LIVE

Κορωνοϊός

Επιχείρηση «Ειρήνη»: Η Άγκυρα ζητάει τα ρέστα από ΕΕ, Ιταλία και Γερμανία για τη νηοψία

eirini

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τους πρέσβεις για διαμαρτυρία μετά την άρνηση ελέγχου σε ύποπτο πλοίο - Η Τουρκία χαρακτηρίζει «αμφισβητήσιμους» τους σκοπούς της επιχείρησης Ειρήνη και κατηγορεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για «χρήση βίας» - Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γαλλίας - Αντίποινα ζητούν οι θεωρητικοί της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Στα άκρα τραβάει, κατά την πάγια τακτική της, η Άγκυρα την υπόθεση του ελέγχου σε πλοίο με τουρκική σημεία. Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolou, το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας κάλεσε τους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιταλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που έτυχε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς το τουρκικής σημαίας πλοίο.

Η Άγκυρα κατηγορεί τις ευρωπαϊκές δυνάμεις για «χρήση βίας» και αμφισβητεί ευθέως τους σκοπούς της επιχείρησης Ειρήνη, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγα λεπτά πριν την κλήση του τουρκικού υπουργείο Εξωτερικών προς τους πρέσβεις της ΕΕ, της Ιταλίας και της Γερμανίας, εκδόθηκε ανακοίνωση.

«Η επιχείρηση Ειρήνη, που διεξάγεται από την ΕΕ, είναι μια επιχείρηση που ο σκοπός και τα οφέλη της είναι αμφισβητήσιμα. Χθες (22 Νοεμβρίου) κατά τις πρωινές ώρες, το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αμβούργο», στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χαιρέτισε και έλεγξε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο «M / V Roseline A», το οποίο μετέφερε χρώμα, υλικό σχετικό με τα χρώματα και ανθρωπιστική βοήθεια από το λιμάνι του Αμπάρλι στο Μισράτα. Ο πλοίαρχος του εμπορικού σκάφους ενήργησε σε πνεύμα συνεργασίας και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο του σκάφους και τη διαδρομή του. Ωστόσο, στις 17:45, ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Irini επιβιβάστηκαν στο πλοίο και πραγματοποίησαν μια μακρά «επιθεώρηση» για πολλές ώρες. Όλα τα μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του πλοιάρχου, ερευνήθηκαν βίαια, συγκεντρώθηκαν και περιορίστηκαν σε μία μόνο τοποθεσία, τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, ενώ ο πλοίαρχος τέθηκε υπό την επιτήρηση ενός ένοπλου στρατιώτη», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Αυτή η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της Τουρκίας, ως κράτους σημαίας, ή του πλοιάρχου του σκάφους. Παρά τη δήλωση του πλοιάρχου σχετικά με τη φύση του φορτίου, η επέμβαση ξεκίνησε με μία ασαφή υποψία, διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα και τερματίστηκε μόνο μετά από επίμονες αντιρρήσεις της Τουρκίας. Το ένοπλο προσωπικό συνέχισε να παραμένει επί του σκάφους και έφυγε από το εμπορικό πλοίο στις 09:38 το πρωί.

Λυπούμαστε βαθιά που το σκάφος μας, το οποίο, όπως έγινε εμφανές, δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, παρακρατήθηκε για ώρες υπό σοβαρές καιρικές συνθήκες και ότι κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης το πλήρωμα αντιμετωπίστηκε σαν να ήταν εγκληματίες.

Διαμαρτύρονται για αυτήν την παράνομη και βίαιη πράξη. Τα δικαιώματα αποζημίωσης των σχετικών φυσικών και νομικών προσώπων για τις ζημίες και τις απώλειες που ενδέχεται να προκύψουν από αυτήν την πράξη παραμένουν φυσικά επιφυλακτικά.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας πριν παρέμβετε σε εμπορικά πλοία, σε διεθνή ύδατα. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν παρακάμπτουν αυτήν την υποχρέωση.

Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση των σκαφών που εκτελούν μεταφορές από την Τουρκία στη Λιβύη, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ειρήνη είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν επιθεωρεί τις αποστολές όπλων στον Haftar, ενεργώντας αυθαίρετα και στοχεύει στην τιμωρία της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης».

Κοινή ανακοίνωση Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας

Τη Δευτέρα το πρωί δημοσιεύτηκε κοινή ανακοίνωση της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μ. Βρετανίας με την οποία προειδοποιούν πως θα επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες που εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη.

Οι τέσσερις χώρες καλούν «όλους τους παράγοντες στη Λιβύη και στο εξωτερικό να σταματήσουν παράλληλες και μη συντονισμένες πρωτοβουλίες, που θα ήταν σε θέση να υποδαυλίσουν της προσπάθειες τον Ηνωμένων Εθνών».

Η ανακοίνωση από την Επιχείρηση Ειρήνη

Η «Επιχείρηση Ειρήνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Χθες το απόγευμα, 22 Νοεμβρίου, η Επιχείρηση Ειρήνη επιθεώρησε το Εμπορικό Σκάφος (MV) ROSELINE A, πλοίο με τουρκική σημαία γενικού φορτίου - σε εφαρμογή των ψηφισμάτων 2292 (2016) και 2526 (2020) του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ηνωμένου Έθνους - σχετικά με τα όπλα εμπάργκο στη Λιβύη. Το πλοίο αναχώρησε από την Γιαριμάκα (Τουρκία) στις 20 Νοεμβρίου και κατευθύνθηκε προς Μισράτα (Λιβύη).
Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Επιχείρηση Ειρήνη (IRINI) κατέβαλε με καλή πίστη προσπάθειες να  ζητήσει τη συγκατάθεση του κράτους του οποίου τη σημαία έφερε το πλοίο (σ.σ. Τουρκία). Αφού δεν έλαβε καμία απάντηση από το κράτος αυτό, η ομάδα της Γερμανικής Φρεγάτας Αμβούργο επιβιβάστηκε στο πλοίο σε διεθνή ύδατα, περίπου 160 ναυτικά μίλια βόρεια του λιμανιού της Βεγγάζης».

«Όταν το κράτος σημαίας (σ.σ. η Τουρκία) κατέστησε σαφές ότι αρνήθηκε την άδεια επιθεώρησης του σκάφους, η επιχείρηση IRINI ανέστειλε τις δραστηριότητες κατά τις οποίες δεν βρέθηκαν στοιχεία παράνομου υλικού επί του σκάφους και το σκάφος εκκαθαρίστηκε για να συνεχίσει τη διαδρομή του», καταλήγει η ανακοίνωση.

iriniepi1
iriniepi2
iriniepi3
Ειδήσεις σήμερα:

Το «ευχαριστώ» του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο

Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα

Δεξίωση στον Λευκό Οίκο οργανώνει η Μελάνια παρά την επέλαση της πανδημίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (15)

Αιχμάλωτη στην Τουρκία η Γερμανία

7.000.000 Τούρκοι στην Γερμανία. Σε δημοτικά συμβούλια ,τοπικά κοινοβούλια , ομοσπονδιακό κοινοβούλιο , ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τουρκικής καταγωγής Γερμανοί. Σύλλογοι , πολιτιστικοί , αθλητικοί στο φουλ. Τζαμιά στο φουλ. Γεννάνε στο φουλ.

Τετοιο γλεντοκοπι της ευρωπαϊκης δηθεν ενωσης

Απο τον Ερντο δεν εχει ξαναγινει. Γελανε και... οι κυρωσεις!

Απαράδεκτοι όσοι είπαν ότι δεν βρήκαν τίποτα στο πλοίο

Γιατί είναι προφανές ότι το "πράγμα" ήταν στα containers που είναι ενδιάμεσα και που δεν άνοιξαν. Οπότε έβγαλαν και την γελοία είδηση (ή ανακοίνωση?) ότι όσο έψαξαν δεν βρήκαν τίποτα. Σοβαρά? Πόσα containers ανοίξανε?

ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.................... ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ................ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ !

Όχι μόνο νεκρή

Εντελώς νεκρή και σε αποσύνθεση η εε. Μόνο η Γαλλία ότι κρατάει και η Ελλάδα από στρατό. Η Γερμανία ούτε στρατό έχει ούτε τίποτα, δηλαδή ένα ανισχυρο κρατίδιο που τρέμει τον ερντογαν.

χαχα...ζητησανε και συγνωμη απο τους τουρκαλαδες

Ε ρε γλεντια ο Σουλτανος. Την εχει για πλακα την ΕΕ. Τετοια χαιβανια μαζεμενα δεν θα ειχε ποτε την τυχη να ξαναβρει και αλωνιζει. Καλα κανει αν το καλοσκεφτεις.

Κατεχόμενα Πατήσια

Πιο άθλιο μόρφωμα από την ΕΕ πιο ξςφτιλισμενη ένωση δεν έχει υπάρξει από γεννήσεως του πλανήτη

Kostas

''Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί ούτε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, ούτε την Τουρκία και το ΝΑΤΟ, αμφισβητείται ήδη. '' =============== Φαινεται ξεκαθαρα οτι το παιχνιδι της Τουρκιας στην Μεσογειο, χοντραινει.....Η επιχειρηση ΙRINI, ειναι σε εφαρμογη εδω και καιρο.

Νικος

ναι χοντραίνει αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς γιατί. Η Τουρκία δεν φαίνεται να έχει τα στρατιωτικά μέσα να στηρίξει ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης. Αν υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις, το καθεστώς της Τουρκίας θα καταρρεύσει σα χάρτινος πύργος και γρήγορα.

Κώστας

Όσο μένετε στα ...θα θα θα ...τόσο θα σας χορεύει ο μεμέτης.... Πάρτε επιτέλους σοβαρά μέτρα..

Διαλυμένο κράτος αχρήστων κουληδων

Ξεφτιλες Ευρωπαίοι σας γλεντανε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης