Βερολίνο για Oruc Reis: Οι μονομερείς ενέργειες στέλνουν λάθος μήνυμα

Βερολίνο για Oruc Reis: Οι μονομερείς ενέργειες στέλνουν λάθος μήνυμα

«Η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση» διαμηνύει η γερμανική κυβέρνηση - Είμαστε σε επαφή και με τις δύο πλευρές, όπου μπορούμε να φανούμε χρησιμοι θα το κάνουμε - Αποφασιστικό είναι να υπάρξει απευθείας συνομιλία Ελλάδας-Τουρκίας

merkel-erdogan44564
Την «ανησυχία» της «για την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες» εξέφρασε το μεσημέρι της Δευτέρας η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα», καθώς «μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση», ενώ «η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση». Κάλεσε δε τις δύο πλευρές να προχωρήσουν σε απευθείας διάλογο, ενώ επισήμανε ότι το Βερολίνο «βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και όπου μπορεί να φανεί χρήσιμο, θα το κάνει».

«Λάβαμε γνώση με ανησυχία σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να διεξαγάγει περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάας επανειλημμένως δήλωσε ότι πρέπει να τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Και υπό αυτή την έννοια, περαιτέρω σεισμολογικές έρευνες αυτή την χρονική στιγμή είναι σίγουρα το λάθος μήνυμα. Μονομερή βήματα δεν μας φέρνουν ούτε βήμα προς μία λύση και η Τουρκία με τέτοια βήματα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Ε.Ε.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ και απηύθυνε έκκληση «και προς τις δύο πλευρές να επιλύσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσουν έναν διμερή διάλογο, όπως προγραμματίστηκε, μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας».

Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ήταν τις προηγούμενες ημέρες σε επαφή και με τις δύο πλευρές και θα συνεχίσει, πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προτίθεται να μεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε από την πλευρά του ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί «πολύ προσεκτικά» πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι υπάρχουν εκεί πρόσφατα εκ νέου εντάσεις.

«Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Το σημαντικό και το επειγόντως απαραίτητο είναι οι εμπλεκόμενοι, η Ελλάδα και η Τουρκία, να επιδιώξουν την απευθείας συνομιλία μεταξύ τους, να συζητήσουν μεταξύ τους απευθείας - και ελπίζουμε και να λύσουν - τα διαφιλονικούμενα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας», συνέχισε ο κ. Ζάιμπερτ, για να προσθέσει και από την πλευρά του ότι «η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή και με τις δύο πλευρές και, όπου μπορεί να φανεί χρήσιμη, θα το κάνει, αλλά το αποφασιστικό είναι η απευθείας συνομιλία».

Πηγή;: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρκική προκλητικότητα: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό, λέει το ΥΠΕΞ

Φωτογραφίες: Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ με στολή παραλλαγής στο ΚΥΣΕΑ

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: «Η κρίση φέρνει και την ελπίδα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης