από ότι ήταν σήμερα (709). Για να έχει ένας κυβερνητικός συνασπισμός την απόλυτη πλειοψηφία, θα πρέπει να διασφαλίσει τουλάχιστον 368 έδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών, το SPD κατάφερε να διασφαλίσει 206 έδρες, ενώ το CDU/CSU 196. Το κόμμα των Πρασίνων 118 έδρες, το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών 92 έδρες, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» 83 έδρες, το κόμμα της Αριστεράς 39 έδρες και τέλος, το κόμμα SSW, μία έδρα.

Κλείσιμο
Πρόκειται για το κόμμα του Νότιου Σλέσβιχ (SSW), της δανέζικης μειονότητας, που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην Bundestag.
Από το 1948 εκπροσωπεί τους περίπου 50.000 Δανούς που ζουν στη βόρεια Γερμανία. Ως μειονοτικό κόμμα απολαμβάνει ιδιαίτερη νομική προστασία και γι αυτό εξαιρείται απί το όριο του 5% που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. Σήμερα εκπροσωπείται με τρεις βουλευτές στην τοπική Βουλή του κρατιδίου Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν. Πρόεδρος του κόμματος είναι ο Φλέμινγκ Μάγερ. O Στεφάν Ζάιντλερ είναι όμως αυτός που θα εκπροσωπήσει το κόμμα του στην ομοσπονδιακή βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Γερμανία: Στη Μπούντεσταγκ η πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής

Γερμανικές εκλογές: Δύο νικητές ή δύο ηττημένοι; - Πρώτο το SPD, αλλά ακόμα και το κόμμα της Μέρκελ μπορεί να βγάλει καγκελάριο

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Έρχεται αύξηση 200 με 250 κρουσμάτων ημερησίως στην Αττική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης