ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές ζητούν από την κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας

Αφορμή του αιτήματος το πλήθος καταγγελιών για περιστατικά «σεξουαλικής κακοποίησης, εκβιασμών και καταστρατήγησης κάθε εργασιακού πλαισίου προερχόμενες από τον αθλητικό, πολιτιστικό και πανεπιστημιακό χώρο» 

syriza_geniki-54
Ειδική συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για τα φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης στους χώρους εργασίας ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή το πλήθος καταγγελιών για περιστατικά «σεξουαλικής κακοποίησης, εκβιασμών και καταστρατήγησης κάθε εργασιακού πλαισίου προερχόμενες από τον αθλητικό, πολιτιστικό και πανεπιστημιακό χώρο» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι κρίνεται απαραίτητη η λήψη περαιτέρω πρωτοβουλιών ενίσχυσης των πολιτικών ισότητας από την κυβέρνηση.

Η επιστολή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ Κ.Κ. ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

ΑΙΤΗΜΑ: Κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων & της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων των Ανθρώπου

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη στήριξης πολιτικών ισότητας & πολιτικών για την έμφυλη βία στην εργασία και γενικότερα»

Αξιότιμοι/ες κ.κ Πρόεδροι των Επιτροπών,

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων και των καταγγελιών για την σεξιστική βία και τις παρενοχλήσεις, που έχουν υποστεί γυναίκες προερχόμενες από τον αθλητικό, πολιτιστικό και πανεπιστημιακό χώρο, αναδεικνύεται με τον πλέον ευκρινή τρόπο, το σημαντικό πρόβλημα της έμφυλης και σεξουαλικής βίας σε αθλητικούς και επαγγελματικούς χώρους. Την αρχή έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου και συνέχισαν και άλλες γυναίκες από το χώρο του αθλητισμού, της τηλεόρασης, του θεάτρου, των Πανεπιστημίων, κλπ.

Εδώ και 20 ημέρες παρακολουθούμε επίσης τις καταιγιστικές εξελίξεις στο χώρο του θεάτρου, με σωρεία καταγγελιών τόσο από γυναίκες όσο και από άνδρες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, εκβιασμών και καταστρατήγησης κάθε εργασιακού πλαισίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί γεγονός η σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη – μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου – με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρήθηκαν αυτές τις ημέρες.

Είναι επίσης γεγονός πως αρκετές από τις υποθέσεις έχουν πάρει ήδη το δρόμο της δικαιοσύνης, ωστόσο σε πολιτικό επίπεδο διαπιστώνουμε έλλειμμα και ολιγωρία σε σχέση με την προώθηση πολιτικών ισότητας και προστασίας από την έμφυλη, αλλά και κάθε είδους βίας, στον τομέα της εργασίας και των αναγκαίων μέτρων που οφείλει η Κυβέρνηση να λάβει. Μέτρα, που τόσο η Σύμβαση της Κων/πολης επιτάσσει για την εξάλειψη της έμφυλης βίας γυναικών, κοριτσιών και θηλυκοτήτων, όσο και κυρίως, οι διαστάσεις και το μέγεθος του προβλήματος που ήδη είχαν αποτυπωθεί και κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην χώρα μας. Η δραματική αύξηση μάλιστα της έμφυλης βίας κατά την διάρκεια της πανδημίας χαρακτηρίστηκε από παγκόσμιους, ευρωπαϊκούς και εθνικούς οργανισμούς ως παράλληλη πανδημία με την πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, καθίσταται σαφές ότι αν και έχει ψηφιστεί ο Ν.4604/2019, για την ουσιαστική ισότητα και πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, τούτος μένει στα χαρτιά και έχει καταστεί ανενεργός.

Τέλος, παραμένει σε εκκρεμότητα η κύρωση της Σύμβασης 190, για την εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους Εργασίας, η οποία, αν και έχει υπογραφεί από την χώρα μας τον Ιούνιο του 2019, εντούτοις δεν έχει κυρωθεί ακόμη.

Για το λόγο αυτό, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη για σύγκλιση των επιτροπών μας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα για περαιτέρω λήψη πρωτοβουλιών και ανάγκη στήριξης των πολιτικών ισότητας και εξάλειψης της έμφυλης και σεξιστικής βίας στην εργασία και γενικότερα. Θεωρούμε επιβεβλημένη στη συνεδρίαση την παρουσία του Υπουργού Εργασίας, αλλά και της Υφυπουργού αρμόδιας για την Δημογραφική πολιτική και την Οικογένεια, προκειμένου να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Τέλος, προτείνουμε να κληθούν επαγγελματικοί φορείς και σωματεία εργαζομένων (Σ.Ε.Η), αλλά και το ΣΕΠΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, το γραφείο ισότητας του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, ο Συνήγορος του Πολίτη, το ΚΕΘΙ, κλπ, ώστε να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους σε αυτό το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα.

Δική μας υποχρέωση, ως μέλη των επιτροπών και εκπρόσωποι της βούλησης των πολιτών, αποτελεί η έμπρακτη υποστήριξη και η ενίσχυση των οριζόντιων πολιτικών ισότητας για την ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και ευρύτερα των θυμάτων σεξουαλικής, έμφυλης και κάθε είδους βίας. Συνιστά στοιχειώδης έκφραση αλληλεγγύης και στήριξης τόσο των γυναικών που έχουν υποστεί την σεξιστική βία, όσο και προσπάθεια αποτροπής ανάλογων φαινομένων, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της σεξιστικής και έμφυλης βίας. Συνιστά καθήκον μας, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι μιας συντεταγμένης δημοκρατικής κοινωνίας, η προώθηση πολιτικών για την ισότιμη θέση γυναικών και ανδρών στην κοινωνία και η θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας, εκβιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης από τους χώρους εργασίας.


Τα μέλη των Επιτροπών

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αυγέρη Θεοδώρα

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γεώργιος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Ειρήνη

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ξανθός Ανδρέας

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Τζούφη Μερόπη

Χρηστίδου Ραλλία

Ειδήσεις σήμερα: 

Σεξουαλικές κακοποιήσεις: Έρχεται η ώρα του «βοηθού» του Λιγνάδη να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη

Υπόθεση Λιγνάδη: Η ΜΚΟ Praksis συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο

Κατά 58% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι τον Φεβρουάριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης