Ελληνοτουρκικά - Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ο Ερντογάν έβγαλε το Oruc Reis - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Ελληνοτουρκικά - Επικίνδυνη κλιμάκωση: Ο Ερντογάν έβγαλε το Oruc Reis - Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σαρλ Μισέλ - Θα μιλήσει το απόγευμα με ΝΑΤΟ - Καμία επικοινωνία προς το παρόν με Γερμανία   - Δείτε βίντεο με το Oruc Reis να αποπλέει από την Αττάλεια - Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

ORUC-REIS--ARTHROU-2
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με απροσδιόριστες συνέπειες και απουσία προφανών -ή προθύμων διαμεσολαβητών- καταγράφεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Τέσσερις ημέρες μετά την επίσημη υπογραφή Συμφωνίας για την τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ο Ταγίπ Ερντογάν υλοποιεί την δήλωση που έκανε την Παρασκευή 7 Αυγούστου έξω από την Αγία Σοφία ότι οι σεισμικές έρευνες από τουρκικά ερευνητικά πλοία θα ξαναρχίσουν άμεσα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας το Oruc Reis μαζί με τα δύο μικρότερα ερευνητικά πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσε από το λιμάνι της Αττάλειας και πλέει με κατεύθυνση προς Νότο με μία ταχύτητα περίπου 6 μιλίων την ώρα.

Βίντεο από την στιγμή που σαλπάρει από το λιμάνι της Τουρκίας


Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του συμβούλου του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν και του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προδιαγράφουν την κλιμάκωση την οποία φαίνεται να έχει επιλέξει η τουρκική ηγεσία.

Κλείσιμο
Το πρωί της Δευτέρας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, έγραψε στο Twitter ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις απέπλευσε από την Αττάλεια για την νέα του αποστολή στη Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει». Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή». Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Ορούτς Ρέις, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους, «σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάιρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στις κινήσεις του Ορούτς Ρέις, δήλωσε ότι: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας».

Μιλώντας στο CNN Turk ο εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αναφέρθηκε κατηγόρησε την Ελλάδα για τη Συμφωνία με την Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος υποστήριξε πως επί δυόμισι μήνες διεξάγονταν διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που η Αθήνα τίναξε στον αέρα μετά τη συμφωνία με το Κάιρο.

Περιγράφοντας αυτό το διάστημα ο Ιμπραήμ Καλίν είπε: «Εμείς είχαμε συμφωνήσει σε όλα. Μάλιστα τα υπουργεία Εξωτερικών μας σε αυτό το θέμα είχαν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο. Και μία μέρα πριν από την ανακοίνωση μας, Ελλάδα και Αίγυπτος ανακοίνωσαν μία τέτοια συμφωνία».

Στην Αθήνα, σε εξέλιξη είναι  το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, επιδιώκει τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το πρωί της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Πέμπτη 6 Αυγούστου, μιλώντας στο aspen security forum.

Ηχηρή είναι μέχρι αυτή την ώρα η απουσία της γερμανικής κυβέρνησης από τις ραγδαίες εξελίξεις που δείχνουν ότι Αθήνα και Άγκυρα οδεύουν προς ένα πιθανό θερμό επεισόδιο.

Δυσφορία στο Βερολίνο για την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου

Στο Βερολίνο υπάρχει δυσφορία μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ενημέρωσε την γερμανική καγκελαρία προτού συνομολογηθεί η συμφωνία, ενώ ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι πριν τις επίσημες υπογραφές ενημέρωσε και έλαβε την έγκριση του επικεφαλής του State Department Μάικ Πομπέο.  

«Αν με ρωτάτε αν εγώ συνομίλησα με τη γερμανική πλευρά πριν από την υπογραφή -το έχω πει ξεκάθαρα- ολοκληρώθηκε στο Κάιρο, λίγο πριν την υπογραφή της. Κατά συνέπεια, δεν υπήρχε χρόνος να ενημερώσουμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το απόγευμα της Παρασκευής.  

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει σε ανύποπτο χρόνο στην καγκελάριο ότι αν βρεθεί η ευκαιρία θα υπογράψουμε με την Αίγυπτο». Πώς θα αντιδράσει η Άνγκελα Μέρκελ σε αυτή την δεύτερη εντός 20 ημερών κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση; Θα μπορούσε η Γερμανίδα καγκελάριος να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Τουρκίας; Κι ακόμη κι αν διαμορφωθούν οι συνθήκες για μια άτυπη τριγωνική συνομιλία Αθήνας – Βερολίνου – Άγκυρας, ποια είναι τα πιθανά ανταλλάγματα που θα μπορούσε να διεκδικήσει ο πρόεδρος της Τουρκίας; Και πόσο πιθανό θα πρέπει να θεωρείται το ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει -για δεύτερη φορά σε 20 ημέρες- τον τουρκικό στόλο από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για σεισμικές έρευνες;  

Στρατιωτική προπαρασκευή 

«Σοβαρό μήνυμα η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ προκειμένου να γίνει εκτίμηση της κατάστασης & σχεδιασμός των επόμενων κινήσεων της Ελλάδας.

Η προηγούμενη στάση μας είναι εχέγγυο ότι & οι σημερινές αποφάσεις θα είναι οι σωστές για την αντιμετώπιση της Τουρκικής προκλητικότητας», ανέφερε μιλώντας στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος

Σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει ότι «οι συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία & Αίγυπτο επιτεύχθηκαν με φίλιες χώρες. Με εταίρο-σύμμαχο στην περίπτωση της Ιταλίας & με σταθερά φίλη χώρα όπως η Αίγυπτος. Δε μπορούν όμως να νοούνται ως προηγούμενο συμφωνίας με σταθερά μη φίλη, εχθρικής συμπεριφοράς & ελλειμματικής εμπιστοσύνης χώρα όπως η Τουρκία».



Ειδήσεις σήμερα: 

Έρευνα: Μαντίλια ή μάσκες για τον κορωνοϊό; - Οι ειδικοί είναι ξεκάθαροι

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου η μετάδοση του κορωνοϊού από τη μια ηλικιακή ομάδα στην άλλη

355 κρούσματα κορωνοϊού μέσα σε δύο ημέρες! - Τα δεδομένα που μας βάζουν στο δεύτερο κύμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης