Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου: Αυτός είναι ο χάρτης οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών

map-0

Τι σημαίνει η χάραξη  της ΑΟΖ  ανάμεσα στον 26ο και τον 28ο μεσημβρινό - Μητσοτάκης: Η συμφωνία επαναφέρει τη νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο - Δένδιας: Στον κάλαθο των αχρήστων το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο - Αντιδρά  η  Άγκυρα με... διακοπή των διευρευνητικών επαφών (που δεν ξεκίνησαν ακόμη) και στρατιωτικές ασκήσεις ανοιχτά της Κρήτης

Τον χάρτη που προκύπτει μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ φέρνει στο φως της δημοσιότητας το protothema.gr.

Όπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά την τελετή της υπογραφής της συμφωνίας, η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών της Ελλάδας σε υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Παράλληλα, όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, «το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας -Λιβύης έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

Δήλωση ΥΠΕΞ Ν. Δένδια μετά την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης AOZ  Ελλάδος και Αιγύπτου (06.08.2020)


Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Ακόμη, κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ.

map-2


- Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
- Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
- Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.
- Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο.
- Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

- Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
- Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
- Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές.
- Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα, ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

- Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

- Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο.

Δήλωση Μητσοτάκη για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

«Η επίσκεψή μου στην ακριτική Χάλκη, στη Δωδεκάνησο, πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για τη χώρα μας, τη διεθνή νομιμότητα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, υπογράψαμε με την φίλη Αίγυπτο συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μας.

Χρειάστηκαν 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών μας στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Μία συμφωνία που δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Με την Αίγυπτο, όπως και πριν λίγους μήνες με την Ιταλία, αποδείξαμε ότι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς σε αυτόν τον δρόμο θα πορευτούμε με όλους τους γείτονές μας.

Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι θα πράξουν και εκείνοι το ίδιο».

Ειδήσεις σήμερα: 

Βίντεο-ντοκουμέντο από τη διάσωση κοριτσιού στη Βηρυτό - Ήταν εγκλωβισμένο στα συντρίμμια 24 ώρες

Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Βηρυτού (Θέμα 104,6): Πέντε οι Έλληνες τραυματίες - Πολλές ζημιές στην ελληνική παροικία

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες Ελλήνων της Βηρυτού - «Έτρεμα ολόκληρη και ήμουν τραυματισμένη» λέει κάτοικος στο protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (269)

Χριστοφορος

Εάν οι Τούρκοι είναι θυμωμένοι και αγανακτισμένοι η συμφωνία ειναι προς το συμφέρον της χώρας. Τίποτα άλλο. Διχόνοια καταραμένη ακούς; Η Ελλαδα σε καλεί πάλι.

Συριζολεβιές

Αν με ψηφίσετε θα σκίσω μαζί με το μνημόνιο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.....

VIP

Σορρυ, αλλα γιατι η μιση Ροδος και το Καστελλοριζο ειναι απεξω;

@

"Τμηματική συμφωνία" ξέρεις τι θα πει;

φοβερό ταλέντο

Εϊναι απίστευτο πως οι νεοέλληνες έμαθαν σε μια βραδιά για διαγωνίους, παραλήλλους, μειωμένη επιρροή ΑΟΖ και διεθνές δίκαιο που ούτε οι πιο καταγιωμένοι νομικοί του πλανήτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

Στέλλα Βασιλείου

Βρε Συριζοπροδοτες με το ύφος που αντιπολητευεστε κατρακιλατε. Η συμφωνία αυτή ήταν μεγάλη επιτυχία για την Ελλαδα μπράβο στην κυβέρνηση Μητσοτακη

Ρουφιάνοι Συριζαίοι

Θέλω να δω τι λένε οι Τούρκοι για την συμφωνία. Θα αγοράσω το Documento και θα περιμένω τις επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή.

Τι ψάχνεις;

Η θάλασσα δεν έχει σύνορα....Αλέξης

μια απο τα ιδια

την προδοσια της Μακεδονιας του Αλεξη ακολουθησε η προδοσια του Καστελοριζου του Κουλη

o Alex προθυπουργος

χαζομαρες η θαλασσα δεν εχει συνορα. Οι ζωνες ανοικουν στα ψαρια της Μεσογειου

ΔΕΝΔΙΑΣ

Ο Αλέξης το είπε σαν ιδέα εγώ όμως την έκανα πράξη και τα χάρισα σύνρα στην Αίγυπτο!

Ξεκαρφωμα

Η Τουρκία φωνάζει για το θεαθηναι. Μέσα της τρίβει τα χέρια της γιατί βλέπει ότι δεν πάμε πέρα σε οριοθέτηση πέρα από τον 28ο μεσημβρινό. Και επίσης όταν για την Κρήτη περιοριζεις την επηρεια στην ΑΟΖ, στο Καστελόριζο θα υποχωρήσεις ΠΟΛΥ.

xalias

Αποδέχεται η Ελλάς πως ακατοίκητα νησιά ΔΕΝ έχουν ΑΟΖ, Η επαφή της Ελληνικής ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου βασίζεται στα ακατοίκητα νησιά του συμπλέγματος Καστελορίζου (Στρογγύλη, Μεγίστη κλπ) Τα νησιά αυτά ειναι ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ άρα: ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου... Η συμφωνία κόβει τη Ρόδο στη Μέση για να είναι πίσω από τον 28ο παράλληλο και να μην επιρεάσει τη "γαλάζια πατρίδα" ...

Γίδι Συριζαυγίτης

Εμείς οι ακρο δεξιό-αριστεροί εκτός από κορυφαίοι Γιατροί και Οικονομολόγοι είμαστε και άριστοι Στρατηγικοί Αναλυτές. Ξέρουμε από ΑΟΖ , επήρεια νησιών και βραχονησίδων , θαλάσσιων ζωνών κτλ Και πάνω από όλα δεν τρώμε σανό γιατί είμαστε πολύ έξυπνοι (iq από 80 και κάτω).

@11:42

Δεν του απάντησες.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης