Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της - Τι είπαν στο τετ α τετ

Μητσοτάκης σε Ιερώνυμο: Να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της - Τι είπαν στο τετ α τετ

Έντονο παρασκήνιο, πριν τελικά δώσει ο αρχιεπίσκοπος το «παρών» στην ορκωμοσία - «Δεν υπάρχει διάθεση σύγκρουσης με την Πολιτεία» λέει ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής - Πελώνη: Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα αναθεωρήσει τη στάση της - Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως υπάρξει νέα εγκύκλιος από την Ιεραρχία τις επόμενες ώρες για τον εορτασμό των Θεοφανείων

ieronimos-mitsotakis-a
Να αναλάβει η Εκκλησία τις ευθύνες της κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τετ α τετ που είχαν στο περιθώριο της ορκομωσίας των νέων μελών της κυβέρνησης, νωρίτερα σήμερα. Ο διάλογος των δύο ανδρών είχε  συναινετικό χαρακτήρα και στη διάρκειά του ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο «η Εκκλησία να βάλει πλάτη».  

Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να υπάρξει νέα εγκύκλιος από την Ιεραρχία για τον τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων, στην οποία πιθανολογείται ότι η εκκλησία «θα βάζει νερό στο κρασί της». 

Ανακοίνωση για την συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο κατά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.
mitsotakis-ieronymos-165
Κλείσιμο

Τι λέει η Εκκλησία

Καμία διάθεση δεν υπάρχει από τη πλευρά της Εκκλησίας για σύγκρουση με την Πολιτεία. Η εκκλησία πάντα συντάσσεται στον κοινό αγώνα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αλλάζει η απόφαση της διαρκούς Ιεράς Συνόδου για του ναούς που θα ανοίξουν αύριο με όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ενώ δεν θα γίνει τελετή αγιασμού υδάτων σε θάλασσες και λίμνες. «Η Εκκλησία δεν έχει καμία βούληση για σύγκρουση με την Πολιτεία» λέει στο protothema.gr ο εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Χάρης Κονιδάρης λέγοντας ότι η Εκκλησία θα πράξει αυτά που αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Από την πλευρά της Εκκλησίας από την αρχή αναζητήθηκε λύση απομακλιμάκωσης καθώς τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «να παρασταθούν ως αντίπαλοι», στα Φώτα όπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί κύκλοι.

Το παρασκήνιο και η αποκάλυψη της Πελώνη


Το πολυαναμενόμενο τετ-α-τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών μπορεί να μην έγινε, ωστόσο τόσο από την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και από την αποκάλυψη της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας πελώνη, νωρίτερα, έγινε αντιληπτό πως οι δύο άνδρες βρήκαν χρόνο να συζητήσουν έστω και για λίγο το φλέγον ζήτημα των Θεοφανείων.

Η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας λίγο μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο ραδιόφωνο του Alpha, είπε ότι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έγινε, στο περιθώριο της ορκωμοσίας.

«Ζητάμε τη συνεργασία της Εκκλησίας. Ελπίζουμε ότι η Εκκλησία θα αναθεωρήσει τη στάση της», τόνισε κατά τη συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Alpha αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τις λειτουργίες των Θεοφανίων παρουσία πιστών, παρά την αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Αφού επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, πρόσθεσε ότι «καθένας θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του κι αυτό ισχύει και για την Εκκλησία, η οποία πλήττεται και υπομένει τις συνέπειες της πανδημίας, όπως όλη η κοινωνία».

Η κυρία Πελώνη επεσήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία από την αρχή της πανδημίας και αναγνώρισε ότι η Εκκλησία, από την πλευρά της, έχει επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση. Εξήγησε δε ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή στο προϊσχύον καθεστώς περιορισμών βασίζεται στην ανάγκη να μην διακινδυνευτεί η επιδημιολογική εικόνα, εν όψει της προτεραιότητας που έχει δοθεί στο άνοιγμα των σχολείων και γι’ αυτό όλοι πρέπει να συνεργαστούν γι’ αυτό το σκοπό. Ανέφερε τέλος ότι ακόμη και σε περιπτώσεις διαδηλώσεων έγινε προσπάθεια για συνεννόηση αντί επεμβάσεων της Αστυνομίας.

Επιμένει η Ιεραρχία για ανοιχτές εκκλησίες

H Ιερά Σύνοδος, πάντως, έχει ομόφωνα αποφανθεί ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος να μεταβεί σε κάποια από τις ακτές της Αττικής, εντός της δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και να τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων.

Της παρουσίας του κ. Ιερώνυμου στην ορκωμοσία προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου έκανε αρχικά γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ήταν παρών -τύποις, ο Αρχιεπόσκοπος δίνει το «παρών», μόνο όταν ορκίζεται ο πρωθυπουργός.
mitsotakis-ieronymos-1

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, ενημέρωσε ότι ο Ιερώνυμος θα έδινε το «παρών» στην ορκωμοσία, για να διευκρινίσει εκ νέου, σε τρίτη τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι ο κ. Ιερώνυμος θα χοροστατούσε μόνο στην ορκωμοσία των πρώτων έξι υπουργών και υφυπουργών.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και Εκκλησίας για τα Θεοφάνεια | 03/01/2021 | ΕΡΤ


Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι ναοί θα είναι ανοιχτοί αύριο για τα Θεοφάνια, «πετώντας το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και τους... πιστούς. Παράλληλα, επανέλαβε πως η Εκκλησία θα πληρώσει ενδεχόμενα πρόστιμα που θα επιβληθούν σε κληρικούς, ενώ απαίτησε διακριτική παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς και μη επιβολή προστίμων σε όσους προσέλθουν στις εκκλησίες.

Αθηναγόρας Δικαιάκος: Θα ανοίξουμε τους ναούς κανονικά | Ώρα Ελλάδος 5/1/2021 | OPEN TV


Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Τελικά ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση των εμβολιασμών στην ΕΕ;

Διπλό τζακ ποτ στο Τζόκερ: Δείτε πόσα μοιράζει - Αριθμοί και συστήματα για κέρδη

Ορκωμοσία σε τρεις δόσεις - «Μήνυμα» Ιερώνυμου για «καλή συνεργασία»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης